robiłem na 12tce też tylko że nie u siebie - ustawiałem znajomemu który kupił sobie kamerę fullhd i na tym nie bardzo się zna..
u siebie mam 11kę ale filmów z 5d2 w domu nie robiłem bo moja 11ka właśnie nie obsługuje fullhd..
ale na 12tce ustawiałem albo jako wyjście blu ray i od razu na płytę BR sie wypalało w formacie "filmowym" - tu nie pamiętam jakie są ustawienia - znajomy ma nagrywarkę i zależało mu tylko żeby wypalić i z głowy..
a co do pliku i ustawień to ustawiałem mpeg2, rozdzielczość 1920x1080, szybkość 25 klatek (ale wejściowy materiał też był 25 klatek) i szybkość danych o ile pamiętam około 5000-6000 kbps.. (i chyba VBR 2 pass ale tu nie pamiętam bo mogło mi się coś pomylić)
no to masz już 2 (lub 3) całkiem różne filmy
do internetu: nie wiem szczerze mówiąc ale na VIMEO pewnie znajdziesz parametry jakie plik powinien mieć..
DVD stacjonarne? - masz na myśli DVD czy blue-ray? bo jak DVD to są od razu 2 problemy - olbrzymia utrata jakości spowodowana spadkiem rozdzielczości pięciokrotnie bo fullhd to 1920x1080 a "zwykłe" DVD to standard PAL czyli 720x576, co od razu przekłada się na kolosalną różnicę na niekorzyść DVD, po drugie wszystkie odtwarzacze DVD (no prawie ale o tym za chwilę) mają standard PAL 25 klatek / sekundę..
i tu dochodzimy do drugiej kwestii czyli 30/25 fpsów - w zasadzie bardzo ciężko (a na pinacle zwłaszcza bo to akurat bardzo źle robi) o ile w ogóle sie to przyzwoicie robi - z tego powodu że trzeba w jakiś sposób 30 klatek "skompresować" do 25ciu - i teraz jak to zrobić? przecież nie wytniesz co 5tej - więc są używane algorytmy uśredniające itp. które nie są doskonałe ale oczywście niektóre są lepsze, inne gorsze (pinacle tu niestety się na plus nie wybija).. do tego dochodzą jeszcze problemy z synchronizacją tego wszystkiego z dźwiękiem który też musi byś "ściśnięty" a do tego musi współgrać z obrazem - a jak coś się przesunie o "kawałeczek" to potem (zwłaszcza przy troszkę dłuższych scenach) mamy wrażenie jakbyśmy oglądali reklamę proszku do prania gdzie usta ruszają się "po niemiecku" a słychać polski głos..
Wracając do odtwarzaczy - ja robię sobie i oglądam na konsoli PS3 - ma rewelacyjny upscaling DVD do HD (porównywaliśmy tą samą płytę DVD na 42" FullHD ze stacjonarnego odtwarzacza i konsoli w 1080p - konsola zdecydowanie lepiej) i bardzo dobrze sobie radzi z plikami mpeg w 30fps - zupełnie nie widać tego przy odtwarzaniu - żadnych przycięć itp. efektów z dźwiękiem opisanych powyżej itp... więc tak naprawdę nie ma uniwersalnego przepisu - dużo zależy np. od tego jakiego rodzaju masz sceny w filmie (kwestia kompresji i detekcji ruchu) - 2 przebiegową kompresję polecam.
aha i przygotuj się na to że przeróbka takiego materiału trwa duuuużo czasu - przy hd na naprawdę szybkim kompie - Vista64, 8Gb ramu, 4 rdzenia 3GHz, pinnacle 12, jedną minutę filmu do AVCHD renderuje (kompresja, przejścia itp. ) około 5-6 minut a czasem i dłużej.. - i jak wynika z obserwacji to już bariera której pinnacle chyba nie potrafi przeskoczyć i wykorzystać więcej mocy/pamięci