Dla mnie troszkę za dużo góry i ciężar fotki zdecydowanie z prawej strony.
Niebo ładne, ale można by troszkę podciągnąć krzywe w ps (jak na mój gust).
Dla mnie troszkę za dużo góry i ciężar fotki zdecydowanie z prawej strony.
Niebo ładne, ale można by troszkę podciągnąć krzywe w ps (jak na mój gust).
Oczywiście jest dużo nieba i oczywiście ciężar jest z prawej. Ale wtedy trzeba sobie zadać pytanie - no i co z tego? Czy każde zdjęcie musi być matematycznie zważone i czy każdy kąt musi być wymierzony i scałkowany?
To nie o to chodzi aby prawa strona była równa lewej, i aby nieba było dokładnie 30%, albo 40% albo jakakolwiek książkowa formuła, ale aby po prostu zdjęcie było bardzo dobre. Jak jest dobre, to żadne proporcje nieba nie mają po prostu znaczenia.
Czyli jest najlepiej jak się zapomni o tym ile książek się przeczytało, ale po prostu się spojrzy na zdjęcie. I zdjęcie według mnie jest bardzo dobre.
Ma dynamikę, bardzo dobrze wykończone, świetny warsztat, przemyślana kompozycja, doskonałe warunki atmosferyczne i świetlne. Widać klasę i widać że fotograf wie co robi w każdym calu, i wobec tego gadanie o proporcjach ciężkości nie ma po prostu sensu.
Weź słynne zdjęcie Adamsa:
http://imadramamama.files.wordpress....s_moonrise.jpg
Tam już zupełnie pionowa proporcja jest zachwiana. Tam to się dopiero można przyczepić do ilości nieba, centralności księżyca, itd. Ale to właśnie o to chodzi. Czasami takie a nie inne proporcje właśnie służą przekazowi zdjęcia, a jeśli je zrobisz zgodnie z książkami, to przekaz zginie.
Najważniejsze to wierzyć fotografowi, a nie go poprawiać.
Swietne zdjecia, do pozazdroszczenia, najbardziej podoba mi sie 37, pozdrawiam
Rewela
Fotografia Warsztaty Podróże
www.szkolakrajobrazu.pl
https://www.facebook.com/PawelUchorczakFotografia
IMO świetnie poskładane, z klimatem.
google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.
dziwna tonalność. no, ale lepszej chyba nie uzyskasz.
no, Kościół Pokoju rządzi... ale na żwyo jest duuuuuuużo jaśniejszy... no i nie można tak robić zdjęć hahahah![]()
Canon 855D + 8-200mm f4
bdb zdjecia choc wydaje mi sie ze delikatnie lepsze 44 zauwazylem ze jest troche krzywo lub to moje zludzenie
pozdrawiam