No waśnie nie chcę! Myślisz, że ci co nie potrzebują LCD, potrzebują jakieś CFN-y, ustawienia AF, jakość jpg, nie, oni potrzebują, żeby sensor zarejestrował co co oni wymyślili/ustawili, a co ma najistotniejszy wpływ na fotografię, czyli ekspozycję, ostrość i kadr - do tego naprawdę nie trzeba zawiłego menu. Resztę można sobie doszlifować w "cyfrowej ciemni".
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Czyli których wszystkich co się podniecają?
A to znów kogo masz na myśli?
Nie wiem co próbujesz udowodnić wciąż rzucając jakieś ogólniki i co do osób i co do tematu ale na tyle na ile ja znam zagadnienie to większość osób (nie są to dzieciaki - na ogół ludzie którzy mają już swoje 8)), która kręci filmy nie ma dsl-r, część z nich się zastanawia nad tym rozwiązaniem (i to raczej tańszym niż 1D mkIV ->7D) i nic nie pokażą na żądanie, bo to praca wielu ludzi i kosztuje na tyle dużo, że nikt Ci tego za darmo nie pokaże.
A co do "podniecania się" - nie wiem czemu nadużywasz tak często tego słowa ale niech będzie - w dslr "podnieca" filmowców głównie możliwość wymiany szkieł i DR matryc w dslr-ach, a nie jakość przy słabym świetle (w większości przypadków oświetleniowiec dba o to żeby światła było aż nadto), czy mała GO (to też rzadko jest potrzebne).
I na koniec według mojej oceny nowa jedynka wnosi stosunkowo mało nowego do świata filmu dslr - tu przełomem był IMHO 7D i dlatego nie spodziewam się żeby ktoś (kto poważnie traktuje temat filmu) się specjalnie "podniecił" premierą 1D mkIV z tego powodu.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
kolekcjoner, to gdzie pokaże ?
kręciłem kamerą hd (pro) i kręciłem 5d mkII, łatwość prowadzenia kamery,
ustawiania ostrości podczas ujęcia.. tego nie da się porównać, kręcenie filmów aparatem
foto to raczej ciekawostka, to że canon zapłacił jakiemuś chałturnikowi z fajnie brzmiącym nazwiskiem za przemęczenie się z kręceniem filmu aparatem fotograficznym,
to wcale nie znaczy że aparaty fotograficzne nagle staną się kamerami!
aparaty do zdjęć, kamery do filmów
polecam: http://pokochajfotografie.pl/
Panowie ja bardzo chętnie podyskutuję o filmowaniu ale proszę nie róbmy tego w tym wątku - to wątek o 1DmkIV, który IMO tutaj wiele nowego nie wnosi. Są wydzielone wątki i tam zapraszam.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Z czystej ciekawości znasz jakieś kamery do 5k, coby można było w nich łatwo ustawić ostrość tam gdzie Ty chcesz a nie tam gdzie kamera chce?
Albo znasz może kamerę do 5k PLN z możliwością podpięcia obiektywu o ogniskowej 16mm, albo o ogniskowej 1000mm, albo TSa. To raczej obecnie dostepne kamery typu mały sensor/wbudowany obiektyw 40-400mm/automatyka typu "ja za ciebie wszystko nakręcę", zaczynają być ciekawostką, zwłaszcza jak ktoś porówna rezultaty, to takie P&S, których pełno, a których nikt już nie chce.
Ostatnio edytowane przez arra ; 26-10-2009 o 22:14
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
to 5k to jakas pulapka ?
to c 1d mark IV ma kosztować 5k ?
nawet jakby miał kosztować 10, to i tak lepiej kupić za używaną kamerę HD/DV za połowe tej kwoty.
z tanszych rzeczy Sony HVR-HD1000 mozna dorwac za 6k
a taka bardziej serio Sony HVR-Z7E
wiem ze Sony ale ta firma w kamerach cyfrowych jest bardzo popularna,
i nikt nie jęczy że znowu będzie kręcił na Sony.
a wiesz że w takich kamerach bywają migawki 1/16000![]()
Ostatnio edytowane przez huh ; 26-10-2009 o 23:31
aparaty do zdjęć, kamery do filmów
polecam: http://pokochajfotografie.pl/
EOS - conditio sine Kwanon...
o czym ty w ogole piszesz ? to chyba nie jest na powaznie ?
to tak jakbys porownywal starego opancerzonego poloneza 1.3l na gaz z automatyczna skrzynia biegow, abs'em, kontrola trakcji, tempomatem, nawigacja, podgrzewanymi siedzeniami i kierownica do nowego muscle cara z 5 litrowym silnikiem, 500 koni mocy, 700 nm i napedem na tyl.
to ze ty sie w takim potworze zabijesz, nie znaczy, ze czlowiek, ktory potrafi jezdzic nie zrobi z tego samochodu dobrego uzytku.
porownujesz jakies 'gowienko' z matryca 1/3 cala ktore glebie ostrosci ma jak z warszawy do katowic, a w nocy jedynie z niktowizorem cos widzi, do w pelni profesjonalnego sprzetu przewyzszajacego twoje wszystkie kamerki razem wziete pod wzgledem mozliwosci jak i jakosci obrazu (oczywiscie dla kogos kto potrafi uzywac profesjonalnego sprzetu, a nie tylko trybu auto), dodatkowo dajacego duzo wieksze mozliwosci rozwoju - oczywiscie dla kreatywnych osob.
ale spoko, nie bede wyprowadzal cie z bledu i przekonywal do krecenia filmow 'aparatem' - twoj wybor. jedz sobie dalej wygodnie polonezem w czasy zapomnienia. kiedys przyjde cie w muzeum odwiedzic
co mi po migawce 1/160000000000 ?