Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: 70-200/2.8 czy 70-200/4 IS

Dopiero zaczyna Awatar mr.darecki

Domyślnie 70-200/2.8 czy 70-200/4 IS

Witam,
    do tej pory użytkowałem obiektyw 70-200/4 i powiem szczerze że wybrałem go swojego czasu ze względu na mniejszą wagę i cenę w stosunku do 2.8
    Teraz na chwilę pozbyłem się swojego szkła i stanąłem przed dylematem co kupić. Czy lepiej zainwestować w szkło lżejsze o jasności 4 ale ze stabilizatorem czy jaśniejsze ale bez stabilizatora i znacznie cięższe.
    Proszę o odrobinę doświadczenia jakie macie z tymi szkłami i czego używacie i co byście wybrali. Nie jestem reporterem, robię sporo fotografii różnej.
    Aparat mam, szkła też mam

Domyślnie

Było...
    http://canon-board.info/showthread.php?t=21593

Zresztą zadaj sobie pytanie czy wolałbyś 24-70 który masz czy 24-104 f/4 IS? (w sumie taki sam dylemat)

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mr.darecki Zobacz posta
    Czy lepiej zainwestować w szkło lżejsze o jasności 4 ale ze stabilizatorem czy jaśniejsze ale bez stabilizatora i znacznie cięższe.
    Proszę o odrobinę doświadczenia jakie macie z tymi szkłami i czego używacie i co byście wybrali. Nie jestem reporterem, robię sporo fotografii różnej.
    Twój wybór powinien zależeć od zastosowania, od oczekiwań dotyczących tego obiektywu. Mogę napisać o moich doświadczeniach. Co prawda w innym systemie, ale uległem też magii f2,8 i kupiłem 80-200/2,8 SSM, a ważyło to około 1,3 kg. Po kilku dalekich wyprawach, podczas których nadźwigałem się co nieco przyszedł czas na zmianę systemu. Popatrzyłem na fotki ze zbiorów i zauważyłem, że f2,8 wykorzystywałem niezbyt często. Kupując Canona wybór padł na 70-200/4 IS i do dzisiaj nie żałuję wyboru. Dla moich potrzeb obiektyw idealny, a na wadze i cenie zaoszczędziłem. Nie tęsknię za f2,8.
    Jestem amatorem, lubię pojeździć po świecie, nie fotografuję sportu w halach,
    spektakli w teatrach. Fotografuję dla przyjemności, jest to tylko hobby.
    Życzę trafnego wyboru.
    G.

Uprawnienia umieszczania postów