Jeszcze może parę słów w temacie różnic między 5DmkII vs 1DmkIV, ponieważ taki update mnie dotyczy.
Jak wiadomo piątka to typowa maszyna studyjna, natomiast jedynka to raczej Repo.
W związku z tym zauważam wyraźną różnicę w sposobie działania auto-iso.
W piątce auto-iso dąży do ustawienia jak najmniejszej wartości iso (Av), w większym stopniu regulując czasy naświetlania, natomiast jedynka ochoczo podbija iso dążąc do jak najkrótszych czasów. Oczywiście ma to uzasadnienie jeśli chodzi o przeznaczenie tych dwóch puszek, jednak jest warte podkreślenia. Szczególną uwagę powinien zwrócić każdy "szumofob", gdyż ziarno w jedynce pojawia się jednak wcześniej niż w piątkach.
I jeszcze coś. Jak pewnie Wam wiadomo można w jedynkach określić "widełki" w jakich ma być przeprowadzana regulacja auto-iso. W moim przypadku ustawiłem od 100 do 6400, jednak w Cfn aktywowałem możliwość przekroczenia tych wartości celem ratowania ekspozycji. Z moich obserwacji wynika iż aparat bardzo chętnie te wyznaczone bariery przekracza, podbijając iso do nawet 10000, przy zachowaniu dość krótkich czasów. Efekt wiadomy - kadr nie jest poruszony, ale zaśnieżony. Polecam przetestować i wybrać opcję dla siebie najlepszą.
Jeśli ktoś ma piątkę i chce się przesiąść na jedynkę a ma jakieś pytania - chętnie odpowiem. Pozdrawiam!