Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Strategie autofocusowania ?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Strategie autofocusowania ?

Cześć !

450D - 9-punktowy autofocus, centralny punkt AF krzyżowy, f/2.8. Załóżmy że robię portet z płytką głębią ostrości, i chcę żeby najostrzejszym elementem zdjęcia były oczy - np. prawe oko, gdzieś w 2/3 kadru.

Jaką przyjąć strategię autofocusowania ?

1. Wybieram centralny punkt AF, kieruję obiektyw tak żeby ww. oko było w centrum, naciskam przycisk migawki do połowy, wracam do oryginalnego kadru, pstryk! Wada: płaszczyzna ostrości będzie inna po przekadrowaniu, przy płytkim DOF-ie może to dać słaby efekt.

2. Wybieram punkt AF najbliższy prawemu oku, kieruję obiektyw tak żeby ów punkt pokrył się z okiem, autofocusuję, rekadruję, pstryk. Płaszczyzna ostrości zmieniła się tylko nieznacznie, no ale użyłem potencjalnie mniej precyzyjnego nie-centralnego punktu AF.

3. Włączam wszystkie punkty AF. I w sumie co dalej ? Nigdy nie rozumiałem do czego przydaje się ten tryb. Czy dalej postępuję tak jak w punkcie 2.) - staram się żeby oko pokryło się z najbliższym mu punktem AF ? A może strzelam w "ciemno" ?

W sumie najpewniejszym sposobem jest chyba wsadzenia aparatu na statyw, przejście w Live View z 10x powiększeniem i ręczne focusowanie - no ale to tylko w studio z nieruchomymi modelami ;(

Dzięki za rady i objaśnienia!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

przy ciemnych (2.8 i wiecej) szklach mozna fotografowac sposobem 1

przy jasniejszych szklach juz sposob 1 sie nie sprawdzi, tylko sposob 2, z tym że moje 5D bardzo slabo daje sobie rade przy bocznych punktach, tak samo bedzie z 450D

3 sposob sobie mozna od razu odposcic
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Co w takim razie proponujesz w sytuacji którą opisałem (portret np. na f/1.8) - używać punktów bocznych ale dla pewności strzelać to samo zdjęcie ze 3 razy ?
    Ostatnio edytowane przez pachura ; 27-10-2009 o 23:04

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ja tam nawet przy 1.4 przekdrowywuje i jest nienajgorzej, wiadomo troche ostrosci ucieka jak ktos nie ma wprawy ale bocznych punktow nie uzywam. Jak dorobie sie serii 1 to nie bede przekadrowywać

Początki nałogu

Domyślnie

manual i LV działa zaskakująco dobrze, oczywiście jak model raczej stoi niż biega
    ponoć są goście którzy potrafią korygować zmianę płaszczyzny ostrości po przekadrowaniu, poruszeniem swojej osoby....
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Dopiero zaczyna Awatar enkoder
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Spróbuj AI Servo na boczny punkt i zobacz jak wyjdzie, powinno być lepiej. Z zasady zawsze model się poruszy, więc ciągły AF da radę.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enkoder Zobacz posta
    Spróbuj AI Servo na boczny punkt i zobacz jak wyjdzie, powinno być lepiej. Z zasady zawsze model się poruszy, więc ciągły AF da radę.
    A to ciekawa koncepcja. To dziala?
    Sprawdze wieczorem.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Używam tylko centralnego punktu + przekadrowanie w 5D1 i nie mam żadnych problemów z uciekającą GO, nawet jak robię zdjęcia 85L przy f/1.2.

dazz
    Guest

Domyślnie

raczej sposob 1, choc zdaza mi sie ze cos juz ucieknie z GO

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jest jeszcze inna metoda. Szerszy kadr, mierzysz środkiem, potem kadrujesz na kompie. W ten sposób masz najpewniejszy punkt pomiaru i nie zmienisz płaszczyzny ostrości - minus to mniejsza rozdzielczość ostatecznego kadru.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów