Strona 5 z 67 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 668

Wątek: 1D Mark IV - już oficjalnie

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Czekać można. Znam nielicznych reporterów prasowych na co dzień walących RAW. Pracują głównie na jpg - szybkość tego wymaga. Szybkość transferu plików do redakcji. A to jest puszka typowo reporterska, już w założeniu.
    Osobiście nie znam żadnego który by robił w RAW.

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

"Zdając sobie sprawę z wagi trybu AI Servo w dzisiejszych szybkich aparatach, ulepszono system automatycznego ustawiania ostrości AF, który dokładnie śledzi obiekty poruszające się z różną prędkością i na różnych odległościach. Szybsze przetwarzanie danych umożliwia śledzenie i nastawianie ostrości także na obiekty makro. "
    To mi się najbardziej podoba, a jak jeszcze ktoś zrobi szybką 180-tkę, to już będzie miód-malina. :wink:

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Sorry, ale nie zgadzam się z Tobą...Swego czasu czytałem artykuł jednego z najlepszych polskich przyrodników i co on tam napisał...
    że do swych zdjęć używa 40D, bo ma dobrą szybkostrzelność i dla niego ważny jest mnożnik, jaki posiadają cropy. 1,6 i tu w jedynkach 1,3. A wierz mi - ma to w wielu wypadkach znaczenie. Już wystarczy spojrzeć na ogniskową 200mm... Normalnie w FF masz 200mm, w cropie 1,6 już 320mm...Format w jedynkach jest wyśrodkowany...coś pomiędzy zachowaniem jakości z FF, a dodatkowym mnożnikiem w ogniskowych.
    Nie będę wspominał już o dłuższych lufach...bo tam różnica jest jeszcze większa, a co za tym idzie za mniejszą kasę można mieć większy zoom.
    Zdjęcia z FF są delikatniejsze (czyt. magię). Ma to swój urok, ale nie w każdej tematyce. Czasem liczy się ostre jak brzytwa zdjęcie, zarówno w środku kadru, jak i na brzegach i tu lepiej wypadają cropy, przy obecnych szkłach.
    Co do punktów, to też nie zgodziłbym się...Czasem rozłożenie punktów w FF'ach jest dla mnie mało zrozumiałe...Przykład 5D, gdzie większość AF'ów jest w centrum kadru...Co wtedy zrobisz? Musisz kadrować...

nie miałem na myśli punktów AF tylko punkty jako pixele matrycy.
    Nie jestem handlowcem Canona zeby sie zastanawiac nad tym jaki sens ma FF w 1d mIV.

Domyślnie

Wystarczy, spojrzeć na galerię Marcina Nawrockiego, żeby się przekonać, że nie zawsze FF jest konieczne, a w szczególności w przyrodzie.

Domyślnie

Tylko z drugiej strony majac matryce 16mpix, mozna bylo spokojnie te kwestie pogodzic i zrobic FF z opcja cropa APS-H w puszce. Zadowolenie z takiego rozwiazania byloby chyba zdecydowanie wieksze.

Chetni na FF mieliby swojego FF, natomiast cropowcy mieliby cropa z rozdzielczoscia w okolicach poprzedniego modelu.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 20-10-2009 o 12:35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Tylko z drugiej strony majac matryce 16mpix, mozna bylo spokojnie te kwestie pogodzic i zrobic FF z opcja cropa APS-H w puszce. Zadowolenie z takiego rozwiazania byloby zdecydowanie wieksze.
    z tym się zgodzę...w końcu Nikon od jakiegoś czasu to stosuje...
    No ale Canon źle chyba na początku obrał drogę - a przynajmniej dla klienta.
    Bo dla Canona rozdzielenie segmentów = więcej kasy.
    Nikon ma inną politykę - idzie w wyższe ceny

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Tylko z drugiej strony majac matryce 16mpix, mozna bylo spokojnie te kwestie pogodzic i zrobic FF z opcja cropa APS-H w puszce. Zadowolenie z takiego rozwiazania byloby chyba zdecydowanie wieksze.
    Chetni na FF mieliby swojego FF, natomiast cropowcy mieliby cropa z rozdzielczoscia w okolicach poprzedniego modelu.
    A teraz postaw sie na miejscu Canona - czy aby na pewno ON bylby z tego bardziej zadowolony ? I odpowiedz co musialby posiadac Ds zeby potencjalny klient wybral jego a nie takiego fulfrejmowego D ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karakan Zobacz posta
    A teraz postaw sie na miejscu Canona - czy aby na pewno ON bylby z tego bardziej zadowolony ? I odpowiedz co musialby posiadac Ds zeby potencjalny klient wybral jego a nie takiego fulfrejmowego D ?
    Musiałby posiadać 10kl/s co dałoby nam dwie takie same puchy O! a może średni format? :

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli o mnie chodzi to pucha zapowiada się dobrze...
    czekam tylko na jakieś rzeczowe testy jak wyglądają detale i jak sprawuje się wysokie iso
    z kilku sampli nic nie wywnioskuje ale ze specyfikacji mi odpowiada
    ciekawe jak będzie z dostępnością i jak będzie kształtowała się cena w PLN
    30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Web Zobacz posta
    Osobiście nie znam żadnego który by robił w RAW.
    Robi się czasem, gdy temat z założenia okładkowy np. Aktywne śledzenie pkt AF mnie się podoba bardzo

Strona 5 z 67 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów