Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Co zabrać na kanary

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    na ktora wyspe lecisz?
    Na Lanzarote. Nie chcę brać zbyt dużo sprzętu. Boję się wkładać do bagażu do samolotu, bo nie wiem jak go tam traktują na lotniskach, a do podręcznego za dużo też nie można wziąć (5kg chyba??). Dlatego zrezygnuję chyba z lampy i nie wiem czy nie z 17-40 i 85. Raczej wezmę tylko body i 24-105 plus 50. Ela ma w miarę duży zakres ostrość szerokość kolory i jest stosunkowo lekka. Do portretu wezmę 50/1,4 bo jest wg mnie chyba bardziej uniwersalna niż 85. Ta jest tylko do portretu.

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    A 70-200 jest boskie i za nic go nie oddam. Nawet za 10-22, na które nadal choruję, tylko trochę mniej odkąd mam Samyanga ;-)
    Miałem 70-200 i oddałem za 200/2,8. Ale na wycieczki nie biorę bo to dodatkowe 0,7kg, a ja wole szeroko niż długo. Myślę że 105 z 24-105 mi wystarczy.

Polara i szarą połówkę (pewnie nie tylko szarą ale i czystą ;-) ) też wezmę.

Właśnie lukam na allegro na karty 16 GB. Jadę z żoną na 11 dni więc będzie co robić. Myślę żeby kupić Preteca 16GB. Jest w miarę tani i chyba nie zły.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Na Lanzarote. Nie chcę brać zbyt dużo sprzętu. Boję się wkładać do bagażu do samolotu, bo nie wiem jak go tam traktują na lotniskach, a do podręcznego za dużo też nie można wziąć (5kg chyba??). Dlatego zrezygnuję chyba z lampy i nie wiem czy nie z 17-40 i 85. Raczej wezmę tylko body i 24-105 plus 50. Ela ma w miarę duży zakres ostrość szerokość kolory i jest stosunkowo lekka. Do portretu wezmę 50/1,4 bo jest wg mnie chyba bardziej uniwersalna niż 85. Ta jest tylko do portretu.
    Sprzęt foto tylko do bagażu podręcznego,chyba,że masz 200% pewności,że nie poleci innym kursem,albo,że na lotnisku nie rzucą walizką,jak workiem ziemniaków,a to raczej nieuniknione
    Zresztą na sprzęt foto,video,laptopy,etc. nie ma limitów wagowych w bagażu podręcznym...a w samolocie (z samolotu) też można pstryknąć małe "conieco".

Miałem 70-200 i oddałem za 200/2,8. Ale na wycieczki nie biorę bo to dodatkowe 0,7kg, a ja wole szeroko niż długo. Myślę że 105 z 24-105 mi wystarczy.

Polara i szarą połówkę (pewnie nie tylko szarą ale i czystą ;-) ) też wezmę.

Właśnie lukam na allegro na karty 16 GB. Jadę z żoną na 11 dni więc będzie co robić. Myślę żeby kupić Preteca 16GB. Jest w miarę tani i chyba nie zły.
    Na mój gust to szkoda takich klimatów "zoomować"-dla mnie tylko stałki wchodziłyby w grę.
    Połówkę weź tylko szarą,ta po fermencie na miejscu jest znacznie tańsza,bo to strefa bezcłowa ...i jaki wybór "inności".
    Z kartami to na full max,jak odwiedzisz park Timanfaya,kaktusiarnię,wybrzeże(np.tam gdzie kręcą reklamy samochodów),chatkę Césara Manrique,itp....to zrozumiesz,że to najważniejszy "gadżet".

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Wziąłbym swoje stałki ale nie chcę się obładować całym swoim sprzętem i myślę na jakimś kompromisowym rozwiązaniem. Kartę jeszcze dokupię chyba 16Gb, bo teraz w sumie mam 8+8+2 = 18GB a to raczej mało na 11 dni.

Coś już napisał

Domyślnie

18GB to ok.1100 rawów z 5d.
    Jak dla mnie-stanowczo za mało.
    Wyspa bardzo ciekawa,a wątpię,żebyś tylko sączył tam rum,notabene wyśmienity :-D

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vengo Zobacz posta
    18GB to ok.1100 rawów z 5d.
    Jak dla mnie-stanowczo za mało.
    Wyspa bardzo ciekawa,a wątpię,żebyś tylko sączył tam rum,notabene wyśmienity :-D
    2 x 16 dokupię w takim razie to już będzie ponad 3000 rawów, a po rumie to mogę mieć jeszcze większe natchnienie do uwieczniania żony na tle widoków i nie tylko ;-)

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

na lanzarote po pierwsze i to mus wziac - lampa.
    masz tam do zwiedzenia nastepujace miejsca: timanfaya (lampa do zdjec pod slonce), famara (przy zachodach), Jameos del Agua i Cueva de los Verdes (pod ziemia). Jest to wyspa na ktorej lampa to mus

5 kg podrecznego to jest sciema. nikt tego nie sprawdza. Jesli lecisz czeskimi liniami, to na 100%. Ja tam lecialem z podrecznym, ktory wazyl lekko 10kg. Wszystkie szkla, 5d, lampa, dwa plecaki (jeden w drugi), baterie, ladowarki, ksiazki, itd.
    Ogolnie moj znajomy lecial majac w podrecznym dwa latawce do kite, a male nie sa

A i jak juz bedziesz na miejscu, to nie przeplacaj na wycieczki. Wypozycz auto. Cala wyspe (wszystkie miejsca warte zwiedzenia) da sie zobaczyc w jeden dzien przy dobrze zaplanowanym harmonogramie. Zreszta wypozyczenie auta jest naprawde tanie i w cenie jednej wycieczki z biura masz auto na 3 dni. Auto po 22€/dzien w hertz (toyota Yaris). Wstepy platne sa na timanfaya, jameos del aqua, cueva de los verdes - wszystko jakos po 8€ od osoby, mirador del rio po 4€. wjazd autem na plaze papagayo 3€ od auta.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Coś już napisał

Domyślnie

2 x 16 dokupię w takim razie to już będzie ponad 3000 rawów, a po rumie to mogę mieć jeszcze większe natchnienie do uwieczniania żony na tle widoków i nie tylko ;-)
    Ja po rumie to miałem taki mały problem z wyregulowaniem błędnika,żeby uchwycić klamkę ręką,nie wspominając o uchwyceniu czegokolwiek przez celownik
    ...na szczęście jest ocean,a nic nie robi takiej kontry na spustoszenia rumu,jak okład przez fale wody z oceanu

A powracając do Lanza,to warto dobrze przygotować się do wyprawy,żeby czegoś nie pominąć/potraktować niewłaściwie.
    Tutaj parę linek do znalezionych galeryjek w sieci z Lanza,tak dla małego rozeznania:
    http://picasaweb.google.com/tomstar68/Lanzarote#
    http://picasaweb.google.pl/darsik807...at=directlink#
    http://picasaweb.google.com/rqbert/Lanzarote811012009#
    http://www.dwiewyspy2008.yoyo.pl/
    http://www.adrianwielgosz.com/index....=0&kategoria=7

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Dokupiłem już 16GB Preteca i jeszcze pożyczę od znajomego 8GB więc pojemności powinno mi starczyć.
    Dzięki za porady i za linki, bardzo pomagają, wiem już że muszę wziąć 17-40 do widoczków, poza tym to co planowałem plus lampa. Zastanawiam się też nad 200-tką, ale chyba ją odpuszczę, bo ciężka dosyć jest, a raczej będzie mniej sytuacji do wykorzystania jej. Dam jakoś radę ze 105mm.
    Co do samolotu to lecę czeskimi liniami a wracam chyba tureckimi o ile pamiętam. Mam nadzieję że mnie nie wywalą z tym sprzętem ;-)

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

W "normalnych" liniach jest tak, że torba ze sprzętem foto nie wlicza się do podręcznego. Czyli możesz mieć plecak/małą walizkę + torba foto (+ damska torebka + płaszcz + coś tam jeszcze)

Zresztą wszystko powinno być ładnie opisane na stronie linii
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Uzależniony

Domyślnie

Ja bym zabrał fajna modelkę .

. no ale to już co kto lubi ;-)))

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów