Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: jaki obiektyw na początek....

Coś już napisał

Domyślnie

rbucz, to prawda co piszesz ale kto powiedzial, ze obiektywy trzeba kupowac nowe?
    Jesli kupilby cokolwiek innego niz wspomninane czesto C18-55 lub C50/1.8 ale uzywane, nawet jesli dojdzie do wniosku, ze to nie to, odsprzeda z nieznaczna strata lub bez niej.

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

rafori, to bez znaczenia, chodzi mi o ilość wyłożonej gotówki. Kupując tani obiektyw, nauczy się wykorzystać na max. jego możliwości i dowie się, czego mu brakuje. I sensowniej wyda następne pieniądze.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Coś już napisał

Domyślnie

rbucz, masz racje.
    Przychyle sie wiec do opinii, ze na poczatek KIT (ale naprawde o wiele lepszy jest z IS) oraz ewentualnie 50mm 1.8.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymekgd Zobacz posta
    Mylisz sie, w C50/1.8 lubi samoistnie wypadac tubus, inna sprawa, ze latwo go zlozyc

"Dobre zoomy" C70-210/4, C70-210/3.5-4.5 czasem pojawiaja sie na alledrogo i ich cena nie przekracza 1000zl.
    Zgadzam się, bardzo dobre szkła, ale mówimy chyba o zakresie podobnym do kita?
    Cytat Zamieszczone przez rafori Zobacz posta
    zaitsev, Twoje posty w ogole nie sa pomocne.

Gdybys czytal uwaznie to co napisalem, zauwazylbys ze uzylem sformulowania 'Dobry' do wyrazu 'obiektyw' ale nigdzie nie wspomnialem o zoomie. Wnioskowanie ze jesli mialby uzupelnic portretowki to na pewno chodzi o zoom jest nadwyraz bledne.

Gdybysmy mieli pozwolic autorowi watku wybrac to na co ma ochote to po co bylby ten watek?

Najistotniejszym teraz pytaniem jest kwestia finansowa. Inaczej bedziemy doradzac jesli okaze sie, ze do wydania jest 500zl, inaczej jesli ta kwota wzrosnie do 1000-1500.

Co do Twojej zlosciwosci nt. mojej 50 1.8 - sprzedaje ze strata.
    "Zoom" faktycznie dodałem sam od siebie. Ale w żadnym miejscu nie miałem zamiaru być złośliwy, tym bardziej wobec Twojej 50.
    rbucz, masz racje.
    Przychyle sie wiec do opinii, ze na poczatek KIT (ale naprawde o wiele lepszy jest z IS) oraz ewentualnie 50mm 1.8.
    No i czyje posty nie są pomocne? Dużo gadasz, a na koniec też mu polecasz kit+50/1.8.

Bywalec Awatar yarson
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Najistotniejszym teraz pytaniem jest kwestia finansowa. Inaczej bedziemy doradzac jesli okaze sie, ze do wydania jest 500zl, inaczej jesli ta kwota wzrosnie do 1000-1500
    Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Zgadzam się, bardzo dobre szkła, ale mówimy chyba o zakresie podobnym do kita?
    jest tak jak napisał zaitsev jeśli chodzi o ceny...
    i tak będzie najpierw kit, pewnie razem z aparatem, po chwili 50 1.8...
    Kit z IS można kupić juz za ok 300 zł, 50 1.8 za ok 400 zł(ceny z allegro), więc jak piszecie że za dużo na tym nie stracę, więc dlaczego nie spróbować.
    Później pomyślimy co dalej.
    Dzięki za dyskusję

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yarson Zobacz posta
    jest tak jak napisał zaitsev jeśli chodzi o ceny...
    Akurat w tym przypadku miałem na myśli zakres ogniskowych, bo kolega podał szkła tele. :P
    Kolega rafori (edit: i inni użytkownicy forum ) ma 50/1.8 do sprzedania, może się dogadacie. Mz ze spokojem można kupić używany...
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 27-10-2009 o 21:57

Coś już napisał
    Miasto
    Lodz, Poland

Domyślnie

zaitsev tez mam do sprzedania

A KIT z IS to bardzo dobre szklo wbrew pozorom, szczegolnie w zakresie 18-35. Fakt, polecam domykac do f/8 (w nocy tez sie da) ale jesli chodzi o jakosc obrazu to za ta cene jest naprawde dobrze.

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Przyłącze się do powyższych opinii i powiem od siebie, że ja również zaczynałem od Kita z IS i 50 1,8. Myślę, że to to naprawdę dobry zestaw na początek, na którym można rozpocząć naukę fotografii i poznać możliwości obiektywów i aparatu.A póżniej to już każdy coś tam sobie wybiera wg.potrzeb (i możliwości finansowych).
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Kit z IS - aby poznać swoje potrzeby w kwestii ogniskowych.
    50 1.8 - aby zobaczyć co potrafi matryca lustrzanki.
    Obydwa w/w - aby zobaczyć przepaść między nimi (w tych samych granicach cenowych).
    Chyba dawno nie było wątku, w którym wszyscy bylibyśmy tak zgodni
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Dopiero zaczyna Awatar david_szczepaniak
    Miasto
    Londyn/Olesnica

Domyślnie

Witam!

Ja zaczynałem z Sigmą 17-70 2.8-4.5 DG MACRO i muszę powiedzieć, że byłem bardzo zadowolony z tego szkła (trafiłem na dobry egzemplarz) Można spokojnie kupić za 1000PLN.

Pozdrawiam
    Ciemna puszka i jasne słoiki
    ------------------------------------------------------

Sugerujesz, że kokosy migrują?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów