Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Zamiana S17-70 na T17-50 - warto?

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Zamiana S17-70 na T17-50 - warto?

Witam, czy ktoś z Was zamieniał sigmę 17-70 na tamrona 17-50? Jakie wrażenia, czy było warto? Piszę jako osoba, która nie szuka nowego obiektywu, ale zastanawiam się, czy warto zamieniać sigmę 17-70 na tamrona 17-50 i żeby to nie było przysłowiowe "zamienił stryjek". Ogólnie znam różnice między tymi obiektywami, niestety tamrona nie miałem nigdy w ręku. Wiem, że największą zaletą tamrona jest stałe światło 2.8 i ostrość. Natomiast atuty sigmy to zakres ogniskowych i lepsze makro no i chyba bardziej cichy AF.
    Muszę jeszcze wziąć poprawkę na niezbyt dużą powtarzalność wykonania obu obiektywów, dlatego poniżej link ze zdjęciami wykonanymi moim egzemplarzem sigmy, z której jak na razie jestem zadowolony, chociaż gdyby w całym zakresie miała światło 2.8 - nie byłoby tego watku.
    Link:
    http://picasaweb.google.com/rosimo66...WC7M_Ik6GDxwE#

Coś już napisał

Domyślnie

rosim możesz mi powiedzieć co jest dla ciebie nietegez z sigma ?
    Po zdjęciach chyba poznaje że kiedyś dawałeś przykład jaka jest różnica między kitem canona a sigma ( ten ludzik ) . Patrząc na zdjęcia nie wiem czy nie powinieneś po zmniejszeniu je lekko wyostrzyć . Czy jest mozliwość jakoś sprawdzenia z jakimi przesłonami robiłeś zdjęcia ?
    1000D , 18-55 IS , S 17-70 , C 50 1.4

Początki nałogu

Domyślnie

Napisałem - brak światła na długim końcu i tylko tyle, nie wiem własnie, czy 2,8 w tamronie na 50 mm jest warte, żeby rezygnować z tej właśnie sigmy, czyli konkretnym modelu, który mam. Nie chce wyrzucić na darmo pieniędzy i pytam, czy ktos czasem nie zmienił sigmy 17-70 na tamrona 17-50, a później tego żałował, no chyba, że sigma była "mydlana" i miała problemy z AF.
    Częściowe informacje, w tym przesłony są w po prawej stronie pod zakładką "więcej informacji"

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

a może kupisz 50/1.8? Wyjdziesz na tym lepiej i ze względu na jakość obrazu, jak i wygodę (zakres 17-70 ci pozostanie, a dojdzie jeszcze f1.8). Myślę, warto rozważyć.

Początki nałogu

Domyślnie

MatusP właśne... sprzedałem 50f1.8 i kupiłem 50f1.4 USM ))
    I na dodatek mam jescze C 28f2.8
    Chcialem "polepszyć" zooma ))
    Ostatnio edytowane przez rosim ; 21-10-2009 o 21:10

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Masz Sigmę ,więc zobacz, jaką ma jasność dla ogniskowej 50mm (pewnie 4) i odpowiedz sobie, co fotografujesz. Czy lepiej mieć 70mm/4,5 czy 50mm/2,8. Jako obiektyw "spacerzoom" Sigma na pewno będzie lepsza. Miałem swego czasu Pentaksa 17-70/4 (zamieniłem Sigmę 18-50/2,8 - więc wykonałem roszadę odwrotną do Twojej) i zakres ogniskowych był świetny, a do wielu sytuacji jasność 4 wystarczy - szkło na wakacje idealne. Ale jak chcesz mieć działkę światła więcej - kup Tamrona.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów