OT się robi deczko.
Może zostawmy pole do popisu mieszkańcom NY.
Nowojorczycy - napiszcie jak to jest z tym fotografowaniem NYC.
OT się robi deczko.
Może zostawmy pole do popisu mieszkańcom NY.
Nowojorczycy - napiszcie jak to jest z tym fotografowaniem NYC.
mam podstawy żeby pytać. żadne jaja - powtarzam po raz kolejny.
W kwietniu byłem.
Jedynie na empire state building nie wpuścili mnie ze statywem uzasadniając to względami bezpieczeństwa. Na Liberty Island nie sprawdzałem, bo tam też jest kontrola, a odczekanie w kolejce, by się dowiedzieć, że nic z tego racze by nie była miła.
Może ten papier daje możliwość przejścia ze statywem kontroli bezpieczeństwa ... ?
Dobrze, że przed wyjazdem nie widziałem, że taki kwitek jest potrzebny, bo bym pewnie się o niego starał ;-)
Szczerze mówiąc - pierwsze słyszęMasa ludzi ze statywami biegała po NYC, nie sądzę, że z zezwoleniami w kieszeni
![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Ja bym tego nie lekceważył, co więcej mogę te zakazy potwierdzić z własnego doświadczenia z roku 2002. Chyba, że się coś zmieniło. Najpierw policjant na rockefeller center zabronił mi używać statywu, twierdząc, że się chodnik rysuje. Na nic były tłumaczenia, że statyw ma gumę na nóżkach, potem nie wpuszczono mnie do motelu ze statywem. Skutecznie odechciało mi się brać ze sobą statyw. Aczkolwiek widok ludzi ze statywem w NY nie należał do rzadkości. Scott Kelby i Matt Kloskowski pisali kilka miesięcy temu o tym problemie, nawet zaczęli chodzić w T-shirtach z napisem Photography is Not a Crime![]()
dostałem info od znajomej która tam jest cyt.:
wszystko zalezy od miejsca I Jakie to zdjecia,czy to duza produkcja czy nie.
Nie wszedzie potrzebny jest permit,a jesli to z reguly mozna go zdobyc w ciagu kilku dni. Procedura jest z reguly internetowa tak ze mozesz wystapic o permit z kadkolwiek
aparaty do zdjęć, kamery do filmów
polecam: http://pokochajfotografie.pl/
nie bedzie to chyba duzym OT jesli dodam ze podobna sytuacja ma miejsce w centum Londynu... kolega chcial wykonac encyklopedyczne ujecie Big Bena i nie minelo 2-3 minuty od rozstawienia sie ze sprzetem, do czasu kiedy zostal uprzejmie poinformowany ze w poblizu parlamentu i ogolnie w tym rejonie musi miec pozwolenie na wszystko co stoi na statywie (apatary, lornetki) ...... i zeby najlepiej juz sobie poszedl, spisali go jeszcze i poinformowali ze skoro jest juz zorientowany z przepisami nastepna proba uzycia statywu bedzie karana mandatem![]()
5d, 5dmkII 580EXII S12-24 f4.5-5.6, C17-40 f4 L, C50 f1.4, C70-200 f4is, C100 f2.0 C300 f4is, C400 f4is DO,
C28-135is f3.5-5.6, tamrac expredition7, manfrotto 055x proB + 488RC2
...tak więc rodzi się nam dupokracja...
...zakazy, zakazy, zakazy...
...zezwolenie na użycie statywu... pffff... PARANOJA!!!!