Strona 60 z 67 PierwszyPierwszy ... 10505859606162 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 668

Wątek: 1D Mark IV - już oficjalnie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

test na Optycznych jednoznacznie pokazuje jak słabe jest obrazowanie 1D4, jeśli chodzi o szum to biorac pod uwage Mpix i stosunek ostrosci do szumu to jest na identycznym poziomie z lekka przewaga 1D3.

Zdjęcia z 1D4 sa wyraznie mniej ostre, dodatkowo mniej szczeglowe niz z 1D3, dotyczny to zwlaszcza wiekszych czulosci.

I co najwazniejsze ewidentnie widac odszumianie RAWa, na ktore nie mamy zadnego wplywu, ta rozmyte plamy wygladaja okropnie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A jak sytuacja przedstawia się dla dynamiki tonalnej? Jak pamiętamy, wynik Nikona D3 w tej kategorii był najlepszym spośród przetestowanych przez nas lustrzanek. Na najniższej realnej czułości ISO 200, dla wysokiej jakości obrazu dynamika tonalna sięgnęła 7.5 EV. Natomiast Canon 1D Mark III zdołał osiągnąć wartość 6.8 EV na ISO 100. Najnowszy Mark IV wypada jeszcze gorzej. Maksimum swoich możliwości pod względem dynamiki tonalnej pokazuje na czułości ISO 100, gdzie wartość dynamiki sięga 6.5 EV, czyli 1 EV mniej niż Nikon D3. Trudno to interpretować w inny sposób, niż efekt większej liczby, a jednocześnie mniejszych rozmiarów pikseli
    niestety, kupa straszna, Canon od czasu 5D2 robi juz tylko kroki do tylu
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 22-03-2010 o 18:45 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cóż, test potwierdził, iż ten aparat pod względem szumu na najwyższych iso może śmiało konkurować z Alfą 100. Po cholerę oni to wciskali? Żeby na papierze było tak jak w Nikonie?
    Dynamika tonalna też kiepska.

Poza tym - bardzo fajny aparat.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    test na Optycznych jednoznacznie pokazuje jak słabe jest obrazowanie 1D4, jeśli chodzi o szum to biorac pod uwage Mpix i stosunek ostrosci do szumu to jest na identycznym poziomie z lekka przewaga 1D3.

Zdjęcia z 1D4 sa wyraznie mniej ostre, dodatkowo mniej szczeglowe niz z 1D3, dotyczny to zwlaszcza wiekszych czulosci.

I co najwazniejsze ewidentnie widac odszumianie RAWa, na ktore nie mamy zadnego wplywu, ta rozmyte plamy wygladaja okropnie.

Czy mógłbyś jeszcze napisać coś nt. AF'a? Cenię rzetelne wypowiedzi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ASIQ Zobacz posta
    Czy mógłbyś jeszcze napisać coś nt. AF'a? Cenię rzetelne wypowiedzi.
    odnosnie AF nic nie napisze bo to mozna ocenic tylko uzywajac przez jakis czas dana puszke,
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pogratulować umiejętności czytania, obserwowania i wyciągania wniosków. Szkoda tylko, że aparatu sam nie używałeś, może nie narażałbyś się na śmieszność.
    Reasumując: W 1D3 szumy dla mnie były używalne do 400, tutaj już mogę spokojnie sięgać po 800.
    Ostrość.. w zasadzie nie wiem, skąd wziąłeś ten argument. Nie mam jak się odnieść, bo jest absurdalny.
    Odszumianie rawa? W menu masz wyłączanie tej opcji, wystarczy wziąć aparat do ręki. A racja. Nie miałeś, ale i tak wiesz lepiej..
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Test (aparatu) na optycznych - to samo mówi za siebie.

