Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Film z 5d w Pinnacle Studio HD -Problem z Wyjściem

Coś już napisał Awatar rodeoo
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Dziękuję bardzo za sugestie i podpowiedzi
    Z tego co widzę potrzebny jakiś lepszy kombajn sytuacja ma się podobnie jak w przypadku fotografii-Nie ma półśrodków Typu Pinnacle jeśli chce się zrobic dobrze;/
    To zupełnie jak 50d i 5d mkII niby aparat a jednak inny

Spróbuję coś skręcic chciaż widzę że na niskim poziomie.
    Trzeba zainwestowac w coś lepszego.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rodeoo Zobacz posta
    Dziękuję bardzo za sugestie i podpowiedzi
    Z tego co widzę potrzebny jakiś lepszy kombajn sytuacja ma się podobnie jak w przypadku fotografii-Nie ma półśrodków Typu Pinnacle jeśli chce się zrobic dobrze;/
    To zupełnie jak 50d i 5d mkII niby aparat a jednak inny

Spróbuję coś skręcic chciaż widzę że na niskim poziomie.
    Trzeba zainwestowac w coś lepszego.

Pozdrawiam
    pobaw się trochę ustawieniami - to naprawdę bardzo fajna zabawa - tyle że wiesz teraz mniej więcej na co zwracać uwagę.. pinacle nie jest takie do końca złe.. tylko operator musi wiedzieć co i przede wszystkim DLACZEGO coś tak ustawia a nie inaczej.. do domowego użytku pinacle spokojnie wystarczy

aha - sciągnij sobie tmpegencoder - jest 15 dniowa tersja o ile pamiętam - to całkiem fajny i dosyć dobry (w sensie algorytmów) encoder razem z prostym interfejsem - masz tam duży wpływ na to co ustawiasz - raz dwa załapiesz o co chodzi - pobaw się na 30sekundowym filmiku to będziesz potem wiedział co i jak.. i zobacz jaki wpływ ma na film różne sceny (np. jednolite powierzchnie typu boisko czy gładkie niebo czy szybkie obiekty jak samochody) - zobaczysz że nie ma jednej recepty ale jak już "załapiesz" to będziesz intuicyjnie wiedział co i jak..
    poczytaj też sobie w sieci o VBR i CBR oraz o sposobach kodowania filmów to ci się też trochę rozjaśni..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 22-10-2009 o 00:23
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

jeszcze raz dzięki
    dużo nauki czeka mnie....

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    DVD stacjonarne? - masz na myśli DVD czy blue-ray? bo jak DVD to są od razu 2 problemy - olbrzymia utrata jakości spowodowana spadkiem rozdzielczości pięciokrotnie bo fullhd to 1920x1080 a "zwykłe" DVD to standard PAL czyli 720x576, co od razu przekłada się na kolosalną różnicę na niekorzyść DVD, po drugie wszystkie odtwarzacze DVD (no prawie ale o tym za chwilę) mają standard PAL 25 klatek / sekundę..
    Z tego co wiem to większość odtwarza NTSC więc można zostawić te 30 kl/s.
    Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    i tu dochodzimy do drugiej kwestii czyli 30/25 fpsów - w zasadzie bardzo ciężko (a na pinacle zwłaszcza bo to akurat bardzo źle robi) o ile w ogóle sie to przyzwoicie robi - z tego powodu że trzeba w jakiś sposób 30 klatek "skompresować" do 25ciu - i teraz jak to zrobić? przecież nie wytniesz co 5tej - więc są używane algorytmy uśredniające itp. które nie są doskonałe ale oczywście niektóre są lepsze, inne gorsze (pinacle tu niestety się na plus nie wybija).. do tego dochodzą jeszcze problemy z synchronizacją tego wszystkiego z dźwiękiem który też musi byś "ściśnięty" a do tego musi współgrać z obrazem - a jak coś się przesunie o "kawałeczek" to potem (zwłaszcza przy troszkę dłuższych scenach) mamy wrażenie jakbyśmy oglądali reklamę proszku do prania gdzie usta ruszają się "po niemiecku" a słychać polski głos ..
    Nic nie trzeba ściskać - masz albo 30kl w ciągu sekundy albo 25 - sekunda pozostaje niezmieniona .

Co do 30kl/s->25 - nieźle (praktycznie nie widać różnicy) robi to Adobe Premiere lub AE no ale te programy trochę kosztują. Z tego co mówił mi mój znajomy całkiem dobre algorytmy ma też Vegas.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Wypróbuję na pewno!

na razie wielka praca z przycinaniem ;/ Stanowczo wolę zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nic nie trzeba ściskać - masz albo 30kl w ciągu sekundy albo 25 - sekunda pozostaje niezmieniona .
    No może za bardzo zamotałem.. ale kolega chyba zrozumiał o co chodzi

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co do 30kl/s->25 - nieźle (praktycznie nie widać różnicy) robi to Adobe Premiere lub AE no ale te programy trochę kosztują. Z tego co mówił mi mój znajomy całkiem dobre algorytmy ma też Vegas.
    no tych akurat nie widziałem ale cena "lekko" różni się od pinnacle, chociaż sony vegas już takie drogie nie jest.. kolega się trochę poduczy i będzie śmigać..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak Vegas to niezła alternatywa i do tego przyjemny w użyciu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów