Cytat Zamieszczone przez ghosthunter Zobacz posta
Z tym, że ogniskowa 30mm na cropie niezbyt się nadaje do portretów, to raczej obiektyw standardowy. Teoretycznie 30stką portrety da się robić ale za luźną portretówkę na matrycy aps-c uchodzi ogniskowa 50mm. Tak więc do portretów polecam 50 1.8 lub 1.4 a jak potrzeba ciaśniejszego portretu świetnym szkłem będzie 85 1.8.
No ja potrzebuję standard. Do potretu używam ciamcianga 85 f1.4 z wklejonym własnoręcznie dandelionem.

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
a już jest nowsza 60-tka, a co będzie jutro? Gonienie za nowością to "Never ending story" niestety.Każdy zakup powinien być przemyślany i dobrze wyważony, biorąc pod uwagę nasze potrzeby, umiejętności i wiedzę fotograficzną jak i zasobność sakiewki.
Pzdr.
No to właśnie nie zastanawiam nie od 6 lat mam 300d już raz migawke wymieniłem 60D odpada - jednego trabanta już mam Na obecna chwile wszystko wskazuje na 50D - tym bardziej że cena nadzwyczaj korzystna. Filmowanie byłoby fajne, jednak wiem że pro produkcji (jakie znaleźć można w necie) robil nigdy nie bede, bo zdaje sobie sprawe z tego jaka wiedza stoi za takimi produkcjami, a do uwieczniania wakacji i urodzin dziecków mam mDV, tak że główny argument za 7D jakby też traci na znaczeniu w moim przypadku. No pozostaje jeszcze aspekt "szpanerki" ale on też nie jest dla mnie wart tych 2ch tysiaków