Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Problem z 5d mark II

Dopiero zaczyna

Domyślnie Problem z 5d mark II

Witam wszystkich

Mam problem z 5d mark II, czasami na zdjeciach i filmie pojawiają się pionowe wąskie pasy. Po zmniejszeniu na zdjęciach tego nie widać, na filmie niestety tak. Co więcej, mam problem z transwerem filmu z aparatu do komputera, tzn niektore filmy bez problemu uda mi sie zgrać na komputer ale są takie ktorych nie można. Myslalem ze to moze wina aparatu dlatego włozyłem karte do innego body i niestety było znów to samo. Odesłałem sprzet do serwisu na żytnią i ku mojemu ździwieniu podobno wszystko jest ok. Pomijając pasy które widać już na LCD aparatu pomyślałem że może coś jest nie tak z moim komputerem. Podłączyłem body do komputera znajomego i znów to samo...
    Może ktoś z was mi doradzi co z tym fantem zrobić?

Pozdrawiam
    Grzegorz.

Dopiero zaczyna Awatar rzukov

Domyślnie

Co do pasów to nie mam pojęcia...ale filmiki jeżeli przekraczaają 4 GB to system plików fat32 ich nie rozpozna (czytaj nie przegrasz plików większych niz 4 GB na dysk z fatem32). To jedna uwaga na gorąco... równie dobrze może byc tez cos z aparatem...

pzdr.
    piątka eMKa dwa, siedemnaście czterdzieści, osiemdziesiątka piątka jeden osiem, siedemdziesiąt dwieście eF cztery IeS, kilka eM czterdzieści dwa

Domyślnie

czy możesz udostepnić jakiegoś sampla ? pare sekund filmu albo jakieś .CR2
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Chętnie bym sampla udostępnił ale tak jak napisałem, po zmniejszeniu pasów na zdjęciach nie widać, tylko na rawach. Filmów tez nie mam, wszystko wykasowałem. Jeśli to nie problem moge przesłać raw na skrzynkę.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

rzukov - filmy nie przekraczają 4 GB. To krótkie klipy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z opisu wynika, ze równie dobrze możesz mieć problem z kartą.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Z opisu wynika, ze równie dobrze możesz mieć problem z kartą.
    Tych samych kart używam tez z 50d i problemu nie ma.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To udostępnij nie zmniejszając...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregio Zobacz posta
    Może ktoś z was mi doradzi co z tym fantem zrobić?
    Możliwości są bardzo różne, w zasadzie żadnej jeszcze nie wykluczyłeś:
    - błąd karty - może się pojawiać co jakiś czas, gdy dane są nagrywane w konkretnym miejscu. Jeśli pasy pojawiają się na różnych kartach - odpada.
    - padnięta linijka matrycy. W tym wypadku błąd pojawiałby się ciągle.
    - wadliwy kabel od czytnika/aparatu. Sam to kiedyś miałem, co jakiś czas miałem rawa z czarną linijką lub obciętym dołem.
    - błąd softu - tutaj odpada, jeśli u znajomego pojawia się to samo.
    Jarek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Karty są dobre bo tak jak pisałem z 50 d wspołpracuja bez zarzutu, kabel też. Pasy są juz widoczne na monitorze aparatu. Mysle ze z matryca jest coś nie tak. Razem z aparatem do serwisu powędrował tez raw, taki z pasami. U nich podobno wszystko jest ok. Dla mnie to non sens...
    Spróbuje znajsc jakis serwer na ktory bede mogł wrzucić CR2, chyba ze ktos mi podesle link bo nie zabardzo sie orientuje.
    Ostatnio edytowane przez Gregio ; 23-10-2009 o 16:13 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów