Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Jaki obiektyw do 30D

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jaki obiektyw do 30D

witam

Jest to jeden z pierwszych moich postów na CB także prosze o wyrozumiałość :razz:

ostatnio udało mi się nabyć canona 30D. Jest to chyba dobre posunięcie gdyż fotografuję najcześciej elektronikę ( np komputery ).. Budżet jest na razie skromny dlatego pytam jaki obiektyw wybrać do 400zł? Kitowy obiektyw raczej do najlepszych nie należy a ja poważnie zastanawiam się nad 50mm f 1.8 bo cenowo wypada całkiem przyjemnie. Czy będzie to dobre rozwiązanie?

Mam nadzieję że różnica będzie odczuwalna, obecnie posiadam Canona SX 100IS który daje radę w sumie ale ciekawość wygrała i postanowiłem kupić lustrzankę.

( zdjęcie z mojego kompakta http://www.abload.de/img/4001872898_c2dacd8b79_16ql.jpg )

Pozdrawiam serdecznie

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

50 1.8 to w Twoim budżecie rozwiązanie na pewno dobre, aczkolwiek mało uniwersalne. Czy będziesz używał 30D wyłącznie do fotografii elektroniki? Kitowy obiektyw (a tym bardziej ten ze stabilizacją IS) jest całkiem dobry optycznie. Dla początkującego będzie w sam raz, tym bardziej że o niebo berdziej uniwersalny dla kogoś kto przesiada się z kompakta.

Początki nałogu Awatar barman_pl
    Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

Za 400zł kupisz 50mm i zostanie Ci na kita, więc tak jak kolega pisze - taki zestaw na początek wystarczy i nie będziesz żałował z zakupu

Pozdr.

Dopiero zaczyna Awatar Dominik K
    Miasto
    Sucha Beskidzka

Domyślnie

Posiadam 18-55IS i uważam ten obiektyw za udany.
    Kup pierwsze ten a potem zobaczysz jak wyglądają fundusze...
    NIE WAŻNE CZYM SIĘ ROBI, LICZY SIĘ EFEKT

Pełne uzależnienie

Domyślnie

plastekk jak nie chcesz kita, to bierz 50/1,8 bo za 400pln trudno Ci będzie znależć coś innego;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

i chyba to jedyna racjonalna propozycja w tek kwocie

Coś już napisał Awatar ryszardk
    Miasto
    Sucha Beskidzka

Domyślnie

w tej cenie chyba nie ma nic lepszego jak 50/1,8
    http://klimrysfoto.pl
    5D 350D+BG-E3 C 50/1,8 C 24-105/4L 580EX II

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plastekk Zobacz posta
    witam

Jest to jeden z pierwszych moich postów na CB także prosze o wyrozumiałość :razz:

ostatnio udało mi się nabyć canona 30D. Jest to chyba dobre posunięcie gdyż fotografuję najcześciej elektronikę ( np komputery ).. Budżet jest na razie skromny dlatego pytam jaki obiektyw wybrać do 400zł? Kitowy obiektyw raczej do najlepszych nie należy a ja poważnie zastanawiam się nad 50mm f 1.8 bo cenowo wypada całkiem przyjemnie. Czy będzie to dobre rozwiązanie?

Mam nadzieję że różnica będzie odczuwalna, obecnie posiadam Canona SX 100IS który daje radę w sumie ale ciekawość wygrała i postanowiłem kupić lustrzankę.

( zdjęcie z mojego kompakta http://www.abload.de/img/4001872898_c2dacd8b79_16ql.jpg )

Pozdrawiam serdecznie
    Do tego typu fotografii sugerowałbym krótkie makro EF-S 60mm macro lub EF 50mm/2.5 macro + jakis nieduzy statyw.
    Jesli do 400 pln to na poczatek jakis M42 albo Kit.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dobra , czyli ostatecznie jaki obiektyw będzie najlepszy do mojego zastosowania ? ( przypominam że głownie elektronika )

obecnie kupiłem kita za dobre pieniążki żeby się obeznać i chyba brakuje mi makro. Nie chciałbym przekraczać też 600zł j kan a początek. W gre wchodzą oczywiście używne szkiełka

Mam ofertę 50mm 1.8f za 280zl i mocno się do niej przymierzam. Brać? Czy dozbierać na coś "lepszego"?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bierz, to fajne szkło. Tylko sprawdź koniecznie, czy nic nie stuka podczas ustawiania manualnego ostrości - jeśli stuka, to oznaka, że może wypaść tubus niebawem. Ot, takie małe, zabawne szkiełko, które może dać całkiem ładny obraz na f/4-f/5,6
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów