Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Problem z Photoshop CS4

Coś już napisał
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie Problem z Photoshop CS4

Witam;
    Mam taki problem z Photoshop CS4. Otóż, przy wyświetlaniu zdjęcia w pomniejszeniu "zmieść na ekranie" w przypadku tego zdjęcia to 27,9% obraz jest lekko rozmyty (nie jestem w stanie ocenić ostrości zdjęcia). Jak tylko chwycę myszką okno zdjęcia i lekko go przesunę po ekranie to jest wyświetlane z widoczną poprawą ostrości i tak cały czas dopuki trzymam go myszką. Jak puszczę to znowu jest wyświetlane z mniejszą ostrością.
    Efekt ten jest również przy innych stopniach pomniejszeń.
    Np. przy 25%, 32,76%, 50% nie ma tego efektu, ale już przy 33,33% i 66,67% znowu jest ten efekt.
    Co to może być? Czy da się to gdzieś w PS ustawić?
    Przy CS3 nic takiego nie zaobserwowałem bez względu na stopień pomniejszenia.

Dziękuję za pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no bo przy takich egzotycznych powiększeniach program nie ma skąd brać detali - musi rozmywać lub wyostrzać, wprowadzając 'zakłócenia'
    trzeba używać cywilizowanych wartości
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Airhead już napisał, tylko uzupełnię.

W PS pracować powinno się TYLKO w powiększeniach będących "podzielnymi przez dwa" czyli:

100% / 2 = 50%
    50% /2 = 25%
    25% / 2 = 12.5%
    12.5% / 2 = 6.25%

przy innych "powiększeniach" (w zasadzie pomniejszeniach ) program musi interpolować pomiędzy pikselami. Interpolacja "wygładza" krawędzie więc stąd utrata ostrości.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

No dobrze ale w CS 3 nie miałem takiego problemu. Wszystkie nawet te najbardziej egzotyczne pomniejszenia były wyświetlane prawidłowo (czyli bez widocznej traty ostrości).
    Janusz. Dlaczego jak chwycę okno zdjęcia i lekko go ruszę to zdjęcie jest wyświetlane ostro a jak puszczę to wprowadzana jest nieostrość.

Coś już napisał Awatar Bombee
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym poszedl po najmniejszej liniii oporu - bym zadzwonil na infolinie Adobe.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    p.s.
    u mnie takiego efektu nie ma
    Ostatnio edytowane przez Bombee ; 24-10-2009 o 15:59 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Znalazłem przyczynę nieostrego wyświetlania zdjęć przy różnej wartości pomniejszenia.
    Otóż w ustawieniach EDYCJA>PREFERENCJE>WYDAJNOŚĆ trzeba odznaczyć "Włącz rysowanie OpenGL" zaakceptować zmiany i ponownie uruchomić photoshopa. I mój problem zniknął. Tak więc nie był to problem interpolacji pikseli lecz sposobu ich wyświetlania.
    Zostało wyłączonych kilka innych funkcji związanych z wyświetlaniem ale dla mnie na dzień dzisiejszy nie istotnych.
    Pod tym linkiem mozna poczytać o funkcjach przyspieszania GPU i OpenGL w CS4 http://www.adobe.com/pl/support/phot.../kb404898.html.

Wygładzanie wyświetlania na wszystkich poziomach powiększenia jest wymieniona jako pierwsa z funkcji przyspieszania GPU w CS4

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomsarz Zobacz posta
    Znalazłem przyczynę nieostrego wyświetlania zdjęć przy różnej wartości pomniejszenia.
    Otóż w ustawieniach EDYCJA>PREFERENCJE>WYDAJNOŚĆ trzeba odznaczyć "Włącz rysowanie OpenGL" zaakceptować zmiany i ponownie uruchomić photoshopa.
    Hmm, a czy tego przypadkiem nie najpierw sam nie włączyłeś? AFAIK CS4 domyślnie nie używa OpenGL.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.... Tak więc nie był to problem interpolacji pikseli lecz sposobu ich wyświetlania....
    Przecież to "masło maślane" :-) Sposób ich wyświetlania to nic innego jak interpolacja właśnie - dodatkowo różnymi metodami te interpolacje są robione.

"Włącz OpenGL" działa tylko z kartami graficznymi, które OpenGL obsługują. Szczerze to nie wiem czy jeszcze są takie, które tego nie robią ale ze starszymi może być kłopot (w notebookach też może być kłopot).

EDIT: W OpenGL też można wybrać sposób interpolacji:

Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 28-10-2009 o 09:42

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Hmm, a czy tego przypadkiem nie najpierw sam nie włączyłeś? AFAIK CS4 domyślnie nie używa OpenGL.
    CS4 zainstalował się już z włączoną tą opcją.

Początki nałogu

Domyślnie

No dobrze ale w CS 3 nie miałem takiego problemu. Wszystkie nawet te najbardziej egzotyczne pomniejszenia były wyświetlane prawidłowo (czyli bez widocznej traty ostrości).
    Janusz. Dlaczego jak chwycę okno zdjęcia i lekko go ruszę to zdjęcie jest wyświetlane ostro a jak puszczę to wprowadzana jest nieostrość.
    Egzotyczne to są te edycje PS. Chcesz powiedzieć, że powiększenie np. 22% czy 33% wyświetlało się z taką ostrością jak np. 25% ?
    Wybacz szczerość- wierzę tak samo jak w to, że domyślnie miałeś włączone OpenGL.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów