Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Luzy na mocowaniu obiektywu w Canon 50D

lsuliga
    Guest

Domyślnie Luzy na mocowaniu obiektywu w Canon 50D

Zwracam się z prośbą do wszystkich forumowiczów. Od kilku miesięcy posiadam Canona 50D i dopiero niedawno zauważyłem że miedzy obiektywem a korpusem są minimalne luzy (wokół osi obiektywu) mniejsze zdecydowanie niż milimetr ale strasznie mi to przeszkadza no i dało mi do myślenia czy wszystko jest ok z body bo jaki by obiektyw nie podpiąć to luzy są wszędzie chociaż najbardziej zauważalne na moim nowym obiektywie Canon 70-200. W jego przypadku podczas zabawy aparatem zmiana uchwytu z aparatu na obiektyw i odwrotnie da się wyczuć mikro ruch obiektywu w bagnecie. Co bardzo mnie martwi bo pozostałe obiektywy mają luz rotacyjny ale trzeba użyć nieznacznej siły żeby obrócić obiektyw wokół osi a ten sie sam jakby porusza. Wcześniej ma miałem 30D i luzy były wręcz nie zauważalne. Czy to normalne? Proszę o wszelkie spostrzeżenia w tym zakresie. Będę bardzo wdzięczny. Na żytniej pewno powiedzą że to normalne nawet jeśli nie jest więc mam b=następne pytanie czy ktoś kiedyś wymieniał mocowanie/bagnet w aparacie i ile to kosztowało?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Sorki za dwa posty o tej samej treści coś mi się ostatnio z kompem pokićkało i myślałem że nie poszło a tu masz teraz są dwa...
    Ostatnio edytowane przez lsuliga ; 25-10-2009 o 00:22 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

nie wyobrażam sobie, aby nie było minimalnych luzów na mocowaniu bagnetowym, w moim zestawie C 50D z obiektywami 10-22, 24-105, 70-200 IS czy z Sigmą 30/1,4 takie minimalne luzy są i traktuję to jako całkiem normalne. Miałem wcześniej system Minolta, potem Sony A700 i tam luzy były nawet nieco większe. Nie przejmuj się tym, wszystko jest OK

G.

Domyślnie

Przeszukaj forum, temat poruszany był kilkakrotnie.

konkluzja- to normalne, bagnet narażony jest na działanie różnych temperatur (+/-), mechanizm zapadkowy bolca bagnetu jest elementem mechanicznym i luzy muszą występować, przy bagnetach plastikowych jest większe tarcie więc luzy mniejsze.

Co innego gdy luzy są na płaszczyźnie obiektyw/bagnet, w tedy jest to ewidentna usterka i ma wpływ na generowany obraz ( FF, BF, GO).

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kronos Zobacz posta

Co innego gdy luzy są na płaszczyźnie obiektyw/bagnet, w tedy jest to ewidentna usterka i ma wpływ na generowany obraz ( FF, BF, GO).
    Kronos - czy mogę prosić o precyzyjniejsze opisanie - nie rozumiem, co masz na myśli. Jakie luzy są akceptowalne, a jakie niepożądane ?
    G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wig Zobacz posta
    Kronos - czy mogę prosić o precyzyjniejsze opisanie - nie rozumiem, co masz na myśli. Jakie luzy są akceptowalne, a jakie niepożądane ?
    G
    Miałem na myśli luzy na płaszczyźnie bagnetu ( tak jak byś mógł poruszać obiektywem góra/dół kiedy jest podpiety do body) w tedy zmienia się ustawienie soczewki rysującej (ostatniej w obiekt.) względem matrycy. Przez co zmieniała by się płaszczyzna głębi ostrości (GO) lub/i były by problemy z ostrością. Natomiast luzy "po okręgu" (kiedy delikatnie możesz pokręcić prawo/lewo obiektywem podpiętym do korpusu) nie powinny mieć wpływu na zdjęcia czy działanie sprzętu (chociaż ktoś kiedyś na forum wiązał luzy "po okręgu" z front i back focusem).

lsuliga
    Guest

Domyślnie

Dzięki. Przejrzałem dokładnie forum i rzeczywiście wszyscy zgodnie mówią o tych luzach. Jedyne co zastanawia to ten FF/BF o którym ktoś wspominał a propos ruchów rotacyjnych obiektywu. Ciekawa jak to wygląda w rzeczywistości. Pozdrawiam wszystkich.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lsuliga Zobacz posta
    Sorki za dwa posty o tej samej treści coś mi się ostatnio z kompem pokićkało i myślałem że nie poszło a tu masz teraz są dwa...
    Teraz? 21.10 pisałeś identyczny wątek, który został zamknięty z podaniem odpowiednich danych. Nie śmieć na forum zakładając co raz nowe wątki .

Uprawnienia umieszczania postów