Strona 12 z 21 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 203

Wątek: 50D czy 7D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez calmadonii Zobacz posta
    naprawdę odczuje tą pełną klatkę? sorry za może laickie pytanie
    Jak zainwestujesz dodatkowo w dobre obiektywy to tak :-D

Mnie w FF przekonuje najbardziej to, że miałbym szerszą perspektywę i te obiektywy, które są teraz za wąskie nabrałyby nowego życia. Oczywiście 5D tylko w tandemie z cropem..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Oczywiście pisałem o błyskaniu wbudowaną lampą. Dziwi mnie to, że nie można wyłączyć błysku wbudowanej - żeby wykonywała jedynie błysk sterujący, bo w takim razie to jest na kij potrzebne... Na co w takim razie takie sterowanie lamp...?
    Ten błysk nie jest praktycznie zauważalny na normalnych zdjęciach.
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 08-04-2010 o 09:22 Powód: Automerged Doublepost
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Ten błysk nie jest praktycznie zauważalny na normalnych zdjęciach.
    Wiem, 580 tak, ma ale kolega pisze, że w 7D nie da się wyłączyć błysku lampy wbudowanej i ona błyska także do zdjęcia...
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Mam 7D więc wiem co piszę.. Jak ktoś sobie błyska na ISO 3200 w ciemnym pokoju to pewnie to zobaczy, ale przy normalnych zdjęciach nie jest to zauważalne, bo błysk jest bardzo mały.
    Gdyby mocno błyskało to by nie było cienia na drzewie:

A jak widzisz nie widać tutaj nic.
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 08-04-2010 o 09:46 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Mam 7D więc wiem co piszę.. Jak ktoś sobie błyska na ISO 3200 w ciemnym pokoju to pewnie to zobaczy, ale przy normalnych zdjęciach nie jest to zauważalne, bo błysk jest bardzo mały.
    Gdyby mocno błyskało to by nie było cienia na drzewie:

A jak widzisz nie widać tutaj nic.
    Uspokoiłeś mnie, może Matsil wziął błysk sterujący za zwykły? Po prostu nie chce mi się wierzyć, że Canon zrobiłby taką fuszerę
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jest widoczny, kiedy fotografujesz przedmioty lakierowane, odblaskowe, metaliczne itp.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Jest widoczny, kiedy fotografujesz przedmioty lakierowane, odblaskowe, metaliczne itp.
    Ale na tej samej zasadzie 580tkę też powinno być widać, odpalaną z sanek bez błysku.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Pewnie widać, ale to bardzo wąskie zastosowanie tego bajeru. Trzeba sobie powiedzieć jasno, że jest to raczej dodatkowa zabawka, bo do poważniejszych zastosowań nadaje się kiepsko ze względu na kilka ograniczeń.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale na tej samej zasadzie 580tkę też powinno być widać, odpalaną z sanek bez błysku.
    Nie wiem. Nie sprawdzałem. Być może.

Pewnie widać, ale to bardzo wąskie zastosowanie tego bajeru.
    Ja na to zwróciłem uwagę zupełnie przypadkiem fotografując w domu dzieci, kiedy odbicie lampy pojawiło mi się na stole. Sporo jest takich przedmiotów, które to odbiją. Choćby okna.
    Trzeba sobie powiedzieć jasno, że jest to raczej dodatkowa zabawka, bo do poważniejszych zastosowań nadaje się kiepsko ze względu na kilka ograniczeń.
    Tu zgoda. Zresztą całkiem przydatna zabawka, choć trzeba mieć świadomość jej ograniczeń, żeby nie być potem zaskoczonym.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Uspokoiłeś mnie, może Matsil wziął błysk sterujący za zwykły? Po prostu nie chce mi się wierzyć, że Canon zrobiłby taką fuszerę
    To zdjęcie jest robione jak widać w warunkach dobrego światła na zewnątrz, gdzie efekt lampy wbudowanej nie jest tak widoczny. Spróbuj to samo zrobić w ciemnej sali weselnej. To nie fuszerka, bo jest wykorzystywalne ale jak widaż ma pewne ograniczenia.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

no to niech ktoś sprawdzi i zrobi sobie fotkę w lustrze.

tyle tylko, że 580ex (i st-e2) błyski sterujące wypuszczają palnikiem zza czerwonej szybki - dlatego jest to dużo mniej widoczne. a 7D ma do dyspozycji tylko 'goły' palnik, więc siłą rzeczy będzie to bardziej widoczne.

wynika z tego, że na wbudowaną lampę 7D - gdy jest wykorzystywana tylko do sterowania innymi lampami - można nakleić czerwoną folię, żeby zminimalizować efekt na zdjęciu
    pozdro.,
    m.

Strona 12 z 21 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów