EOS - conditio sine Kwanon...
Tak sobie czytam Nikon to Nikon tamto a Canon tylko pięty
Ustalmy jedno raz na zawsze: Canon też ma on chip noise reduction przed rawem w Digic'u. Rawy .cr2 tylko pokazują, że robi to lepiej niż Expeed.
Nie jest możliwe porównanie Nikon D3s vs. Canon bo ten drugi nie ma FF AD 2010 w 12 MPx.
Czy się Canon pomylił czy nie (sorry Kolekcjoner) dowiemy się za rok, po wynikach sprzedaży w targecie, nie onan forum, jeszcze w jakiejś Polsce
.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Powiem więcej, imho nie jest możliwe by przejrzał wszystkie jpg'i z imprezy![]()
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 31-01-2010 o 23:34 Powód: Automerged Doublepost
the silence is deafening
Uwierz mi, mam również dostęp do D3S, mam wiele plików z tego aparatu (z 3D jeszcze więcej ) i na pewno poziom szumów nie jest jedynym wyznacznikiem zakupu aparatu. Jeżeli ma być to tylko szum w/g ciebie to ok D3S jest super. Ale 1D Mark IV nie ustępuje tu mu aż tak bardzo jak to sobie wmówiłeś. Poruszasz kwestie szumu - wielkość matrycy, w jednym i drugim zupełnie inna. Ja jeszcze patrzę na jakość obrazka, kolory, optykę, obsługę aparatu, czy dobrze mi się na nim pracuje. Jeden i drugi system jest fajny, każdy znajdzie coś dla siebie. Widzę, że szum dla ciebie to podstawa. No to 1D Mark IV ma np. MRAW-a. Fotka robiona jest z ok 9MP. I szum który dla ciebie jest tak ważny jest rewelacyjnie niski. Niższy niż z D3S. I znowu nie ma jak tego porównać do D3S. Jeżeli chodzi o AF to Canon naprawdę odwali kawał dobrej roboty. Nie ustępuje temu z D3S. Do mojej poprzedniej jedynki różnica jest bardzo duża. Wyświetlacze - oba doskonałe. Nie pamiętam kiedy aparaty różnych producentów trzymały tak równorzędny poziom pod każdym względem.
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D
Nie wiem po co te debaty - moj znajomy fotografuje Alfa700 .. jego zdjecia zamieszcza NationalGeographic ... a fotki robi w JPEG'ach .... i nikt go nie pyta czy przypadkiem sprzet mu nie szumi bardziej niz Nikon D3s ... polecam przystopowac na sekunde i pomyslec o tym, zanim znow zaczniecie ogladac ten wszedobylski szum w powiekszeniu 5:1 ...
EOS - conditio sine Kwanon...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nikt go przez pryzmat sprzetu tam nie wzial - wczesniej robil Nikonami na slajdach, pare fotek poszlo z Olympusa C5060 (genialny sprzet, ktos go pamieta?!), a w 2007 kupil A700 .. zdaje sie to ten sam rok gdy Martyna zaczela tam urzedowac, ale z Sony zwiazana nie byla. Pani Wojciechowskiej nie znam osobiscie, jako postac medialna jest irytujaca i bardzo jej nie lubie .. rowniez boje sie otworzyc lodowke bo mi Alfa wyskoczy (schlodzona da mniejszy szum ;p ) ... ale takie 'insynuacje' sa nie na miejscu![]()
Taki śmieszny ogór z f/1.8i kosmicznie wielką CA
No to heyah
http://www.juzaphoto.com/eng/article...omparisons.htm
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 01-02-2010 o 13:37 Powód: Automerged Doublepost
the silence is deafening