jakiegoś filtra nie założyłeś ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
z kiepskiej firmy ??
jakiegoś filtra nie założyłeś ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
z kiepskiej firmy ??
Ostatnio edytowane przez RedWine ; 07-12-2009 o 16:39 Powód: Automerged Doublepost
17-55 IS okazuje się być delikatny - niestety. Na tym forum w innym wątku pojawił sie link do statystyk awaryjności sporządzonej przez wypożyczalnię obiektywów - 17-55/2.8 IS był w czołówce (zwykle dotyczyło to problemów z tasiemką sygnałową, niemniej naprawa była kosztowna).
a najlepsze to że obiektyw do tanich nie należy
5DmII + 16-35 f/2.8 L + 85 F1.8 + 40D + 17-55 IS USM 2.8 + Samyang 8mm + 2x 430 EX II
Dziwne ze tylko na centralnym punkcie, az tak daleko nie sprawdzalem komunikacji po stykach - wiec na ten temat wypowiedziec sie nie moge. Samemu ciezko cos zrobic - mozna bardziej popsuc niz poprawic.
Troszke opisze o co chodzi
Jako ze jest to zoom, podczas zmiany ogniskowej po obwodzie obiektywu od srodka jezdzi taki metalowy grzebyczek ktory jest wykonany ze sprezynujacego materialu. Jezdzi on po sciezkach ktore sa ulozone dookola obiektywu wewnatrz. Sciezki te sa pociete odpowiednio i ulozone tak zeby wszystko sie ze soba komunikowalo poprzez ten grzebyczek. W momencie jesli tubus obiektywu - ta ruchoma czesc - nabierze chociazby delikatnego luzu - ten grzebyczek przestaje dotykac odpowiednio do stykow albo dotyka za blisko, badz za daleko. W tym momencie przestaje najczesciej dzialac AF. Mozna obiektyw rozkrecic i probowac go podgiac, ale... ale trzeba podgiac wszystkie styki co nie jest latwe, bardzo latwo o ich przekoszenie tak ze np gora bedzie dolegac a dol nie. Nastepny klopot jest taki ze nawet jak sie uda je odpowiednio dogiac by wszystkie stykaly to dochodzi problem ze mozna je dogiac za mocno i af tez nie ruszy ze wzgledu nie tylko na opory, ale takze wlasnie na trafianie grzebyczka dalej badz blizej niz oryginalnie, przez co nie trafia w odpowiednio pociete sciezki. I to w sumie tyle na temat
Mozna jeszcze sprobowac zrobic maly test, ustawic ogniskowa na ktorej AF nie dziala, przytrzymac spust do polowy i lekko pomoc obiektywowi probojac ostrzyc w lewo lub prawo, naprawde delikatnie, tak zeby poprostu przeskoczyc te 0,5mm i byc moze ruszy. Ale to jest raczej jednorazowe i tylko potwierdza wczesniejsza teorie.
Sam to przerabialem na podstawie 18-55 czyli kita. Rozkrecilem go z tysiac razy, rozlozylem na czynniki pierwsze z dwiescie razy, wyginalem, doginalem, przeginalem, rzucalem o sciane a i tak sluzy teraz jako stalka 18mm bez AF :P
Tezet. ten problem nie dotyczy tylko ostrzenia na centralnym punkcie jak również zdjęcie jest nieostre na każdej ogniskowej.
5DmII + 16-35 f/2.8 L + 85 F1.8 + 40D + 17-55 IS USM 2.8 + Samyang 8mm + 2x 430 EX II
Mój 17-55 trafił do serwisu. Człowiek tłumaczył, że został wymieniony silnik AF - teraz wszystko działa idealnie
zunaj, a jakie miałeś z nim problemy? ja sobie mój potestowałem i jak zrobię z bliska na niskiej przesłonie to mam igłę, gdy przesłona przekracza 10 zaczyna się robić mydło