Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: RAW - prośba o wywołanie

Domyślnie RAW - prośba o wywołanie

Witam

Zaczynam dopiero zabawę z formatem RAW, więc jeśli ktoś z Kolegów zechciałby mi pomóc, to prosiłby o wywołanie poniższego pliku. Szczególnie chodzi mi o ustawienie balansu bieli.

450D - http://skocz.pl/daqdj

TIA
    Pozdrawiam Robert
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RoboD Zobacz posta
    Witam

Zaczynam dopiero zabawę z formatem RAW, więc jeśli ktoś z Kolegów zechciałby mi pomóc, to prosiłby o wywołanie poniższego pliku. Szczególnie chodzi mi o ustawienie balansu bieli.

450D - http://skocz.pl/daqdj

TIA
    Przecież to jest jedno kliknięcie pipetką WB na szarym bruku - wcale niekoniecznie musi być to najładniejsze :

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

tzw. "prawidłowy" balans bieli (wypipetowane na znakach drogowych):

i coś chyba bliższego prawdzie (2500K):
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    i coś chyba bliższego prawdzie (2500K):
    Tak, to faktycznie jest zbliżone do tego stanu faktycznego. Rozumiem, że to tylko ustawiania WB, nasycenie, kontrast itp. rzeczy są jeszcze do zrobnienia... i tu drugie pytanie: podczas wywoływania RAW czy potem w programie graficznym?
    Pozdrawiam Robert
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RoboD Zobacz posta
    Tak, to faktycznie jest zbliżone do tego stanu faktycznego. Rozumiem, że to tylko ustawiania WB, nasycenie, kontrast itp. rzeczy są jeszcze do zrobnienia... i tu drugie pytanie: podczas wywoływania RAW czy potem w programie graficznym?
    WB zawsze podczas wołania. Korekta ekspozycji, odzysk przepałów też. Krzywe... niech Janusz Body napisze. Osztrzenie - lepiej zostawić na końcowy etap edycji.
    Fotograf platoniczny

Uzależniony

Domyślnie

Pozwolę się podłączyć. Mam prośbę do Szanownego Koleżeństwa o wywołanie poniższego RAWa:

RAW

Moje pytania/wątpliwości zależą od efektów Waszej pracy. :-D

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    WB zawsze podczas wołania. Korekta ekspozycji, odzysk przepałów też. Krzywe... niech Janusz Body napisze. Osztrzenie - lepiej zostawić na końcowy etap edycji.
    Janusz juz to wszytsko pieknie opisal, np. tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12828
    CANON EOS 40D z dodatkami

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Pozwolę się podłączyć. Mam prośbę do Szanownego Koleżeństwa o wywołanie poniższego RAWa:

RAW

Moje pytania/wątpliwości zależą od efektów Waszej pracy. :-D

Tu nie ma co pytać, tu trza się wziąć do roboty najlepiej czytania

Zdjęcie jest paskudnie NIEDOŚWIETLONE - o 3 f-stopy = 3 EV. Niewiele można z czymś takim zrobić. Szumy łokropniaste -wręcz powalające co najlepiej widać na szaej karcie. http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12704 wyjaśnia prawie wszystko o stratach, a tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632 o prawidłowym naświetlaniu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Domyślnie

Januszu, dzięki za robotę. To, że to zdjęcie jest do... niczego, to ja wiem. Choć jestem słabym fotografem, muszę powiedzieć, że możliwości mam jednak większe. (Doświetlać fotki nawet nie starałem się -obok spało kilkumiesięczne dziecko).

Problemem jest co innego. Wywołany przeze mnie RAW przypomina to, co Ty zrobiłeś. Różnica między tym, co było na wejściu a efektem finalnym jest bardzo duża. Jednak rzeczywistość w której było robione zdjęcie oddaje RAW bez wywołania, zrobiony przy automatycznym ustawieniu balansu bieli w moim 40D. Dlaczego?

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

[QUOTE=basala;717611]Januszu, dzięki za robotę. To, że to zdjęcie jest do... niczego, to ja wiem. Choć jestem słabym fotografem, muszę powiedzieć, że możliwości mam jednak większe. (Doświetlać fotki nawet nie starałem się -obok spało kilkumiesięczne dziecko).

He he no to pojechałeś z tym doświetleniem niema co ...
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów