Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: RAW obróbka w digital photo professional a conwertowanie

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zainstaluj chocby darmowy faststone, od razu fotki Ci sie wyostrza... drugi sposob... bierzesz to co podgladasz w tym "windowowym podgladaczu" i wez nacisnij przycisk w nim aby pokazalo na 100%, potem spowrotem przycisk do wpasowania w okienko i ... tada... jest ostro.
    Inaczej mowiac... przegladarka windosowa tak dziwnie wygladza
    Aparat mam i ja

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    W DPP nigdy nie odszumiam zwyklego szumu, bo niszczy obraz. Odszumiam jedynie kolor - czyli chrominancje - na 4-5 w skali do 20.
    [...]
    Jestem zupelnie przeciwnego zdania, odszumiama luminancje i degradacyjnego dzialania na jakosc obrazu nie zauwazylem ,wrecz przeciwnie.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

pytanie z innej beczki, czy jest sposób aby obejść weryfikacje rozdzielczości monitora przy instalacji DPP ?? do pracy w terenie od jakiegoś czasu używam notebooka ( ekran 10 cali przy max rozdzialce 1024x756 ) przy instalacji nowego DPP do obslugi RAW z 5d2 wywala mi ze program sie nie zainstaluje bo rozdzielczość jest niedopuszczalna
    Canon FF

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arrow Zobacz posta
    pytanie z innej beczki, czy jest sposób aby obejść weryfikacje rozdzielczości monitora przy instalacji DPP ?? do pracy w terenie od jakiegoś czasu używam notebooka ( ekran 10 cali przy max rozdzialce 1024x756 ) przy instalacji nowego DPP do obslugi RAW z 5d2 wywala mi ze program sie nie zainstaluje bo rozdzielczość jest niedopuszczalna
    Czy ten notebook nie oferuje czasami wirtualnego ekranu w większej rozdzielczości? Ja miałem taką mozliwość w malutkiej Toshibie z końca ubiegłego wieku...

Zablokowany

Cool

Cytat Zamieszczone przez marekh Zobacz posta
    Ostrzenia musisz robić PO przekonwerowaniu pliku do rozmiaru docelowego.
    Czyli suwaczek ostrosci na samym poczatku ustawic na '0', i ma to byc default czy w DPP czy w CS? A po calej zabawie z kolorami, kontrastami, zmniejszaniu, ostrzymy...

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    Czyli suwaczek ostrosci na samym poczatku ustawic na '0', i ma to byc default czy w DPP czy w CS? A po calej zabawie z kolorami, kontrastami, zmniejszaniu, ostrzymy...
    Zeby ci zamieszac to ja robie wlasnie wyostrzanie w DPP i jestem zadowolony, tyle tylko,ze ja pozniej juz nie robie zazwyczaj zadnej obrobki.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wyostrzanie w DPP leci po całości obrazka, więc trzeba mocno uważać na wyższych czułościach.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Wyostrzanie w DPP leci po całości obrazka, więc trzeba mocno uważać na wyższych czułościach.
    Pelna zgoda, albo sie uwaza na wyostrzanie, albo sie potem odszumia.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Pelna zgoda, albo sie uwaza na wyostrzanie, albo sie potem odszumia.
    Albo wyostrza dwuetapowo.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Trudno by było ostrzyc miejscowo pedzelkiem, powiedzmy paresetek zdje ze ślubu. Wiec gdy tylko nie ma zbyt dużo szumow ja jadę po całym zdjęciu i to maszynowo. Robię to w CS, DPP do takich masowek chyba się nie nadaje.
    Czy tylko ja tak robię?

Rozumiem ze główny problem z ostrzeniem polega na tym, aby zrobić to końcu wszytskich procesów. Wynikiem działania których, ewentualne znieksztalcenia w wyniku mogą zostać rowniez wystrzone przez co bardziej widoczne.

Czy ustawiony przeze mnie suwak w DPP czy Camera RAW na zero to odzwierciedlenie oryginalnej ostrosci z RAW?
    Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 17-12-2009 o 14:38

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów