no zdaje się, że tak
a może jednak ktoś zechce pomóc ? Jutro będę mial okazje pobawic sie 17-40 to zobaczymy. ale chyba zamiana przesadzona. tylko fajnie byloby kiedys kupic jakis tanszy fish. jednak to ciekawe szklo i warto je miec![]()
no zdaje się, że tak
a może jednak ktoś zechce pomóc ? Jutro będę mial okazje pobawic sie 17-40 to zobaczymy. ale chyba zamiana przesadzona. tylko fajnie byloby kiedys kupic jakis tanszy fish. jednak to ciekawe szklo i warto je miec![]()
Mam zenitara 16 mm, chyba najtańsze dostępne rybie oko. Można tym robić zdjęcia o w miarę dobrej jakości od przesłony 5,6 - 8. Poniżej to mydło.
Najgorszą wadą tego szkła jest jednak tendencja do generowania blików. Moje tworzy takie "efekty specjalne" w kolorze zielonym, co niestety dyskwalifikuje to szkło do robienia zdjęć pod słońce. Drugą jego wadą, jest nieregularny kształt przesłony, co przekłada się na kształt "gwiazdek" od źródeł światła. Aberacji niestety, też nie da się nie zauważyć (oczywiście można ją minimalizować podczas korekcji zdjęcia).
Ogólnie szkiełko jak na swoją cenę bardzo dobre (ech... gdyby tylko miało lepsze warstwy przeciwodblaskowe).
siema
doradzam samyanga 8mm.
wystarczy spojrzeć na galerie obiektywu
sprawia dużo radości i można poczuć się jak za dawnych dobrych czasów z zenitem..
ze statywu wychodzą niezłe żylety...
Zapinałem Sama pod deesa - szału ni ma. Tak się można bawić, ale nie pracować.