Strona 67 z 67 PierwszyPierwszy ... 1757656667
Pokaż wyniki od 661 do 668 z 668

Wątek: 1D Mark IV - już oficjalnie

Dopiero zaczyna Awatar volvo
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    AF w 1DIV to zupełnie inna liga. Można go bardzo dokładnie wyregulować i dostaje się to, czego się oczkuje. Jest super szybki i precyzyjny, servo trafia i się nie myli. Zabawy typu biegnący na nas człowiek przy zapiętym 135mm i f/2.5 to zwykle wszystkie z serii trafione w punkt.
    Jak jest w przypadku AF w 7D ? Czy to prawda, że jest tam moduł AF z 1D ?
    Czy da się w 7D kalibrować prezycję AF z poziomu menu (mam na myśli BF/FF) ?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez volvo Zobacz posta
    Nie miałem dłużej 7D, ciężko mi więc odpowiedzieć. Mimo wszystko raczej nie wierz w bajki.

Czy da się w 7D kalibrować prezycję AF z poziomu menu (mam na myśli BF/FF) ?
    Tak.
    Jarek

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Znalazłem jedną denerwującą mnie przypadłość, której nie mogę się pozbyć i przestawić w CF. Otóż czasem potrafi przeskakiwać z AF na obiekt z tła, który jest bardziej kontrastowy i lepiej oświetlony. Ponieważ punkty AF są malutkie, trudno czasem zauważyć przeskok, szczególnie na szerokich kątach. W rezultacie jedna klatka potrafi być naświetlona z poprawną ostrością, a druga na wzorzystą tapetę w tle. Mimo wszystko to drobiazg, który wychodzi dopiero po jakimś czasie.
    To jest chyba przypadłość większości aparatów, bo np coś takiego mam w 40d i też kiedyś w 350d także występowało.
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

A ja dorzucę kamyczek do ogródka ....
    Od przeszło roku używam 1DIV. Aparat jest genialny - ergonomia, personalizacja nastaw, pancerność i dobra jakość wypluwanych plików, wystarczająca (moim zdaniem ) do reporterki ślubnej w zupełności.
    Niestety - ja nie jestem zadowolony z AF. Lubię pracować na kontrę - ten aparat po prostu nie radzi sobie zupełnie przy takim oświetleniu. Do tego 50L i leżymy na całej linii. Nie musi to być ostry reflektor punktowy, wystarczy okno lub kontrastowe światło odbite na "jakiejś" powierzchni i mamy zgon. Taka sytuacja ma miejsce zarówno w ONE SHOT i SERVO. Prawdopodobnie w ONE SHOT nie włącza się świetlenie wspomagające AF, lub jest za słabe i duża porcja światła zastanego zmniejsza jego skuteczność. Potwierdza to fakt, że to "zjawisko" jest szczególnie dokuczliwe w jasnych pomieszczeniach, a w ciemności ujawnia się tylko przy mocnych reflektorach. Dobiegaczka z 50L, 135L nie jest na tyle skuteczna, by jej w zupełności zaufać, dlatego w dużej mierze pracuję na ONESHOT, a to z kolei nie daje pewności przy poruszających się osobach. Pewnym wytłumaczeniem jest fakt, że używam 1,6-2,0, jednak przy tej klasie sprzętu chciało by się mieć pewność. Wniosek - niech żyją zoomy i ich 2,8 Swoją drogą nie pamiętam kiedy użyłem takiej przysłony ostatni raz...
    Ciekawe jak się mają sprawy w Nikonie przy jasnych stałkach. Wszędzie dobrze, gdzie nas niema...
    Porównując AF 5DII i 1DIV - oczywiście jest nieco szybciej i pewniej. Środkowe są zbliżone, jednak jest na tyle lepiej, że na weselu odkładam 5D do torby i pracuję na jedno body. Skuteczność bocznych punktów w 5D pominę milczeniem...
    CANON...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie, nie jest to prawda.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

A ja mam troche inne pytanie. Nie wiem czy ktos wpadl na ten pomysl ale...czy jest mozliwosci wymiany LCD na nowszy w 1dmk3 czy to z modelu IV czy z jakiejs tanszej puszki? Pewnie oficjalnie sie nie da ale jakos musza w serwisie wymieniac LCD w razie uszkodzenia wiec moze dla "zlotej raczki" jest mozliwe przeniesienie z np 50D monitorka?

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie możliwe, inna rozdzielczość ekranu, inny procesor.
    Pozdrawiam, Krzysztof

Coś już napisał Awatar seti_60d
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie 1D Mk4

Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    A ja dorzucę kamyczek do ogródka ....
    Od przeszło roku używam 1DIV. Aparat jest genialny - ergonomia, personalizacja nastaw, pancerność i dobra jakość wypluwanych plików, wystarczająca (moim zdaniem ) do reporterki ślubnej w zupełności.
    Niestety - ja nie jestem zadowolony z AF. Lubię pracować na kontrę - ten ...
    To chyba wiem już co kupić
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Strona 67 z 67 PierwszyPierwszy ... 1757656667

Uprawnienia umieszczania postów