Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: jaki obiektyw na początek....

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Nie tak łatwo za 1000 znaleźć..

Panowie, mam kita, obecnie bawię się 50/1.8. Stałka bardzo fajna, ale za wąska (aps-c) a ja szukam zamiennika kitu uniwersalnego (sic!) czyli portrecik, imprezka domowa, architektura.

Jest coś takiego jak canon ef 35 f2 - czy podejdzie do mojego aps-c ? Warto?
    Inna opcją jest używana tokina 12-24 - tu kusi szeroki kąt. Trzecia opcją wspomniana wyżej sigma 17-70, najbardziej uniwersalna.
    Ktora z tych trzech opcji jest najbardziej rozsądna pod kątem zamiany kitu(czyli na najblizszy rok-dwa) ?

Coś już napisał
    Miasto
    Lodz, Poland

Domyślnie

Portrecik na 12-24? No nie polecam, ale co kto lubi - od swieta moze byc fajnie

Wiesz, generalnie do portertow to na FF 85mm i wiecej, a nawet 135 to zaczyna byc ciekawie.
    Wiec Twoje 50mm na razie wydaje ci sie waskie, ale jak popracujesz tylko tym szklem np miesiac to albo je polubisz, albo znienawidzisz.
    Moze poszukaj 28/2.8 bo tu bedzie fajna jakosc, fajna cena i leciutkie szklo.

Coś już napisał

Domyślnie

Osobiscie zamienilem KITa 18-55 IS na Tamrona 17-50 f/2.8 i jestem z niego bardzo zadowolony. Kolega w podobnym czasie kupil sigme i przyznam, ze wole Tamrona.
    Ostrzy troche wolniej od canona, troche glosniej pracuje af.

Specjalnie do architektury sa zupelnie inne obiektywy, tak jak sa obiektywy typowo pod portrety. Przyznam, ze Tamron to dobry zakup. Szerokie ogniskowe sprawdza sie w zdjeciach przyrody, w ciasnych pomieszczeniach. Jesli bedziesz potrzebowac, na 50mm zrobisz rowniez portret.

Miasto
    Wawa

Domyślnie

No właśnie owe 50 jest za wąskie, nie da się robić w pomieszczeniach.
    Co do zastosowania, napisalerm że uniwersalne (zdjecia for fun).

Tamrona sie boję, nie stać mnie na nowy, a nie kupię w ciemno obiektywu który okaże się wadliwy.

c 28 f2.8 jedna na allegro, będzie lepsza od 35 f2 ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    c 28 f2.8 jedna na allegro, będzie lepsza od 35 f2 ?
    35/2 jest ogólnie chwalone. Sam szukałem szkła tego typu i z tego co pamiętam 28/2.8 raczej nie był ciekawy. Już prędzej 24/2.8.

Miasto
    Wawa

Domyślnie

Chyba jednak poszukam szerokiego zoomu.. stałkę z czasem dokupię.

Coś już napisał

Domyślnie

namoamo, kazdy uzywany, tak jak nowy trzeba wczesniej sprawdzic wiec jest to kwestia jedynie znalezienia uzywanego obiektywu z Twoich okolic.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david_szczepaniak Zobacz posta
    Ja zaczynałem z Sigmą 17-70 2.8-4.5 DG MACRO i muszę powiedzieć, że byłem bardzo zadowolony z tego szkła (trafiłem na dobry egzemplarz) Można spokojnie kupić za 1000PLN.
    Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Nie tak łatwo za 1000 znaleźć..
    A jednak co jakiś czas idzie znaleźć, sam pogoniłem za 900 zł. Przesiadłem się na C24-70 f/2.8 i Sigmę 10-20.

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Nie rób tak jak Ci niektórzy doradzają. Kup kita, bo skoro nie masz o tym pojęcia to nie wiesz czego potrzebujesz. Kit kosztuje grosze i zawsze można go zmienić. Lepiej najpierw popstrykaj z miesiąc i będziesz wiedział czego Ci trzeba. Dopiero wtedy pchaj się w szkła powyżej 1kzł.
    I to jest najlepsza porada ze wszystkich. Ja startowałem z kitem i Sigmą 70-300 bez APO. Teraz wiem, że stałki nie są dla mnie. Wolę jasne zoomy.

Coś już napisał
    Miasto
    Dublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david_szczepaniak Zobacz posta
    Witam!

Ja zaczynałem z Sigmą 17-70 2.8-4.5 DG MACRO i muszę powiedzieć, że byłem bardzo zadowolony z tego szkła (trafiłem na dobry egzemplarz) Można spokojnie kupić za 1000PLN.

Pozdrawiam
    mam te same szklo znaczy mam na sprzedaz pamietam jak kupilem 30D plus sigme och to byly pieknie spedzone wspolne chwile jednak ja przechodze na stalki plus w przyszlosci 24-70 oraz 70-200 ale teraz stalki maja pierwszenstwo
    Canon 6D / Canon135L / Sigma 35Art/ Sigma 85 Art

Dopiero zaczyna Awatar david_szczepaniak
    Miasto
    Londyn/Olesnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dariuszpicasso Zobacz posta
    mam te same szklo znaczy mam na sprzedaz pamietam jak kupilem 30D plus sigme och to byly pieknie spedzone wspolne chwile jednak ja przechodze na stalki plus w przyszlosci 24-70 oraz 70-200 ale teraz stalki maja pierwszenstwo

He, he też przeszedłem na stałki, a jedyny zoom jaki mi został to 70-200.
    Zbieram teraz kasę na coś szerokiego, bo nic takiego niestety nie mam.
    Co do tematu, kolega ma Tamrona 28-75 2.8 i bardzo sobie chwali. Tylko nie wiem czy nie bedzie za wąsko na cropie.
    Ciemna puszka i jasne słoiki
    ------------------------------------------------------

Sugerujesz, że kokosy migrują?

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów