Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: 350D wspolpraca z Lampa 420EX - zla wspolpraca

Karol-29
    Guest

Domyślnie

Dzieki wszystkim za wyjasnienia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciekw
    Witam wszystkich forumowiczów.Czytając ten wątek,zacząłem się zastanawiać w jaki sposób aparat (np.eos 50E-bo akurat taki posiadam)mierzy światło błyskowe, jeśli w lampie ustawię zamiast E-TTL,- zwykły TTL???.
    Mierzy scenę już podczas naświetlania, nie ma przedbłysku, reaguje 'na bierząco' - jak stwierdzi, że scena jest poprawnie naświetlona, to skończy i już

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Witam wszystkich forumowiczów.Czytając ten wątek,zacząłem się zastanawiać w jaki sposób aparat (np.eos 50E-bo akurat taki posiadam)mierzy światło błyskowe, jeśli w lampie ustawię zamiast E-TTL,- zwykły TTL???.
    W zasadzie identycznie jak e-ttl. Przez obiektyw

Najwieksza roznica to polozenie czujnikow i ilosc pol pomiarowych. W e-ttl'u jest to ten sam miernik, ktory mierzy zastane i znajduje sie komorze z wizjerem (w popularnych cyfrakach obecnie 35 pol). We wczesniejszych systemach (ttl, a-ttl) byl to czujnik OTF (off the film) i mierzyl swiatlo odbite od powierzchni filmu... Nie mam dokladnej listy, ale byly to czujniki jedno i wielo polowe (trzeba pogrzebac w specyfikacjach puszek).
    ...

Coś już napisał
    Miasto
    Brzozów

Domyślnie

Dzięki za info.Ale czy można używać zwykłego TTL-a np. na ślubach???Czy raczej zdać się na sprawdzony E-TTL???

Domyślnie

Dzięki za info.Ale czy można używać zwykłego TTL-a np. na ślubach???Czy raczej zdać się na sprawdzony E-TTL???
    Nie żebym był gołosłowny, ale skoro masz takie rozterki, to do kościołów chadzaj jedynie bez aparatu... ;-)

Ktoś kto dziś używa TTL'a (i ma dobre wyniki), to wg mnie osoba doskonale wiedząca co robi, co chce uzyskać i _pracująca_ na systemie TTL nie od wczoraj.

A żebym nie pisał pustych farmazonów, tu masz link w temacie - warto poczytać. :smile:

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

o ile się nie mylę, to 50E nie ma E-TTL, tylko A-TTL, czyli - tak, jak napisał Kuchatek - czujnik OTF (chyba 3 polowy, tak, jak pola AF) mierzący światło w trakcie robienia zdjęcia (dzięki temu nie ma przedbłysku, choć 540EZ i tak robiła przedbłyski...).
    pozdro.,
    m.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mylisz się. Weź instrukcję do swojego EOSa 50E i poczytaj o automatyce błysku na stronie 59

Dyskusja o A-TTL i E-TTL to właściwie nie ten dział, bo w dSLR Canona nie ma innego trybu niż E-TTL (II) (no może tyrystorówka i manual )

No ale skoro już ktoś zaczął: w A-TTL częściej zdarzały mi się "wpadki" ale może dlatego że używałem go z lampą Metz 54 MZ3 w trybie 2 palnikowym w którym naprawdę trzeba wiedzieć co się robi ;-)

A jak tu ktoś napisał o osobach które dokładnie wiedzą co robią - IMO żeby mieć dobre zdjęcia trzeba generalnie być taką osobą niezależnie od używanej techniki
    Ostatnio edytowane przez ukasz ; 17-09-2005 o 21:09

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów