Hej, mam ksiazke ze zdjeciami historycznymi mojej miejscowosci, czy jak wykonam ich reprodukcje to moge je publikowac?
Hej, mam ksiazke ze zdjeciami historycznymi mojej miejscowosci, czy jak wykonam ich reprodukcje to moge je publikowac?
moim zdaniem nie. to tak jakbys screenshot z jakiegos softu publikowal. jedyna opcja na tak, to z wyraznym podpisem skad to masz. takie jest moje zdanie i jesli sie myle to nich ktos to zweryfikuje.
20D, EF 17-40L f1:4; EF 70-200L f1:4; EF 50 f1:1,4; 580EX + kilka gadżetów
Wydaje mi się, że zdjęcia historyczne nie są u nas objęte prawami autorskimi (po iluś tam latach od zrobienia foty, prawa wygasły). Ale skoro to jest w jakiejś książce, to nie wiem.
zdadwoń do wydawnictwa ( jeżeli istniejre )i spytaj z kąd oni mają te foty , wtedy będziesz wiedział gdzie dalej pytać . Może to być agencja fotograficzna która poziada prawa do publikacji
( wyłączność )
20D , latarka i jakieś szkło
W związku z Prawem autorskim i czyimiś prawami majątkowymi do publikacji nie możesz (nie łamiąc prawa) jej reprodukować bez pozwolenia autora i wydawcy. Prawa majątkowe do publikacji wygasają po 50 latach (albo 25 - w Polsce był ten okres krótszy niż w UE i nie wiem, czy nie musieliśmy tego dostosować).
Prawa autorskie są niezbywalne - nie możesz pod zdjęciem podpisać się jako jego twórca, nawet jeśli umówiłeś się tak z autorem.
UWAGA!
Jeśli są to zdjęcia sprzed 100 lat i zostały opublikowane w książce np. z 2002 r. to nie możesz zgodnie z prawem ich powielać bez zgody wydawcy, bo reprodukujesz jego książkę, a nie oryginalne zdjęcia.
Możesz spróbować skontaktować się z wydawcą i zapoponować np. zamieszczenie fragmentów książki w zamian za reklamę jego produktu.
No i jak się umawiasz to na piśmie, bo za 3 lata nikt o tej umowie "na gębę" nie będzie pamiętał i mogą się czepiać.