Dzięki za opinie a jak sobie radzi w słabych warunkach oświetleniowych ? boczne punkty AFa ostrzą równie dobrze jak środkowy ?
Dzięki za opinie a jak sobie radzi w słabych warunkach oświetleniowych ? boczne punkty AFa ostrzą równie dobrze jak środkowy ?
Pkt 8 regulaminu forum
Oskarkowy, no napisz coś - paru osobom pomożesz, a wszechwiedzącymi nie ma się co przejmować!![]()
5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4
Witam wszystkich, jak możecie zauważyć nie piszę często na forum, raczej czytam... (gorące pozdrowienia dla P. Janusza Body). Przepraszam za mało związany z tematem wstęp.
Jeśli chodzi o AF czwórki.
Na http://picasaweb.google.com/fkajaki/Canon1dmk4# umieściłem serię zdjęć obiektu w ruch, przy zmiennych warunkach oświetleniowych. Sorry, za brak rawów, już skasowałem. Ostrość możecie ocenić sami. Jeżeli ktoś spodziewał się zdjęć szybko poruszających się linijek i cegieł w ciemnej piwnicy, to przepraszam.
Uwaga: zdjęcia są dość spore.
AF czwórki (moim skromnym zdaniem) robi dobrą robotę. Boczne punkty AF (ze szkłami o świetle 2,8, i niektórymi innymi (nie wiem czym kieruje się Canon w tej selekcji)) działają tak dobrze jak środkowy (są krzyżowe). Dodatkowo rozszerzając zakres aktywnych punktów AF (np. do sąsiadujących, bądź wszystkich) praktycznie nie udało mi się stracić ostrości. W DPP, lub na podglądzie z puszki można spokojnie ocenić czy ostrość jest wystarczająca (przydaje się rozpoczynanie powiększenia od aktywnego punktu AF przy podglądzie zdjęcia na wbudowanym telewizorku).
Dużo zależy od C.Fn III-8 (AF expansion) i C.Fn III-4 (AI Servo AF tracking method) i C.Fn III-2. Custom functions można dobrać do własnych upodobań/zastosowań w zależności od tego co i w jaki sposób użytkownik chciałby fotografować.
Jeśli bylo to przepraszam.
http://cpn.canon-europe.com/content/...ng_eos_1dIV.do
the silence is deafening
Soft 1.1.0
- UDMA7 aware when using CF write / read speed improved
- Capacity (32GB or more) when using CF, CF is low in the remaining capacity of the CF to shoot video and batteries out and immediately fixed the behavior may stop shooting
- Language that appears in the menu "Arabic" and "Portuguese" fix errors in the (overseas models only. Can not see the Japanese model for appropriate language)
http://tinyurl.com/4yae3ex
the silence is deafening
Czy wiadomo coś na temat opcji wyłączania AGC w 1D? ZTCP, to Canon dodał tą opcje do 5Dmk2 dopiero po roku od wypuszczenia aparatu... Mam nadzieję, że do 1D też coś takiego się pokaże. Na Magic Lantern też zbyt wiele niestety nie ma.
Opcja kabelkowania aparatu z ipodem żeby ustalić źródło dźwięku na stałym poziomie nie jest dla mnie rozwiązaniem.
Pozdrawiam, Krzysztof
Kilka słów w temacie ostrzenia w kiepskich warunkach.
Ponieważ natknąłem się na opinie że 1DmkIV ma większe problemy ze złapaniem ostrości niż 5DmkII, przeprowadziłem szybki test. Do dyspozycji były: 1DmkIV, 5DmkII i 50D.
Do wszystkich puszek podpinałem C16-35mkII. Iso zawsze 100, przysłona 2,8.
Obiekt ostrzenia - słoik z kawą oddalony o 5m. w ciemnym pomieszczeniu na regale.
Zdjęcia robiłem z ręki, pierwsze przy zapalonym świetle, a drugie przy zgaszonym.
Oto moje subiektywne odczucia:
- dla punktu centralnego:
wszystkie puchy bez problemu trafiały za pierwszym przebiegiem silnika AF przy zapalonym świetle. Najszybsza jedynka, 50 minimalnie później, najwolniej piątka.
Przy zgaszonym świetle jedynka łapie, ale znacznie wolniej niż za pierwszym razie, minimalnie mija i poprawia. Pięćdziesiątka tym razem praktycznie reaguje tak samo jak jedynka. Piątka łapie ostrość, poprawia dwa razy i też łapie. Jednak warto podkreślić, że przy dobrych warunkach oświetleniowych AF piątki jest wyraźnie wolniejszy od jedynkowego, natomiast w złych - AF piątki zadziałał w podobnym czasie, a jedynka i pięćdziesiątka zwolniły.
