Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: jaki obiektyw na początek....

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

yarson, do nauki "tajników" lustra to bym polecił radę muflona:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Kup kita i 50mm 1.8, na początek w sam raz. Chyba, że jak masz więcej $ to rzeczywiście kita zastąp tamronem 17-50mm 2.8. Ja jak zaczynałem miałem kita i oprócz szerokiego kąta to jakoś mnie nie olśnił, dopiero jak założyłem 50 1.8 to zobaczyłem co to znaczy lustro

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    Kup kita i 50mm 1.8, na początek w sam raz.
    Fakt, w sumie 50/1.8 możesz śmiało na początku wziąć. Jeżeli kupisz używane, to w razie czego sprzedasz za tyle samo, za ile kupiłeś. Jest to dość popularny towar, bez problemu kupisz i sprzedasz. Osobiście polecam 85/1.8 - świetne szkło portretowe, ale myślę, że w Twoim przypadku najpierw musisz pochodzić z "zestawem startowym" i po pewnym czasie sam będziesz wiedział czego chcesz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Fakt, w sumie 50/1.8 możesz śmiało na początku wziąć. Jeżeli kupisz używane, to w razie czego sprzedasz za tyle samo, za ile kupiłeś. Jest to dość popularny towar, bez problemu kupisz i sprzedasz.
    Tak,o ile mu się wcześniej nie rozleci.??:
    30D + 17-40L+ Plástico Fantástico

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostrowin Zobacz posta
    Tak,o ile mu się wcześniej nie rozleci.??:
    Sam z siebie się nie rozleci. Jak kupi powypadkowy to może się rozleci. Wszyscy tak narzekają na jego wykonanie, ale nikt nie pamięta, że nie jest to obiektyw do zadań specjalnych... Miałem ten obiektyw bardzo długo i praktycznie był jak nowy.

Coś już napisał

Domyślnie

yarson, bardzo istotna kwestia jest kwota jaka mozesz przeznaczyc na obiektyw.

Tu powstaje pytanie, czy jestes w stanie zaplacic np 1000 za dobry obiektyw, ktory zostanie z Toba na dluzej i uzupelni obiektywy portretowe, ktore w przyszlosci sobie dokupisz, czy tez wolisz wydac pieniadze na obiektywy 18-55 lub 50 1.8, ktore potem sprzedasz ze strata aby kupic cos czego nie kupiles na poczatku.

Gdybys decydowal sie na obiektywy przejsciowe i interesowalaby Ciebie 50mm 1.8 to mam do odsprzedania.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafori Zobacz posta
    Tu powstaje pytanie, czy jestes w stanie zaplacic np 1000 za dobry obiektyw, ktory zostanie z Toba na dluzej i uzupelni obiektywy portretowe, ktore w przyszlosci sobie dokupisz, czy tez wolisz wydac pieniadze na obiektywy 18-55 lub 50 1.8, ktore potem sprzedasz ze strata aby kupic cos czego nie kupiles na poczatku.
    Zasadnicze pytanie co oznacza "dobry" obiektyw. 1000zł za "dobry" zoom "który zostanie z Toba na dluzej"? Wątpię... :P
    Druga kwestia, 50/1.8 odsprzedasz bez straty. Kit bez IS, to koszt rzędu 50-100zł.
    Jasne, niech wyda 1kzł na obiektyw, a później stwierdzi, że kręcą go stałki... Pozwólcie mu, żeby sam doszedł do tego czego będzie potrzebował...

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Sam z siebie się nie rozleci. Jak kupi powypadkowy to może się rozleci. Wszyscy tak narzekają na jego wykonanie, ale nikt nie pamięta, że nie jest to obiektyw do zadań specjalnych... Miałem ten obiektyw bardzo długo i praktycznie był jak nowy.
    Mylisz sie, w C50/1.8 lubi samoistnie wypadac tubus, inna sprawa, ze latwo go zlozyc

...1000zł za "dobry" zoom "który zostanie z Toba na dluzej"? Wątpię... :P
    "Dobre zoomy" C70-210/4, C70-210/3.5-4.5 czasem pojawiaja sie na alledrogo i ich cena nie przekracza 1000zl.
    Ostatnio edytowane przez szymekgd ; 27-10-2009 o 12:55
    CANON EOS 40D z dodatkami

Coś już napisał

Domyślnie

zaitsev, Twoje posty w ogole nie sa pomocne.

Gdybys czytal uwaznie to co napisalem, zauwazylbys ze uzylem sformulowania 'Dobry' do wyrazu 'obiektyw' ale nigdzie nie wspomnialem o zoomie. Wnioskowanie ze jesli mialby uzupelnic portretowki to na pewno chodzi o zoom jest nadwyraz bledne.

Gdybysmy mieli pozwolic autorowi watku wybrac to na co ma ochote to po co bylby ten watek?

Najistotniejszym teraz pytaniem jest kwestia finansowa. Inaczej bedziemy doradzac jesli okaze sie, ze do wydania jest 500zl, inaczej jesli ta kwota wzrosnie do 1000-1500.

Co do Twojej zlosciwosci nt. mojej 50 1.8 - sprzedaje ze strata.

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Jeśli to pierwsze "lustro" to kit + C50/1,8 dla posmakowania stałki powinno być jak najbardziej na miejscu. Nawet jak mu się za miesiąc rozpadnie i wyrzuci, to strata znacznie mniejsza mniejsza, niż gdyby kupił np. nowy C 17-55/2,8, a potem stwierdził, że woli inny i chciał odsprzedać...
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów