Próbowałem swojego czasu zmusić do współpracy następujący zestaw:

- 580 exII na body
- 430 exII na fotoceli
- 2 x CY200K (wbudowana fotocela)

I tak jak mówiłem - wszystko zadziałało, ale tylko raz po czym 430tka na fotoceli zaniemówiła doszczętnie. Dopiero wyłączenie i ponowne włączenie przywróciło ją do działania.

Kolejna próba to zamiana lamp systemowych miejscami - 430 na sankach, 580 na fotoceli. Efekt dokładnie ten sam.

Kombinacje z fotocelą poczyniłem dlatego, że próby odpalenia wszystkich lamp w szeregu 580 (master) -> 430 (slave) -> studyjne nie powiodły się z powodów przedbłysków pomiarowych, które desynchronizowały całą operację.

Swoją fotocelę kupiłem na Allegro gdzie napisane było, że działa ze wszystkimi rodzajami lamp systemowych. Zapomnieli dodać, że tylko raz. Napisałem notkę reklamacyjną - zaproponowali odesłanie i zwrot pieniędzy, ale nie doszło do tego.

Fotocela leży u mnie na półce w oryginalnym kartoniku. Jak ktoś ma ochotę przygarnąć za symboliczne piwko to zapraszam do Gdańska po odbiór.

Po ogólnym rozeznaniu w temacie doszedłem do tego, że jedynym patentem na wyzwolenie wszystkich pożądanych przeze mnie błysków jest zakup nadajników / odbiorników radiowych.

Co też w najbliższym czasie uczynię...