Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: [sweetek] portreciki dwa

Mieszany widok

Domyślnie [sweetek] portreciki dwa

Witam
    od jakiegoś czasu robię zdjęcia, i ostatnio zrobiliśmy sobie ze znajomymi sesję,
    z której chcę pokazać wam parę zdjęć do oceny - bo wydaje mi się, że warto. i wydaje mi się, że wasza wiedza powie więcej niż moje widzimisie.

1.
    - to ONA

2.
    - to ONI

3.
    - to ON

pozdr.
    gg: 6096145

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

w temacie portretu to ja jestem ciemny jak tabaka, ale rzucilo mi sie w oczy na 1. ten kieliszek (?) na pierwszym planie, odciaga moja uwage i zaczynam myslec co to jest. Na 2. nie podoba mi sie, ze ona patrzy na niego a on "patrzy" na nia jakby byl niewidomy i dlatego nasluchuje jej zamiast ja ogladac, nienaturalne. No i jakos dziwnie te puste kieliszki wygladaja. I te dwa paluszki jej, jak u naszego prezia na blat wystawione. Tak ogolnie to ostre swiatlo, ostre cienie i bez szalu. Pisze to na podstawie tego co widzialem u innych na CB i nie tylko a nie dlatego, ze sam umiem lepiej powodzenia zycze, bo portret to najwieksze wg mnie wyzwanie.

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Witaj.
    Na pierwszym za dużo elementów w tle. Jest takie zwyczajne...co nie jest dla mnie na plus.
    Co do szczegółów i czepiania się: modelka się świeci, kolczyk wychodzi z nosa i wchodzi w brodę.

Drugie, trochę ciemne, zimne- odcień skóry mi się nie podoba taki szary.
    Nieźle skomponowane, choć sam dałbym mniej góry.
    Słabo pozowane- kobieta jakaś przygarbiona, ma zamknięte oczy, palce na stole.
    Puste kieliszki- nie bardzo. Czerwone podświetlenie za oknem ciekawe

Trzecie- kadr kuleje. Światło chirurgiczne takie ale mi się podoba.

Według mnie udane zdjęcia. Interesująco bawisz się światłem. Czekam na więcej.
    Ostatnio edytowane przez MarcinG ; 28-10-2009 o 12:19

Domyślnie

no to dalej - z tej samej produkcji:
    4. ONA

5. ONA ale inna

i zachęcam do wygłaszania opinii.

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

w piątce u panów na pewno zdecydowanie coś innego niż kieliszek odwraca uwagę hehe, ale jak dla mnie z tej serii zdecydowanie najlepsze bo pokazuje jakiś kierunek w którym trzeba by iść dalej,"pary" zostaw sobie na później

Domyślnie

5. akurat jest jak dla mnie nieostre (ostrość na prawe oko, a na pierwszym planie jest, bądź co bądź, lewe); przepały na ubraniu; ostry cień na włosach.

4. wg mnie za ciemne

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jack070 Zobacz posta
    5. akurat jest jak dla mnie nieostre (ostrość na prawe oko, a na pierwszym planie jest, bądź co bądź, lewe); przepały na ubraniu; ostry cień na włosach.

4. wg mnie za ciemne

ale chyba nie powiesz że któreś z wcześniejszych jest znacznie lepsze technicznie ?

do każdego można się przyczepić dla tego wspominam tutaj o koncepcji a nie o kwestii technicznej gdzie jedno za ciemne, na innym model ma kilka kolorów kolejne nie ostre itd

Jeśli sądzisz że ta koncepcja jest zła to o tym napisz bo ja kwestie techniczne pominąłem i wyjaśniłem czemu to jest dla mnie najlepsze.

jest buzia, są oczy, jest najlepszy ze wszystkich kadr i to wyróznia to zdjęcie
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez bandit ; 29-10-2009 o 20:33

Domyślnie

to jeszcze dwa - podobne

6. ON

7. ONA

dodam jeszcze że:
    - w zdjęciach nie ma grama obróbki w PS - tylko wołane RAWy
    - "modele" to amatorzy
    - autor (ja) - amator i aparatu używam od roku
    - bardziej lubię klimat na zdjęciach niż szczegóły techniczne

pozdr.

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

4- było by ok jakbyś zasłonił te zasłony niebieskie światło fajnie by zagrało, teraz okiennice, roślinka i to co za oknem przeszkadza. Bez kieliszków tez lepiej. Światło, to ze ciemno mi odpowiada.
    Kolejne w ogóle mi się nie podoba, nie to światło, ostrość, kadr, brak szyi- nie rozumiem perspektywy.
    6 się podoba, trochę mniej światła w tło i było by super.
    7 się nie podoba, głowa bez szyi pośrodku kadru, ciemno na twarzy za to kołnierz wyeksponowany
    Pozdrawiam!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sweetek Zobacz posta
    - w zdjęciach nie ma grama obróbki w PS - tylko wołane RAWy
    To zdecydowanie nie jest powód do dumy, bo tym zdjęciom przydałaby się obróbka, choćby podstawowa.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów