kolejne porownanie z cyklu d3s vs mk4
http://www.neutralday.com/canon-eos-...so-comparison/
dzięki, chwilę po tym jak napisałem, w końcu trafiłem na to, no cóż trzeba będzie długi na 2,8 zmienić![]()
no mnie tez zaskoczylo ze 5dmk2 wypada lepiej niz 1dmk4
natomiast w kwestii szumu oba w tyle za d3s
Myślę że nikon ma wstępne odszumianie czego wynikiem jest trochę niewyraźny obraz ,jedno jest pewne mniejsza matryca od FF jest be
to raczej D3s jest mocno w tyle do 5D mkII pod wzgledem detalu a jakby w 5D zapuscic podobne odszumianie chromy, to do maksymalnej natywnej czulosci trzymaloby spokojnie poziom D3s. majac nadal sporo szczegolow wiecej.
1D wyglada gorzej, bo tam jest surowka pod wzgledem redukcji szumow. jakby powalczyc z chroma to to sie zapewne przyblizy troche do D3s. chociaz cudow bym sie nie spodziewal, bo tez 1D troche szybciej gubi szczegoly w cieniach. przynajmniej oceniajac na podstawie tych sampli
moje wlasne obserwacje i fotki z d3s w kwestii detalu na wysokim iso wygladaja odmiennie od tego co ten pan tam prezentuje
oba cropy z iso12800 - swiatlo w trakcie robienia zdjec to 40w zarowka na suficie (zwykla) w pokoju ok 10m2
generalnie jakby ktos w poznaniu lub okolicach mial marka IV to z checia moge sie spotkac i mozna jakies porownania celem wrzucenia tutaj zrobic
natomiast nie neguje rowniez faktu, jak "duzo-pikselowa" matryca ladnie trzyma detal mimo szumu, sam mam sporo kadrow robionych d3x na wysokim iso na pokazach lotniczych i jak pierwszy raz ogladalem fotki to mimo szumu baardzo mnie ta cecha
na plus zaskoczyla
Ostatnio edytowane przez kichu ; 18-01-2010 o 18:46