Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: EF-S 17-85 f/4-5.6 IS - czy warto?

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Canon 17-85 był kiedyś moim zamiennikiem Kita i jako taki był na pierwszy rzut oka świetny - jakośc wykonania, lepsza ostrość, wiekszy zakres, USM, o IS nie wspominając. Nie znając innych szkiełek nie zwracałem nawet uwagi na ciemność i spore zniekształcenia na krótszym końcu. Przypadkowo podpiołem Tamrona 28-75/2,8 i już go nie wypusciłem z ręki. W porównaniu do 17-85 był rewelacyjnie jasny, ostry (to było szkiełko od Cichego) , plastyka i jakość kolorów to była inna klasa. No i można sie było pobawić w wiekszym stopniu głębią ostrości. Jakość wykonania Tamrona była odrobinę niższa od Canona, AF trafiał może odrobinę wolniej i głośniej, ale z jednakową niezawodnością co USM Canona.
    Bardzo podobne odczucia miałem testując Tamrona 17-50/2,8 ale nie zdecydowałem sie na niego bo przesiadałem się na FF. Tamrony mają jedną, dla mnie zasadniczą wadę - nie są zbyt pancernie wykonane jak eLki lub chociażby Tokiny. Przy amatorskim używaniu nie powinny jednak zawodzić, a jakością optyki przewyższają większość nie-eLek.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarekA Zobacz posta
    ......Przypadkowo podpiołem Tamrona 28-75/2,8 i już go nie wypusciłem z ręki. W porównaniu do 17-85 był rewelacyjnie jasny, ostry (to było szkiełko od Cichego) , plastyka i jakość kolorów to była inna klasa. No i można sie było pobawić w wiekszym stopniu głębią ostrości........
    Z Tamronem jest tak, jak z ruletką - nie zawsze się dobrze trafia (jak napisał jeden z forumowiczów). Jesli chodzi o Cichego to w swoich sprzedawanych szkłach ręczy tylko za brak bb/ff, tzn że aparat ostrzy tam gdzie celujesz. Za szybkość ostrzenia innych producentów niż Canon (a jest to chyba też ważna kwestia) nikt nie ręczy, gdyż byłoby to równe z obstawieniem 0 w ruletce

Cytat Zamieszczone przez ostrowin Zobacz posta
    ........Pierwsi będą obstawać przy Tamronie 17-50 a drudzy przy Canonie
    Czytając o jednym i drugim, to po pewnym czasie rzeczywiście można być zakręcony niczym domek ślimaka.

Cytat Zamieszczone przez pawelsz Zobacz posta
    wiesz co piszesz, bo chyba nie bardzo........
    Chyba rzeczywiście się trochę zapętlił
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 22-10-2009 o 22:09 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uprawnienia umieszczania postów