Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 15/2.8 a 17-40/4L i inne rozkminy.

Coś już napisał

Domyślnie 15/2.8 a 17-40/4L i inne rozkminy.

Witam,

Niestety z powodow finansowych musialem wyprzedac czesc sprzetu, ostatecznie zostalo mi do mojego 5d 50/1.4 i 15/2.8, lampy i troche stówek.

Mysle jak najlepiej skonfigurowac setup tak bylo to najbardziej uniwersalne.
    Wg mnie chyba najbardziej opcjonalnym rozwiazaniem bylaby zamiana fisha na 17-40. Tego drugiego nigdy w lapie nie mialem, wiec nie wiem jak to sie sprawdza. Ale wydaje mi sie to bardziej poreczne rozwiazanie, bo z jednej strony 15 przy odpowiednim ustawieniu daje naprawde szeroko ale jednak boki sa juz slabe. Z drugiej strony, mozna fajnie bawic sie z portretami. Wg was warto zamienic jedno na drugie do widoczkow ? (aha no i mozliwosc dokrecania filtrow to kolejny plus)

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Piszesz trochę chaotycznie bo zaczynasz od tego że chcesz mieć coś uniwersalnego a później że do krajobrazów.

17-40 przy 5d to będzie UWA wiec jak widać uniwersalne to to nie będzie z kolei do krajobrazów jak najbardziej odpowiednie.

Przy wariancie "uniwersalnym" to osobiście bym sprzedał fisha i starał się dołożyć i kupić 24-105 f4 L IS.

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Ja to bym się anwet za małą dopłatą z Twojej strony zastanawiał nad wzięciem od Ciebie tej 15-stki, mam 24-105L, szukam teraz czegoś z jajem na koncerty
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Coś już napisał

Domyślnie

ano to kolejny powod, bo fajnie byloby miec takie szklo z jajem wlasnie na takie okazje, tyle ze to dalej kilka % zdjec. Jak sie sprawa ma z innymi fishami ? manualnymi czy opowiednikami innych firm ?

w sensie uniwersalne- to pojecie oczywiscie wzgledne. Bardziej chodzi mi o zestaw zeby byl uniwersalny, czyli np. 17-40 i 50 lub 17-40 i 85.
    Ostatnio edytowane przez SirRoot ; 19-10-2009 o 15:03

Domyślnie

Ja mam pod 5d podpięte 24-105 i na unwersalność nie narzekam

Zablokowany

Domyślnie

Problem w tym, że ten zakres właśnie ,,nie ma jaj''. To szkło i 24-70 to dobre, ale dość nudne w kreacji lensy.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Problem w tym, że ten zakres właśnie ,,nie ma jaj''. To szkło i 24-70 to dobre, ale dość nudne w kreacji lensy.
    a wiesz... wlasnie dlatego z pasja obecnie 24-105 uzywam bo zmusza do wysilku nad komponowaniem. jest na tyle umiarkowane pod wzgledem perspektywy, ze trzeba zdjecia robic glowa, a nie efektami

z tym ze ja jestem landszafciarz. a po pol roku klepania glownie 17-40 takie stonowane perspektywy bardzo dobrze robia
    www albo tez flickr

Zablokowany

Domyślnie

Przyznaję rację. Dlatego też nabywam właśnie ...24-70, którego - co wiele razy podkreślałem - wcale nie kocham. Potrzebny mi ten zakres na co dzień i już. 24-105 choć doceniam, w ogóle nie brałem po uwagę. Wolę światło od is, jeśli mam wybierać. Ale o tym już było. Nie ma co przekonywać - 17-40 to uwa i już. Dobre, solidne uwa.

ha ha - teraz wczytałem się w twoją stopkęAle przecież AL się nie zna i w kolorowych gazetach napisali, że plajtuje...
    Ostatnio edytowane przez himi ; 19-10-2009 o 16:04

Coś już napisał

Domyślnie

no więc, wie ktoś z was jak to jest z tymi innymi fishami ? zamiennikami, manualnymi ?

Domyślnie

Po 2 dniach widać ze nie wiedzą

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów