Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: raw->jpg - fioletowy zafarb

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    W jakiej przestrzeni barw jest ten tiff? Pewnie AdobeRGB. JAK? toto zapisujesz do jpega? Pzrez Save for web? czy przez save as z zaznaczonym okienkiem do jakiej przestrzeni zapisujesz?
    Zapisuję do jpg-a przez Save As. Sprawdziłem - tif ma ICC Profile: Adobe RGB i przy zapisie jpg-a to zostaje.

Irfan wyświetla toto jako sRGB.
    Co w zasadzie wszystko mi już teraz wyjaśnia .

Innymi słowy wszystko się zgadza. Nie kontrolujesz procesu zamiany przestrzeni barw i tyle.
    Dokładnie. Poprawię się .
    Dziękuję za wyjaśnienia
    rsaw

Coś już napisał

Domyślnie

Przez noc urodziło się jeszcze jedno pytanie do tego tematu - dotyczy praktyki.
    Jeśli nie drukuję zdjęć, a jedynie przekazuję jpg-i, to obrabiając je dajmy na to w PS chciałbym, aby osoba postronna zobaczyła taki efekt, jaki ja widzę.
    A tu k.pa, otwiera ona sobie zdjęcie w w takim IrfanView i widzi nieco co innego.
    Teraz pytanie - jaka jest praktyka związana z tym problemem, bo przecież nie u mnie się stworzył, czyli jak można się przed nim zabezpieczyć?
    Pozdrawiam
    rsaw

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsaw Zobacz posta
    Przez noc urodziło się jeszcze jedno pytanie do tego tematu - dotyczy praktyki.
    Jeśli nie drukuję zdjęć, a jedynie przekazuję jpg-i, to obrabiając je dajmy na to w PS chciałbym, aby osoba postronna zobaczyła taki efekt, jaki ja widzę.
    A tu k.pa, otwiera ona sobie zdjęcie w w takim IrfanView i widzi nieco co innego.
    Teraz pytanie - jaka jest praktyka związana z tym problemem, bo przecież nie u mnie się stworzył, czyli jak można się przed nim zabezpieczyć?
    Pozdrawiam
    rsaw
    Zapisywać jako sRGB, identycznie nie będzie (bo monitory są przecież różne), ale nic lepszego nie da się zrobić. Chyba że będziesz wszystkim kalibrował monitory i instalował przeglądarki z obsługą CMS.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów