Ucząc się AF servo robiłem eksperymenty - jeśli aparat śledził obiekt chwilę na półspuście, to zwykle w serii nie było OOF. Podejrzewam, że na rajdach nie zawsze taką chwilę się ma, żeby dać mu się wstrzelić w punkt.
EOS - conditio sine Kwanon...
Niby tak - ale nawet w poradnikach Canona z CPS można znaleźć, że:
Poza tym w Mk III jest taka opcja Cf.N III-3, w której można ustawić, żeby pierwszą klatkę serii traktował jako rozbiegową (w domyśle, tam gdzie nie ma czasu na "rozgrzewkę").For better accuracy of the first image: With AF on, focus-track
the subject in the selected AF point for about a second before
pressing the shutter button.
Przynajmniej tak to rozumiem i wydaje mi się, że u mnie tak działa.
Auto widzisz może na odcinku 80- 50m max czyli 1 do 1,5 sek (u mnie bo inne kraje maja drogi szerokie i nie ma problemów z chaszczami), i na ma mowy o śledzeniu go, pojawia się i znika ot tak to wygląda , to jak byś focil pokazy lotnicze stojąc miedzy domkami na osiedlu mieszkalnym gdzie widzisz tylko 100m nieba nad sobą i nic więcej bo lewej i prawej ściana .
Nie zawsze ale czasami tak to wygląda, wiec jak poprawili to robi sie ciekawe narzędzie do pracy i skakanie ponad ISO 6400 może być jako ciekawostka.
Pozdrawiam Darek
p.s
sfw wspomniales o pokazach i widziałem twoje foty z pokazów uu kozackiegratulacje , podobają się śmigłowce najbardziej bo samolotów się naoglądałem choć tez naprawdę super wyszły .
18 i 23 robie Wow na widok zdjec.
Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 24-01-2010 o 13:12
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....
Jest już nowy soft do 1D Mark IV.
http://www.usa.canon.com/consumer/co...nloadDetailAct
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D
nowe cudo Canona vs Nikon D3s
http://www.neutralday.com/canon-eos-...so-comparison/
Piotr_0602 prowadzi krucjatę - i nie ma w tym w gruncie rzeczy nic złego.
Ot, choćby dlatego, że dzięki niemu mamy najświeższe informacje o konkurencji ze strony np. "systemu ułamkowego"
Tak po wczorajszej premierze iPada myślę sobie, że systemowi 4/3 brakuje Mr. Stevena Jobsa....![]()