Pokaż wyniki od 1 do 10 z 668

Wątek: 1D Mark IV - już oficjalnie

Mieszany widok

Domyślnie

Pochwalony, witam wszystkich na forum.

Ponieważ mowa o testach AF'a to dodam moje spostrzeżenie. Otóż całkiem przypadkowo sprawdzałem działanie AF w słabych warunkach oświetleniowych tzn. delikatne światło żarowe lub półmrok. Okazuje się, że (moja) czwórka nie radzi sobie z ustawieniem ostrości. Albo w ogóle nie może jej złapać albo robi to zbyt długo.
    Może nie zwróciłbym na to uwagi bo przecież to aparat a nie noktowizor ale wziąłem do ręki 50D i... złapał ostrość bez problemu, w tych samych punktach w których 1D nie dawał rady. Gdy obydwa łapały ostrość to 50tka ostrzyła szybciej.
    Zaznaczam, że były to b. słabe warunki oświetleniowe.

I teraz jest pytanie, czy moja 50tka jest tak dobra, czy moje 1D do .... serwisu

Oczywiście podejrzewam, że nigdy w takich warunkach nie będę robił zdjęć, chyba że z błyskiem ale... to taka ciekawostka.

Dodam jeszcze, że próby robiłem w trybie one shot bez punktów wspomagających.

Coś już napisał

Domyślnie

ASIQ gdzieś czytałem, że 1d4 ma większy problem ze złapaniem ostrości w słabym świetle od 5d2. Nie pamiętam kto robił teścik AF, ale był to jakiś zawodowiec. Właśnie zaskoczony zwrócił uwagę na ten mankament (słabe światło i AF 1d4).

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ASIQ Zobacz posta
    I teraz jest pytanie, czy moja 50tka jest tak dobra, czy moje 1D do .... serwisu
    Oddaj oba do serwisu, 50D ma byc gorsza od 1-ki wiec niech jeden z nich naprawia

Ja by zrobil test, ustawil warunki oswietleniowe na -1EV czyli przy iso 100 i przyslonie 1.4 czas 4s. Aprat powienien w takich warunkac ustawic ostrosc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ASIQ Zobacz posta
    Pochwalony, witam wszystkich na forum.

Ponieważ mowa o testach AF'a to dodam moje spostrzeżenie. Otóż całkiem przypadkowo sprawdzałem działanie AF w słabych warunkach oświetleniowych tzn. delikatne światło żarowe lub półmrok. Okazuje się, że (moja) czwórka nie radzi sobie z ustawieniem ostrości. Albo w ogóle nie może jej złapać albo robi to zbyt długo.
    Może nie zwróciłbym na to uwagi bo przecież to aparat a nie noktowizor ale wziąłem do ręki 50D i... złapał ostrość bez problemu, w tych samych punktach w których 1D nie dawał rady. Gdy obydwa łapały ostrość to 50tka ostrzyła szybciej.
    Zaznaczam, że były to b. słabe warunki oświetleniowe.

Oczywiście podejrzewam, że nigdy w takich warunkach nie będę robił zdjęć, chyba że z błyskiem ale... to taka ciekawostka.

Dodam jeszcze, że próby robiłem w trybie one shot bez punktów wspomagających.
    Zrobilem test na dwoch szklach 35L i 85 1.8.........i nic takiego nie moge potwierdzic, a testowalem boczne skrajne punkty, AF lapie szybko i pewnie.No ale zeby to mialo jakis sens, to nalezalo by zachowac podobne parametry ekspozycji.

Uprawnienia umieszczania postów