Czy to dlatego, że mają więcej pikseli, może czas na postawić na Quadro i Dell 30"

I co najwazniejsze ewidentnie widac odszumianie RAWa, na ktore nie mamy zadnego wplywu,
    O ja..., ztcp już w czasach 20D w białych papierach Canon chwalił się on chip noise reduction...

ta rozmyte plamy wygladaja okropnie.
    Każdy produkt ma swój target pod który robi się jego specyfikację. Jeśli chodzi o moje towarzystwo chce (nie zamieniają jeszcze Trójki) lepszego 6400, imho oni śmiało awaryjnie użyją 12800. Reszta to marketing.
    Już od czasów Trójki nie widuję kolegów i koleżanek z lampami..., widać natomiast straszny AWB i tu firma ssie mocno.

Zrobił ktoś w takiej specyfikacji podobny, może lepszy produkt? Nie. To skąd wiesz, że to krok w tył. Ktoś inny zrobił lepiej? Target narzeka?....
    Cytat Zamieszczone przez ASIQ Zobacz posta
    Cenię rzetelne wypowiedzi.
    Proponuję przejść na priv z habakukiem - Adam Trzcionka.
    Używa Canona i Nikona równolegle - powinien być w miarę obiektywny
    Pisał, że macał już Czwórkę i ztcp pisał, że jest Nikon fast
    Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Cóż, test potwierdził, iż ten aparat pod względem szumu na najwyższych iso może śmiało konkurować z Alfą 100.
    Z tym, że niekoniecznie na tym samym ISO
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 23-03-2010 o 08:36 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Z tym, że niekoniecznie na tym samym ISO

Oczywiście

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Pogratulować umiejętności czytania, obserwowania i wyciągania wniosków.
    a dziekuje

Reasumując: W 1D3 szumy dla mnie były używalne do 400, tutaj już mogę spokojnie sięgać po 800.
    mozliwośc choroby są dwie, pierwsza to wada wzroku a druga to "pułapka marketingowa"

Ostrość.. w zasadzie nie wiem, skąd wziąłeś ten argument. Nie mam jak się odnieść, bo jest absurdalny.
    Wystarczy wywołać sobie RAWy bez wyostrzania i odszumiania z obu puszek żeby jasno to zobaczyć. Oczywiście Ty będziesz widział co chcesz. Trudno przyznać, że wydało się w błoto 16 tyś zł

Zreszta potwierdzaja to pomiary Optycznych, w porównianiu do matrycy z 1D3 REALNA rozdzielczość to tylko 13 Mpix. To oznacza, że mamy rozdzielość 13Mpx rozłozoną na matrycy 16Mpx - wiec logicznym jest, że ostrość musi być mniejsza.

Odszumianie rawa? W menu masz wyłączanie tej opcji, wystarczy wziąć aparat do ręki. A racja. Nie miałeś, ale i tak wiesz lepiej..
    Cóż. Fakt moje niedopatrzenie... chociaż jesli Optyczne nie wyłączli tego odszumiania to bez niego przewaga w szumach 1D3 bedzie jeszcze wieksza

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiesz co, nawet mi się nie chce podejmować polemiki. Zwróć tylko uwagę na to, że argumenty tych co aparat mają lub używali są zupełnie inne od tych, co by bardzo chcieli mieć, ale nie mogą i muszą sobie wytłumaczyć dlaczego.
    I jeszcze dwa drobiazgi. Optyczne nie są jakoś ogólnie uznawane za nieomylne, a suche cyferki i wykresy niewiele mają wspólnego z fotografią.
    Pominę drobiazg, że ocenianie czegoś, czego się na oczy nie widziało jest żałosne.
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wiesz co, nawet mi się nie chce podejmować polemiki. Zwróć tylko uwagę na to, że argumenty tych co aparat mają lub używali są zupełnie inne od tych, co by bardzo chcieli mieć, ale nie mogą i muszą sobie wytłumaczyć dlaczego.
    to jest dość żałosne, uważasz że mnie nie stać na owy aparat i dlatego głoszę takie opnie a nie inne? zlituj się... proszę...

Strona 60 z 67 PierwszyPierwszy ... 10505859606162 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów