Strona 58 z 67 PierwszyPierwszy ... 8485657585960 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 668

Wątek: 1D Mark IV - już oficjalnie

Uzależniony

Domyślnie

50D/5DmkII - AF Range: EV -0.5 ~ 18
    1D mk IV - EV -1 – 18

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    50D/5DmkII - AF Range: EV -0.5 ~ 18
    1D mk IV - EV -1 – 18
    z doniesien uzytkownikow wynika co innego - dziwna sprawa

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

A ja kiedyś miałem podobne odczucia przy porównaniu AF 20D i 1Ds2. W takich warunkach jak opisano, z zachowaniem tak jak opisano. Aczkolwiek nie pamietam czy przewaga 20D nie była tylko przy podpiętym C10-22.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ASIQ Zobacz posta
    I teraz jest pytanie, czy moja 50tka jest tak dobra, czy moje 1D do .... serwisu
    Oddaj oba do serwisu, 50D ma byc gorsza od 1-ki wiec niech jeden z nich naprawia

Ja by zrobil test, ustawil warunki oswietleniowe na -1EV czyli przy iso 100 i przyslonie 1.4 czas 4s. Aprat powienien w takich warunkac ustawic ostrosc.

Bywalec
    Miasto
    bialystok

Domyślnie

radzę sprawdzić!
    ostatnio robiłem małe sprawdzenie af w 50d i 1dmkII (oczywiście z nudów )- ten sam obiektyw (28-135), te same nastawy i 50d nie mógł złapać ostrości , a 1d bez problemu - raz za razem.
    oświetlenie - jedna żarówka ok. 60w w pomieszczeniu około 30m2 (w przeciwnym rogu do tematu zdjęcia-punktu ostrzenia)
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mimo wszystko nie mogę zrozumieć dlaczego wrzucili do tej puszki ISO powyżej 25600 skoro nie będzie można złapać ostrości
    Bo Nikon ma 102400.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    z doniesien uzytkownikow wynika co innego - dziwna sprawa
    Mysle ze warto to sprawdzic oba aparaty w identycznych warunkach, przed chwila sam robilem zdjecia z lampa przy malej ilosci swiatla zastanego przy uzyciu 5dmkII. Focus zachowywal sie fatalnie, sekunde myslal, wolny przelot po skali, nie ustawil, lekka zmiana oswietlenia i trafia blyskawicznie. Bylo ok 2EV swiatla, zaraz sprawdze dokladnie.
    0.5EV to malo.

EDIT: Sprawdzilem, maly test dla 5dmkII.
    Obiektyw 100/2.8 macro, odleglosc ok 0.5m, biala kartka z krzyzykami dla af'a, punkt centralny.
    Zalozylem ze pomiar swiatla dla bialej kartki to 2EV roznicy.
    Przy 10s/2.8/ISO 100 czyli ok -0.5EV, focus bladzi, czasami ustawi, czasami nie
    Przy 4s czyli 1EV, trafia, ale dobiega pozniej szybko
    Przy 1s czyli 3EV, trafa szybko bez dobiegania, boczny trafia ale potwierdza po ok 0.5s
    Przy 1/4s czyli 5EV, srodkowy bez zmian, blyskawicznie, boczny rowniez, troche wolniej ale trafia.
    Ostatnio edytowane przez dzik ; 06-03-2010 o 20:58

Domyślnie

Pochwalony, witam wszystkich na forum.

Ponieważ mowa o testach AF'a to dodam moje spostrzeżenie. Otóż całkiem przypadkowo sprawdzałem działanie AF w słabych warunkach oświetleniowych tzn. delikatne światło żarowe lub półmrok. Okazuje się, że (moja) czwórka nie radzi sobie z ustawieniem ostrości. Albo w ogóle nie może jej złapać albo robi to zbyt długo.
    Może nie zwróciłbym na to uwagi bo przecież to aparat a nie noktowizor ale wziąłem do ręki 50D i... złapał ostrość bez problemu, w tych samych punktach w których 1D nie dawał rady. Gdy obydwa łapały ostrość to 50tka ostrzyła szybciej.
    Zaznaczam, że były to b. słabe warunki oświetleniowe.

I teraz jest pytanie, czy moja 50tka jest tak dobra, czy moje 1D do .... serwisu

Oczywiście podejrzewam, że nigdy w takich warunkach nie będę robił zdjęć, chyba że z błyskiem ale... to taka ciekawostka.

Dodam jeszcze, że próby robiłem w trybie one shot bez punktów wspomagających.
    Zrobilem test na dwoch szklach 35L i 85 1.8.........i nic takiego nie moge potwierdzic, a testowalem boczne skrajne punkty, AF lapie szybko i pewnie.No ale zeby to mialo jakis sens, to nalezalo by zachowac podobne parametry ekspozycji.

Domyślnie

Dzięki Jerzy, w takim razie już nie mogę spać spokojnie. Czy porównywałeś z innym aparatem?

Domyślnie

Dzięki Jerzy, w takim razie już nie mogę spać spokojnie. Czy porównywałeś z innym aparatem?
    Co do porownania, to mam tylko stara piatke, wiec z wiadomych wzgledow nie fatygowalem sie ........btw, jakos nie chce mi sie wierzyc, zeby z ta puszka bylo az tak zle, moze w ustawieniach C.Fn cos skopales.
    Podeslij mi na PM ustawienia C.Fn i dane o ekspozycji na jakich robiles test.

Strona 58 z 67 PierwszyPierwszy ... 8485657585960 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów