zastanawiam sie nad wymiana 17-40L na 35/2 lub 28/1.8
jak myslicie?
powyzsza wymiana ma jakie sens?
pzdr.
zastanawiam sie nad wymiana 17-40L na 35/2 lub 28/1.8
jak myslicie?
powyzsza wymiana ma jakie sens?
pzdr.
Tylko wtedy gdy wiesz ze 28 lub 30mm na szerokosci w zupelnosci Ci wystarcza.
28 na 1.8 daje ladny efekt i jest uzywalne, jednak to dalej 28mm. Nawet na ff nie jest za szeroko w pewnych sytuacjach. Jesli takie sytuacje Ciebie nie dotycza to wymieniaj.
A nie lepiej doplacic i wymienic na 24 1.4?
Wlasnie sie szykuje z taka wymiana mojego 17-40Tylko jakos ostatczenego impulsu mi brak..
Musze "zablokowac" 17-40 na 24mm i polazic z tym chwile, zobacze czy nie za wasko tam gdzie potrzebuje.
17-40 to pewny AF, którego nie będziesz miał w żadnych z wybranych szkieł. Zamieniam właśnie 16-35 i 17-40 na 24/1,4 plus fiszaj. 24mm to dla mnie za wąsko do niektórych zastosowań - jakiś 5-7 procent tego co robię. Więc fiszaj bedzie jak znalazł.
Zupełnym offtopem polecę ale nie kumam Cięwymieniać UWA na fisia, to dla mnie osobiście nie trzyma się kupy - jak dla mnie 16-35 i jakikolwiek fiś to zupełnie inne zabawki, jedno szkło jest raczej użytkowe "na codzień" a drugie to totalny experyment - fiś, którego używa się raz na ruski rok bo to zbyt efekciarskie szkło, nie zastąpi Ci szerokiego kąta zupełnie. Jak Ci za wąsko to kup Sigmę 12-24, a nie fiśia, który ze zdjęcia zrobi Ci beczkę
[end offtop].
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
No wiesz, troche tak za bardzo pewny jestes ze wiesz co innym lepiej pasuje
24mm to moze byc dla kogos wystarczajaco szeroko i taki fisz bedzie dobrym uzupelnieniem dla kilku strzalow. Wspomniana sigma zas ni jak ma sie do uzywalnego canonowskiego 2.8 w fiszu.
Beczka? Super sprawa - wlasnie dla kilku odjechanych, zupelnie innych zdjec.
Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB
chyba za te szkła to dostaniesz jakąś dopłatę, nie?
Kolega MMM ma rację - nie znamy twoich potrzeb, więc nikt raczej ci nie podpowie, czy to ma sens...
Ja osobiście biegam z zestawem 17-40 i 35L, który dla moich potrzeb jest idealny (zastanawiam się, że może 24L będzie lepszym uzupełnieniem, ale to inna sprawa). To są dwa różne obiektywy, więc decyzja należy do ciebie.