Dzieki wszystkim za wyjasnienia![]()
Dzieki wszystkim za wyjasnienia![]()
Mierzy scenę już podczas naświetlania, nie ma przedbłysku, reaguje 'na bierząco' - jak stwierdzi, że scena jest poprawnie naświetlona, to skończy i jużZamieszczone przez maciekw
![]()
W zasadzie identycznie jak e-ttl. Przez obiektywZamieszczone przez maciekw
Najwieksza roznica to polozenie czujnikow i ilosc pol pomiarowych. W e-ttl'u jest to ten sam miernik, ktory mierzy zastane i znajduje sie komorze z wizjerem (w popularnych cyfrakach obecnie 35 pol). We wczesniejszych systemach (ttl, a-ttl) byl to czujnik OTF (off the film) i mierzyl swiatlo odbite od powierzchni filmu... Nie mam dokladnej listy, ale byly to czujniki jedno i wielo polowe (trzeba pogrzebac w specyfikacjach puszek).
...
Dzięki za info.Ale czy można używać zwykłego TTL-a np. na ślubach???Czy raczej zdać się na sprawdzony E-TTL???
Nie żebym był gołosłowny, ale skoro masz takie rozterki, to do kościołów chadzaj jedynie bez aparatu... ;-)Zamieszczone przez maciekw
Ktoś kto dziś używa TTL'a (i ma dobre wyniki), to wg mnie osoba doskonale wiedząca co robi, co chce uzyskać i _pracująca_ na systemie TTL nie od wczoraj.
A żebym nie pisał pustych farmazonów, tu masz link w temacie - warto poczytać. :smile:
o ile się nie mylę, to 50E nie ma E-TTL, tylko A-TTL, czyli - tak, jak napisał Kuchatek - czujnik OTF (chyba 3 polowy, tak, jak pola AF) mierzący światło w trakcie robienia zdjęcia (dzięki temu nie ma przedbłysku, choć 540EZ i tak robiła przedbłyski...).Zamieszczone przez maciekw
pozdro.,
m.
Dyskusja o A-TTL i E-TTL to właściwie nie ten dział, bo w dSLR Canona nie ma innego trybu niż E-TTL (II) (no może tyrystorówka i manual)
No ale skoro już ktoś zaczął: w A-TTL częściej zdarzały mi się "wpadki" ale może dlatego że używałem go z lampą Metz 54 MZ3 w trybie 2 palnikowym w którym naprawdę trzeba wiedzieć co się robi ;-)
A jak tu ktoś napisał o osobach które dokładnie wiedzą co robią - IMO żeby mieć dobre zdjęcia trzeba generalnie być taką osobą niezależnie od używanej techniki![]()
Ostatnio edytowane przez ukasz ; 17-09-2005 o 21:09