www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Co do filmów, to 8 minut Slumdoga było kręconych 5D2 oraz kawałek HarryPotera.
=============
www.fotolux4.blogspot.com/
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 26-10-2009 o 10:05 Powód: Automerged Doublepost
EOS - conditio sine Kwanon...
No przecież odpowiedź cytujesz. "Was" czyli "tych wszystkich, którzy się tym tak bardzo podniecają".
Tak, tak ;-)
Tu nie chodzi o żadną legitymację tylko o to że zgraja dzieciaków i onanistów podnieca się filmami i tym że będzie też takie kręcić, jak tylko kupi sobie aparat z funkcją filmowania. I na podnieceniu się kończy. Jeśli się mylę to niech ktoś z CB pokaże jakiś "filmik"
Używac nie, podniecać się funkcją, której nie będę używać tym bardziej :-)
No ale przyznasz, że ma zdecydowanie wieksze szanse zrobic coś ciekawego takim VDSLR-em, niz np. kupując idioten kamere w idioten sklepie lub używając zwykłego P&Sa. Pewnie dlatego też wiekszość z nas kupuje lustra, bo chodzi o to żeby narzędzie jak najmniej ograniczało Twoją kreatywność. Co z tego wyjdzie, to zarówno w przypadku fotek jak i filmów bywa różnie.
Co do jarania sie ficzerem, to tak samo można powiedzieć, że ludzie jarają się 8fps-ami, 50 punktami AF i potem biegają z pieskiem w ogrodzie, albo robia portrety swoich dziatek w trybie 8fps. Chcą to mogą, ważne żeby byli zadowoleni.
www.pbase.com/arra
komputer jest uniwersalną platformą sprzętową, a i tak są produkowane wyspecjalizowane, dla graczy, stacje robocze cad, stacje graficzne, nettopy..
a dlaczego ? bo kupując któregoś z nich kupujesz to co Ci jest potrzebne i nie płacisz za nic więcej, myslisz podobnie do tych wszystkich ludzi którzy sami jeżdżą do pracy vanami, bo w vanie wysoko się siedzi, mają do tego prawo, ale nie dość że przepłacili za samochód, bo do ich potrzeb wystarczy kompakt, płacą dwa albo trzy razy więcej za paliwo, zajmują miejsca na parkingach których nie ma, więc landarują się na poboczach, zasłaniają drogę tym "normalnym" itd. Tak właśnie producent sprzętu foto wykorzystuje chciejstwo użytkowników tych bardziej amatorskich i ładuje takie właśnie cudowności do poprzedniej puszki, sprzedając za więcej niż poprzedni model.
aparaty do zdjęć, kamery do filmów
polecam: http://pokochajfotografie.pl/
Bardzo ciekawe co mówisz:
The EOS 5D will be available in October priced at $3299 (US) / €3459 (EU)
The EOS 5DII Body-only prices: US: $ 2,699, EU: € 2,499
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To może zacznij zakładać, że aparaty też sają się coraz bardziej uniwersalną platformą (już teraz robią fotki, filmy, odtwarzają pliki video po hdmi, pełnią funkcję projektora, okreslają położenie itp. itd.), chcesz specjalizowanych urządzeń, kup średni/duży format, lejke M, lub inne ustrojstwa. Czy na wyspecjalizowanych komputerach do grania, nie możesz programować, uruchamiać programów CAD i vice-versa? Tak samo w aparacie możesz filmować, w kamerze możesz robić zdjęcia, nie widze tu żadnych sprzeczności. A akurat tak się składa, że zarówno filmy jak i fotki z dedykowanej do filmów kamery (mówie o porównywalnej półce cenowej), niestety nie dorównują jakością i możliwościami, temu co oferują VDSLR-y z wymienną opytką i wielkimi sensorami, stąd są ochy i ahy i pianie z zachwytu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No a kto kupuje aparaty, po co firma je tworzy, po co daje w nich takie a nie inne możlwiości? Bo sa ludzie którzy tego potrzebują i którzy za to zaplacą/wybiora właśnie ten produkt.
Ostatnio edytowane przez arra ; 26-10-2009 o 12:28 Powód: Automerged Doublepost
www.pbase.com/arra
Tak jak mogę zrozumieć racje obu stron (proponentów/oponentów vel. antagonistów/protagonistów rozwoju), tak nie mogę się oprzeć wrażeniu, że podobna dyskusja ma miejsce, gdy pojawia się każda "nowinka", a to programy Av/Tv/P, a to AF, a to AE, a to LV: wtedy zwykle Ci, którzy posiedli umiejętność pracy bez owych nowości stają się jakby bardziej o-/an- niż pro-![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
No ja właśnie tego nie pojmuje, rozumiem, że jeżeli kosztem dodania filmów jest pozbawienie aparatu jego poprzednich funkcji, można sie wtedy sprzeczać.
Sądzę, że dla niektórych nawet wyświetlacz LCD z tułu aparatu jest pewnego rodzaju obrazą, bo przecież oni doskonale wiedzą co robią, znają potrzebne ustawienia na pamięć, nie muszą tego potwierdzać oglądając zdjęcie po wykonaniu, a to cholerstwo (LCD) nie dość, że kosztuje (zdecydowanie więcej niż implementacja filmów) to jeszcze prąd żre - dawniej jakoś nie było tylnego LCD w aparatach i jakoś się żyło.
Nikt nikogo do niczego nie zmusza, ja, kupując 7D wcale nie mam zamiaru używać 8fps, a o ile przecież tańszy byłby ten aparat bez tej funkcjonalności, co nie znaczy, że nie rozumiem, że są ludzie którzy tego oczekują/potrzebują.
Ostatnio edytowane przez arra ; 26-10-2009 o 12:39
www.pbase.com/arra