Strona 7 z 21 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 203

Wątek: 50D czy 7D

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Według mnie odwrotnie - 7D lepiej. Ten szum jest dużo przyjemniejszy...
    Nie jest tak ostry/ziarnisty jak w 50D, a banding to swoją drogą.
    W 7D go niet...
    7D na b. wysokim ISO oczywiście lepiej od 50D, ale warto zrobić pewien eksperyment - dać odszumianie chrominancji (wyłącznie chrominancji!) na obrazie z 50D. Moim zdaniem charakter szumu bardzo upodobnia się od tego z 7D. Kiedyś wietrzyłem nawet podstęp (odszumianie chrominancji) w RAW z 7D...

Domyślnie

Mnie swego czasu dosc mocno irytowal pojawiajacy sie banding na fotkach nocnych z 50D poczynionych na wysokich iso 3200 i 6400, zwlaszcza w ciemniejszych partiach. O ile nad szumikiem dalo sie zapanowac to te pasy pozostawialy trwaly slad na fotakch. W 7D uporali sie z tym problemem i min. byl to jeden z wielu powodow wymiany 50D na siodemke.
    Pozdrawiam
    Przemek
    ---
    http://www.kilanowski.eu

Bywalec Awatar Zybi_S
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Witam

siudym

Czy możesz udostępnić mi oryginalne RAW'y z 50D.
    I czy masz też z iso 1600, 3200.
    Chciałbym zobaczyć (grzebiąc samemu ) jak będzie wyglądało zdjęcie przy próbach usunięcia badning'u.
    --
    Przymierzam się do kupna 50D coraz poważniej. Trochę niepokoi mnie ten banding.

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar krzychul
    Miasto
    Lubliniec

Domyślnie

Witam!
    Troche offTop.... niemiałem za długo 50D w rękach. Przesiadłem się z 40D na 7 i moim zdaniem sprzęt jest w dużym stopniu lepszy od 40D a AF szybszy i dokładniejszy.
    Może nie do końca wart swojej ceny, ale osiągi dużo lepsze.
    troche tego, troche tamtego.....

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zybi - zabij mnie, ale nie mam Wolalem LR zapisane jako TIFF, potem juz JPG 99% i widze pokasowalem RAW...

Ale zrobie inne jutro, chyba, ze inny user 50D ci wysle wczesniej

Banding, w wlasciwie to BRAK go w 7D to swietna sprawa. W 5D2 jest podobnie jak w 50D upierdliwy... Natywne 6400 wprawdzie jest ok w piatce, ale juz 12800 czy 25600 wkuźwia potwornie. Niestety nie zapowiada sie to jako mozliwe do poprawienia w FW itd, bo pewnie juz dawno by i w 50D i 5D2 to zalatwili w update. Matryce takie i tyle.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    ...
    Banding, w wlasciwie to BRAK go w 7D to swietna sprawa. W 5D2 jest podobnie jak w 50D upierdliwy...
    Dokładnie - banding, a w zasadzie jego brak, to ogromna zaleta 7D. jeśli masz DPP, to proponuję ci jednak eksperyment. Włącz przed wywołaniem pliku z 50D odszumianie chrominancji na jakieś 14 (dla ISO 6400). Szczegół zostaje, a charakter szumu upodabnia się do tego z 7D. Przy odszumianiu chrominancji ustawionym na maksimum (20) również spora część bandingu znika, a szczegóły nadal są. Ziarno staje sie wtedy podobne do tego z cz/b klisz .

Bywalec Awatar Zybi_S
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Witam

siudym

Ok o kilka dni nie przyjdzie.
    Chcę po prostu sam pokombinować i zobaczyć na ile ten problemik (banding) jest do usunięcie i jak wygląda po takiej operacji konkretny kadr.

7D i owszem, ale różnica w cenie dość (jak dla mnie) istotna.

Szukam też oryginału - RAW'y (nie grzebane, prosto z 50D) z większymi ciemnymi obszarami na ISO 1600, 3200 naświetlone poprawnie, jak i niedoświetlone o 1- 2 EV. Chcę zobaczyć na ile da się wyciągnąć w PS'ie te (niedoświetlone) obszary.

Gdyby ktoś chciał mi to podesłać to z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Robilem dla forumowego kolegi, wiec wstawie dla innych. RAW wiec kazdy moze sobie pogrzebac i poobrabiac.

http://www.sdm.gower.pl/sample1.cr2
    http://www.sdm.gower.pl/sample2.cr2
    http://www.sdm.gower.pl/sample3.cr2
    http://www.sdm.gower.pl/sample4.cr2

1-2 to 7D
    2-3 to 50D

dwie sceny te same, lepsze i gorsze swiatlo, ustawienia identyko, ISO 800.
    Przyda sie do oceny szumu na popularnym 800, (do tego bylo robione), prosze nie sugerowac sie ostroscia. Robilem 50/1.8 II i wybieralem na szybko w miare celne na LCD, wiec wiadomo jak jest i jakim szklem robione

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    dwie sceny te same, lepsze i gorsze swiatlo, ustawienia identyko, ISO 800.
    Rawy z 50D są w iso 500.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Rawy z 50D są w iso 500.
    zgadza się.. może jakiś update Siudym?
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Strona 7 z 21 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów