Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: wybór lustrzanki

Karolas
    Guest

Domyślnie wybór lustrzanki

Witam!

Mam do Was gorąco prośbę od przyszłego roku wybieram się do szkoły fotograficznej, i będę potrzebować lustrzanki obecnie korzystam z sx100is, ale gdy wejdę w krąg osób zajmujących się fotografiką to siła rzeczy będę musiał mieć dobry aparat.

Myślę o jakimś canonie albo nikonie ale niezbyt znam się na tych lustrzankach, chce żeby był to aparat nowy z obiektywem w kicie najlepiej 18-55. Zależy mi bardzo żeby aparat miał możliwość podłączenia go do tych wszystkich specjalistycznych sprzętów w studio foto co byście doradzili, oczywiście jestem ograniczony w kosztach do 3 tys. Wiem że 1000d odpada bo to bardzo amatorska lustrzanka. wspomnę jeszcze że zależy mi na aparacie nowej generacji że tak powiem czyli DIGIC 4 żeby już miał.
    Ostatnio edytowane przez Karolas ; 28-10-2009 o 12:27

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Ja bym polecił canona 50D. Nowego do 3k nie kupisz ale za niewiele więcej Za 3k są już oferty za używki w bardzo dobrym stanie i z minimalnym przebiegiem. Sam się zastanawiałem czy nie sprzedać swojej ale za takie pieniądze to sobie wolę*zostawić jako backup. Aaaa... DIGIC 4 ma Kita dokupisz za niewielkie pieniądze. Może bardziej doświadczeni koledzy polecą coś innego/lepszego...
    Ostatnio edytowane przez Handelson ; 28-10-2009 o 12:38
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Seria xxxd na początek w zupełności Ci wystarczy. Zwłaszcza z Twoim budżetem.
    Najważniejsze i tak jest dobre szkło.
    Rozważ zakup 450d.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolas Zobacz posta
    Zależy mi bardzo żeby aparat miał możliwość podłączenia go do tych wszystkich specjalistycznych sprzętów w studio foto
    wystarczy złącze PC jeśli będziesz wyzwalać po kablu- modele xxD i oczywiście xD to mają, xxxD nie mają ale można dokupić kostkę na gorącą stopkę.
    Jeśli masz tylko 3tys. to ciężko będzie o DIGIC IV jak Handelson pisze nowy 50D się nie zmieści, 500D prawie też nie,
    a 5D mk II to już wogóle. Tak bardzo potrzebujesz nowego procesora?

Karolas
    Guest

Domyślnie

wydaje mi się ale nie wiem czy na pewno tak jest ze im nowszy procesor obrazu tym lepsza jakość obrazu (pomijam tu jakość obiektywu), a zależy mi żeby aparat był "świeży". nie wiem czy dobrze rozumiem im oznaczenie ma mniej cyfr przed literka "d" tym aparat z wyższej polki tym samym xd będzie lepszy o xxxd?

jak patrzę na allegro to 450d i 500d z kitem 18-55 to do 3 tysięcy można się spokojnie wyrobić.
    Ostatnio edytowane przez Karolas ; 28-10-2009 o 13:49

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolas Zobacz posta
    nie wiem czy dobrze rozumiem im oznaczenie ma mniej cyfr przed literka "d" tym aparat z wyższej polki tym samym xd będzie lepszy o xxxd?
    Dokładnie-im mniej cyfr przed D tym lepszy aparat:-)

Karolas
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Dokładnie-im mniej cyfr przed D tym lepszy aparat:-)
    dobra to już wiem, poczytałem teraz na forum o porównaniu 50d z 500d, duzo osób mówi że główna różnica jest w ergonomii, a zdjęcia z obu aparatów są podobne do siebie z korzyścią dla 50d oczywiście, niebęde ukrywać że chciałbym mieć pro aparat i to przemawia za 50d ale jego cena mnie przeraża.

Wiem że to forum Canona i sam używam aparatu tej marki i jestem z niego zadowolony, ale kumpel wspominał mi coś o pentaxie k20d i samsungu gx20 czyli klonie pentaxa k20d właśnie i mówi że zapoznał się z tymi aparatami i słyszał bardzo pochlebne opinie o obu tych aparatach, możę jakiś nikon

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Najważniejsze są szkła. Kupując aparat decydujesz się na system obiektywów, najnowszy procesor i "pro" lustrzanka z kitem to podejście mocno dziecinne i niezbyt mądre. 450d plus stałka 50/1.8, albo 1.4 jak Ci starczy pieniędzy to moim zdaniem najsensowniejsze rozwiązanie.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Witaj!
    Nie robię zdjęć w studio i nie wiem w co chciałbyś się doposażyć i co z czym podpiąć, ale pank dobrze radzi. Tak podziel finanse, abyś miał dobre szkło, które bardzo długo Ci posłuży a za resztę kup body.
    Gdyby przygoda z fotografią Ci się znudziła to dobre szkło zawsze sprzedasz z małą stratą. Body starzeją się dużo szybciej.
    Jak kupisz szkło to pochodź z nim po sklepach i porób parę fotek. Zdjęcia pozwolą Ci wybrać odpowiednie body. Na procesor nie patrz. Szkoda Twego czasu.
    A moim zdaniem 450d jak na początek to aż za wiele.

Dobrej zabawy życzę! :-)

Edit
    I o jeszcze jednym pamiętaj. Dobry obiektyw z 450-ką da lepsze rezultaty niż 5d z marnej jakości obiektywem.
    Do forumowiczów - proszę nie rozwijać tematu czy powyższe jest prawdą, bo to wielkie uogólnienie a stara prawda funkcjonuje nadal - na pierwszym miejscu - fotograf, drugim - obiektyw i na samym końcu - body
    Ostatnio edytowane przez KrzysK ; 28-10-2009 o 14:45

Początki nałogu

Domyślnie

Popieram panka w 100%. Kumpel ma 300D i średnią półkę szkieł Canona, a mi czasem z moim 5D i eLkami trudno mu dorównać. Lepszy sprzęt (szybki, sprawny AF, jasne szkła itp) tylko pomagają - nic nie zastąpi umiejetności i kreatywności. 450D z gripem (dla mnie niezbędny dodatek body bo małych raczek nie mam) i podstawowe szkiełka (50mm stałka + 18-55 Canona) na poczatek w zupełności wystarczą.
    Porób fotki jakiś czas i dokup to czego Ci będzie brakowałało (tele, stałki, jasny podstawowy - opcji jest b. duzo).
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów