Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: lampy błyskowe CY400. wina synchro?

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie lampy błyskowe CY400. wina synchro?

Wczoraj kupiłem (niestety używane) lampy studyjne CY400 2 sztuki + softboxy itd... Dopiero dziś zaczyna próbować sprzętu... i tu rozczarowanie bo albo ja nie umiem albo nie wiem co.. opisuję problem..

Aparat Canon20D ustawiam na statywie. Ustawienia aparatu czas migawki 1/200 oraz f 4. Tryb manualny. lampy wyzwalane kabelkiem z gniazda w aparacie.. Przy takich ustawieniach co 5-7 zdjęcie jest naświetlone poprawnie a reszta albo zupełnie nie naświetlona nie widać nawet konturów modela albo naświetlone połowicznie.. dokładnie pół zdjęcia naświetlone a pół czarne.... (oczywiście po każdym zdjęciu czekam aż lampy się naładują co jest sygnalizowane sygnałem dźwiękowym) acha .. lampy błyskają za każdym razem..

natomiast przy ustawieniach aparatu czas: 1/40 f 22 tryb również manualny naświetla idealnie wszystkie klatki...

dzwoniłem do człowieka od którego kupiłem sprzet ale on broni się, ze jest sprawny a wina musi być po mojej stronie... złe ustawienia aparatu...

czy ktoś może mi pomóc?

acha.. może umieszcze fotki jak to wygląda choć nie wiem czy są potrzebne
    pozdrawiam
    Metus

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

te same ustawienia aparatu. lampy błysneły zarówno przy pierwszym jak i przy drugim zdjęciu.
    pozdrawiam
    Metus

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus
    te same ustawienia aparatu. lampy błysneły zarówno przy pierwszym jak i przy drugim zdjęciu.
    A w aparacie synchronizację błysku masz nastawioną na 1. czy 2. lamelkę?
    Może tu jest problem, chociaż to trochę dziwne, że tylko niektóre zdjęcia są źle naświetlone. ??:

Domyślnie

Zobacz to: http://photonotes.org/articles/eos-flash/#faq5
    Znalazłem to na innym wątku. Wynika z tego, że zdjęcie może być niedoświetlone, jeśli lampa nie zdążyła się naładować.
    Sprawdź czas ładowania się lampy, może tu jest pies pogrzebany...

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

dzwoniłem do funsports .. Ktoś z kim rozmawiałem powiedział, że synchro nie ma tu raczej nic do rzeczy... powiedział również, że czas 1/200 jest całkiem normalny.. i nie powinno być problemu... a mo problem zaczyna sie już od czasu 1/60!!!!!! nie wiem co jest... jestem lekko załamany... no nic.. ide szukać przyczyny..

acha powiedział też, że jeśli lampa błyska to znaczy, że jest sprawna.. ehk... w sumie to chyba mnie pocieszyło troszke...
    pozdrawiam
    Metus

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

żyć mi to nie daje..
    napiszę co zaobserwowałem.
    Na początku próbowałem podpiąć kabel z jednej lampy do drugiej.. nie pomogło... wymieniłem kabel na drugi... również nic..

dopiero kiedy wyzwalam lampy CY400K lampą wbudowaną (zasłaniam ją kartonem aby nie psuła ekspozycji) nawet przy czasie 1/250s wszystkie zdjęcia naświetlone są prawidłowo...

macie na to jakies lekarstwo??
    pozdrawiam
    Metus

Domyślnie

dopiero kiedy wyzwalam lampy CY400K lampą wbudowaną (zasłaniam ją kartonem aby nie psuła ekspozycji) nawet przy czasie 1/250s wszystkie zdjęcia naświetlone są prawidłowo...
    A może rzeczywiście te lampy są jakieś trefne i np. działają poprawnie tylko przy użyciu fotoceli.
    Ja osobiście nie używałem tych lamp, ale nie sądzę, żeby było aż tak dużo możliwości do ustawiania, żebyś nie mógł ich po tylu próbach dobrze zsynchronizować.
    Weź zanieś je do tego gościa, od którego kupiłeś i niech podepnie swój sprzęt i pokaże, że jest wszystko OK, skoro jest tego taki pewien.

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ramirez.. lampy sygnalizują sygnałem dźwiękowym, że są naładowane.. pozatym błyskają za każdym razem ...

a obiektyw mam założony 50/1,8 więc nie jest to długa lufa
    Ostatnio edytowane przez Metus ; 16-09-2005 o 11:19
    pozdrawiam
    Metus

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

zapomniałem dodać, że przy użyciu kabla synchro i czasu 1/250 ŻADNE zdjęcie nie jest naświetlone
    pozdrawiam
    Metus

Domyślnie

Patrząc na 2 zdjęcia, które załączyłeś, to niedoświetlone wygląda tak, jakby błysk wyzwalany był zbyt późno lub zbyt wcześnie (nie wiem czy migawka otwiera się na dół czy do góry) w stosunku do otwarcia/zamknięcie migawki.
    Chodzi mi o to, że górna część zdjęcia jest lepiej naświetlona, niż dolna. W przypadku problemu z synchronizacją, błysk może być wyzwalany np. w momencie, gdy migawka jest już częściowo zamknięta.
    Dlatego pytałem Cię o to, czy synchronizację błysku masz nastawioną na 1. czy 2. lamelkę?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów