Cytat Zamieszczone przez rog Zobacz posta
Oskarkowy, no napisz coś - paru osobom pomożesz, a wszechwiedzącymi nie ma się co przejmować!
Witam wszystkich, jak możecie zauważyć nie piszę często na forum, raczej czytam... (gorące pozdrowienia dla P. Janusza Body). Przepraszam za mało związany z tematem wstęp.

Jeśli chodzi o AF czwórki.
Na http://picasaweb.google.com/fkajaki/Canon1dmk4# umieściłem serię zdjęć obiektu w ruch, przy zmiennych warunkach oświetleniowych. Sorry, za brak rawów, już skasowałem. Ostrość możecie ocenić sami. Jeżeli ktoś spodziewał się zdjęć szybko poruszających się linijek i cegieł w ciemnej piwnicy, to przepraszam.
Uwaga: zdjęcia są dość spore.

AF czwórki (moim skromnym zdaniem) robi dobrą robotę. Boczne punkty AF (ze szkłami o świetle 2,8, i niektórymi innymi (nie wiem czym kieruje się Canon w tej selekcji)) działają tak dobrze jak środkowy (są krzyżowe). Dodatkowo rozszerzając zakres aktywnych punktów AF (np. do sąsiadujących, bądź wszystkich) praktycznie nie udało mi się stracić ostrości. W DPP, lub na podglądzie z puszki można spokojnie ocenić czy ostrość jest wystarczająca (przydaje się rozpoczynanie powiększenia od aktywnego punktu AF przy podglądzie zdjęcia na wbudowanym telewizorku).
Dużo zależy od C.Fn III-8 (AF expansion) i C.Fn III-4 (AI Servo AF tracking method) i C.Fn III-2. Custom functions można dobrać do własnych upodobań/zastosowań w zależności od tego co i w jaki sposób użytkownik chciałby fotografować.