- dla punktu bocznego, skrajnego:
Jedynka - nie ma różnicy. Pięćdziesiątka - przy zgaszonym świetle dwa razy poprawia i trafia, jednak wyraźnie później niż przy centralnym. Niestety piątka gubi się całkowicie.
Podsumowując - wydaje mi się że normalnie wyraźnie wolniejszy AF piątki po prostu na centralnym nie zwalnia tak mocno jak AF jedynki czy 50-tki po przejściu na złe warunki. Stąd odczucie (wg. mnie mylne) że w kiepskim oświetleniu 5DmkII radzi sobie lepiej niż AF 1DmkIV.
Podkreślam, że są to moje subiektywne odczucia a ten "mini test" wykonałem dwa-trzy razy, każdorazowo otrzymując podobne rezultaty.
1Dx + eLki, zoomy, stałki, lampki i gadżety
Jeszcze może parę słów w temacie różnic między 5DmkII vs 1DmkIV, ponieważ taki update mnie dotyczy.
Jak wiadomo piątka to typowa maszyna studyjna, natomiast jedynka to raczej Repo.
W związku z tym zauważam wyraźną różnicę w sposobie działania auto-iso.
W piątce auto-iso dąży do ustawienia jak najmniejszej wartości iso (Av), w większym stopniu regulując czasy naświetlania, natomiast jedynka ochoczo podbija iso dążąc do jak najkrótszych czasów. Oczywiście ma to uzasadnienie jeśli chodzi o przeznaczenie tych dwóch puszek, jednak jest warte podkreślenia. Szczególną uwagę powinien zwrócić każdy "szumofob", gdyż ziarno w jedynce pojawia się jednak wcześniej niż w piątkach.
I jeszcze coś. Jak pewnie Wam wiadomo można w jedynkach określić "widełki" w jakich ma być przeprowadzana regulacja auto-iso. W moim przypadku ustawiłem od 100 do 6400, jednak w Cfn aktywowałem możliwość przekroczenia tych wartości celem ratowania ekspozycji. Z moich obserwacji wynika iż aparat bardzo chętnie te wyznaczone bariery przekracza, podbijając iso do nawet 10000, przy zachowaniu dość krótkich czasów. Efekt wiadomy - kadr nie jest poruszony, ale zaśnieżony. Polecam przetestować i wybrać opcję dla siebie najlepszą.
Jeśli ktoś ma piątkę i chce się przesiąść na jedynkę a ma jakieś pytania - chętnie odpowiem. Pozdrawiam!
1Dx + eLki, zoomy, stałki, lampki i gadżety
To ja się dopiszę po dwóch latach ciągłego używania 1dIV i 5II. Oba mają AF na miarę tego, do czego zostały stworzone. Czyli praca studyjna/portretowa i sport/reportaż (oczywiście w 5II biorę pod uwagę tylko punkt centralny).
AF w 5II jest naprawdę precyzyjny, ale szału w szybkości AF nie ma. W ciemności raczej nie ustawi ostrości, niż się pomyli. Servo jest bardzo średnie. Precyzja układu jest taka, że częściej wybieram 5tkę niż 1kę do pracy na wartościach przysłon f/1.2 - f/2. Naprawdę trafia bez pudła.
AF w 1DIV to zupełnie inna liga. Można go bardzo dokładnie wyregulować i dostaje się to, czego się oczkuje. Jest super szybki i precyzyjny, servo trafia i się nie myli. Zabawy typu biegnący na nas człowiek przy zapiętym 135mm i f/2.5 to zwykle wszystkie z serii trafione w punkt.
1ką pracuję głównie w ciemnych pomieszczeniach, gdzie w zasadzie nie kontroluje się ustawień ostrości i trzeba zaufać aparatowi. Jeśli cokolwiek z ostrością jest nie tak, to zwykle wina moich błędnych pomiarów.
Znalazłem jedną denerwującą mnie przypadłość, której nie mogę się pozbyć i przestawić w CF. Otóż czasem potrafi przeskakiwać z AF na obiekt z tła, który jest bardziej kontrastowy i lepiej oświetlony. Ponieważ punkty AF są malutkie, trudno czasem zauważyć przeskok, szczególnie na szerokich kątach. W rezultacie jedna klatka potrafi być naświetlona z poprawną ostrością, a druga na wzorzystą tapetę w tle. Mimo wszystko to drobiazg, który wychodzi dopiero po jakimś czasie.
Jarek