50D/5DmkII - AF Range: EV -0.5 ~ 18
1D mk IV - EV -1 – 18
50D/5DmkII - AF Range: EV -0.5 ~ 18
1D mk IV - EV -1 – 18
A ja kiedyś miałem podobne odczucia przy porównaniu AF 20D i 1Ds2. W takich warunkach jak opisano, z zachowaniem tak jak opisano. Aczkolwiek nie pamietam czy przewaga 20D nie była tylko przy podpiętym C10-22.
radzę sprawdzić!
ostatnio robiłem małe sprawdzenie af w 50d i 1dmkII (oczywiście z nudów )- ten sam obiektyw (28-135), te same nastawy i 50d nie mógł złapać ostrości , a 1d bez problemu - raz za razem.
oświetlenie - jedna żarówka ok. 60w w pomieszczeniu około 30m2 (w przeciwnym rogu do tematu zdjęcia-punktu ostrzenia)
canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?
Mysle ze warto to sprawdzic oba aparaty w identycznych warunkach, przed chwila sam robilem zdjecia z lampa przy malej ilosci swiatla zastanego przy uzyciu 5dmkII. Focus zachowywal sie fatalnie, sekunde myslal, wolny przelot po skali, nie ustawil, lekka zmiana oswietlenia i trafia blyskawicznie. Bylo ok 2EV swiatla, zaraz sprawdze dokladnie.
0.5EV to malo.
EDIT: Sprawdzilem, maly test dla 5dmkII.
Obiektyw 100/2.8 macro, odleglosc ok 0.5m, biala kartka z krzyzykami dla af'a, punkt centralny.
Zalozylem ze pomiar swiatla dla bialej kartki to 2EV roznicy.
Przy 10s/2.8/ISO 100 czyli ok -0.5EV, focus bladzi, czasami ustawi, czasami nie
Przy 4s czyli 1EV, trafia, ale dobiega pozniej szybko
Przy 1s czyli 3EV, trafa szybko bez dobiegania, boczny trafia ale potwierdza po ok 0.5s
Przy 1/4s czyli 5EV, srodkowy bez zmian, blyskawicznie, boczny rowniez, troche wolniej ale trafia.
Ostatnio edytowane przez dzik ; 06-03-2010 o 20:58
Dzięki Jerzy, w takim razie już nie mogę spać spokojnie. Czy porównywałeś z innym aparatem?
Co do porownania, to mam tylko stara piatke, wiec z wiadomych wzgledow nie fatygowalem sie........btw, jakos nie chce mi sie wierzyc, zeby z ta puszka bylo az tak zle, moze w ustawieniach C.Fn cos skopales.
Podeslij mi na PM ustawienia C.Fn i dane o ekspozycji na jakich robiles test.