Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Spiłowanie EF-S żeby pasował do EF

Dopiero zaczyna Awatar gof
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Spiłowanie EF-S żeby pasował do EF

Jak w temacie - słyszałem że się da. Wiecie o tym coś więcej? Mam niepotrzebnego kita EF-S 18-55 a koleżanka ma 10D z EF, chciałbym je jakoś pożenić.

Pozdr.
    EOS

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Spiłowanie? W EF-S chodzi o to, że są one bliżej lustra (zakładając EF-S do body FF, lustro może zawadzić o soczewkę szkła). Jak spiłujesz to będzie jeszcze bliżej a musi się oddalić.
    Jak źle piszę to niech mnie ktoś poprawi.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Nie bedzie blizej bo mocowanie fizycznie sie nie przesunie A co do soczewki to nie wiadomo w sumie czy uderzy czy nie w przypadku kita

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

zerknij tutaj, może znajdziesz odpowiedz. ewentualnie zapytaj autora wątku, pewnie udzieli Ci paru wskazówek.

http://fotohasiok.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=308

BTW na forum CB jest pod tym samym nickiem, zagadaj, zapytaj, moze cos Ci sie uda z tego wyczarowac,
    Pozdrawiam
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Nie bedzie blizej bo mocowanie fizycznie sie nie przesunie
    No bo ja nawet nie wiem o jakie piłowanie chodzi :rolleyes:

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Daje się spokojnie spiłować. Najpierw trzeba odkręcić cały bagnet (najtrudniejsza część całej operacji - śrubki pierońsko mocno trzymają), tak aby zabieg na nim zrobić z daleka od reszty obiektywu (żeby do środka nie naleciały opiłki). Następnie ściągasz gumkę z końcówki bagnetu EF-S i do dzieła - szlifujemy! Efekt może być dwojaki. Bardziej hardcore'owy - po spiłowaniu przeszkadzającej części bagnetu widać elektroniczne bebechy obiektywu. I bardziej elegancki - z zasłonięciem w/w bebechów (przy pewnej staranności można wykonać pracę tak, że wygląda na oryginalny stan. Uwaga - w moim "spiłowańcu" zamontowanym do 10D nie wolno było ustawiać ogniskowej poniżej około 19mm. Przy 18mm wewnętrzna soczewka obiektywu haczyła o lustro. Raz mi się tak zdarzyło (bez uszczerbku dla żadnej ze stron), ale niesmak i niepewność pozostały... Ech, dawne czasy ...
    Aha - słyszałem kiedyś o wymianie całych bagnetów EF-S na EF, ale tego wariantu nie testowałem.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Uprawnienia umieszczania postów