yarson, do nauki "tajników" lustra to bym polecił radę muflona:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
![]()
yarson, do nauki "tajników" lustra to bym polecił radę muflona:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
![]()
Kup kita i 50mm 1.8, na początek w sam raz. Chyba, że jak masz więcej $ to rzeczywiście kita zastąp tamronem 17-50mm 2.8. Ja jak zaczynałem miałem kita i oprócz szerokiego kąta to jakoś mnie nie olśnił, dopiero jak założyłem 50 1.8 to zobaczyłem co to znaczy lustro![]()
Fakt, w sumie 50/1.8 możesz śmiało na początku wziąć. Jeżeli kupisz używane, to w razie czego sprzedasz za tyle samo, za ile kupiłeś. Jest to dość popularny towar, bez problemu kupisz i sprzedasz. Osobiście polecam 85/1.8 - świetne szkło portretowe, ale myślę, że w Twoim przypadku najpierw musisz pochodzić z "zestawem startowym" i po pewnym czasie sam będziesz wiedział czego chcesz.![]()
yarson, bardzo istotna kwestia jest kwota jaka mozesz przeznaczyc na obiektyw.
Tu powstaje pytanie, czy jestes w stanie zaplacic np 1000 za dobry obiektyw, ktory zostanie z Toba na dluzej i uzupelni obiektywy portretowe, ktore w przyszlosci sobie dokupisz, czy tez wolisz wydac pieniadze na obiektywy 18-55 lub 50 1.8, ktore potem sprzedasz ze strata aby kupic cos czego nie kupiles na poczatku.
Gdybys decydowal sie na obiektywy przejsciowe i interesowalaby Ciebie 50mm 1.8 to mam do odsprzedania.
Zasadnicze pytanie co oznacza "dobry" obiektyw. 1000zł za "dobry" zoom "który zostanie z Toba na dluzej"? Wątpię... :P
Druga kwestia, 50/1.8 odsprzedasz bez straty. Kit bez IS, to koszt rzędu 50-100zł.
Jasne, niech wyda 1kzł na obiektyw, a później stwierdzi, że kręcą go stałki... Pozwólcie mu, żeby sam doszedł do tego czego będzie potrzebował...![]()
Ostatnio edytowane przez szymekgd ; 27-10-2009 o 12:55
CANON EOS 40D z dodatkami
zaitsev, Twoje posty w ogole nie sa pomocne.
Gdybys czytal uwaznie to co napisalem, zauwazylbys ze uzylem sformulowania 'Dobry' do wyrazu 'obiektyw' ale nigdzie nie wspomnialem o zoomie. Wnioskowanie ze jesli mialby uzupelnic portretowki to na pewno chodzi o zoom jest nadwyraz bledne.
Gdybysmy mieli pozwolic autorowi watku wybrac to na co ma ochote to po co bylby ten watek?
Najistotniejszym teraz pytaniem jest kwestia finansowa. Inaczej bedziemy doradzac jesli okaze sie, ze do wydania jest 500zl, inaczej jesli ta kwota wzrosnie do 1000-1500.
Co do Twojej zlosciwosci nt. mojej 50 1.8 - sprzedaje ze strata.
Jeśli to pierwsze "lustro" to kit + C50/1,8 dla posmakowania stałki powinno być jak najbardziej na miejscu. Nawet jak mu się za miesiąc rozpadnie i wyrzuci, to strata znacznie mniejsza mniejsza, niż gdyby kupił np. nowy C 17-55/2,8, a potem stwierdził, że woli inny i chciał odsprzedać...
Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka