Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 50D + karta 16gb extrime4 PROBLEM!

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wejherowo

Domyślnie 50D + karta 16gb extrime4 PROBLEM!

Witam Wszystkich!
    Mam następujący problem. Kupiłem ostatnio kartę na allegro 16gb SanDisc-a ex.IV i zaczęła się gehenna...Może po kolei. Fotografuję w raw-ach i po zrobieniu kilku fotek (nie ma reguły ile i czy w serii czy pojedynczo) aparat wiesza się. Przeważnie wyświetla zdjęcie ostatnie i nie da się nic zrobić. Czasami pojawił się błąd err80 i raz 99. Wtedy pozostaje wywalić aku i tracę ostatnie ujęcie. Początkowo sądziłem iż to zmiana foftu z 1.0.3 na 1.0.7 spowodowała, ale teraz sądzę że raczej nie bo powracałem do 1.0.6 i w końcu do...3. Nie mam problemu na soniaczu 2gb 300x. Nie wiem czy to problem z obsługą 16-tki w aparacie czy karta jest wadliwa. Nie wiem czy można ją przetestować z PC-ta. Dodam jeszcze, że karta trochę różni się od najnowszych 16-gigowych IV. Wygląda tak:

http://www.karen.pl/index.php/produc...xtreme_IV.html

Jak ma ktoś jakieś pomysły proszę pisać..Dziękuję
    5Dmk2+ S24-70HSM 2.8, S50 1.4, HELIOS 40-2 (85mm f1.5), Samyang 14mm 2.8, Speedlite 580EX II, Opticam WT-6604, UrbanGear U120

Uzależniony

Domyślnie

Spora szansa, że karta to podróbka - ja kupowałem Extreme iV na Allegro od niby w miarę sprawdzonego sprzedawcy i dostałem dwukrotnie podróbkę. Karty zwróciłem i dostałem zwrot kosztów z przesyłką - nie było problemów. Przypomniałem tylko sprzedawcy, że wprowadzanie do obiegu towarów podrobionych jest ścigane z mocy prawa.
    Warto również zapoznać się z zawartością stron (pierwsza bynajmniej nie wyczerpuje możliwych "przypadków"):

http://reviews.ebay.com/FAKE-SanDisk...00000001456539

http://allegro.pl/rights_protection.php

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Spora szansa, że karta to podróbka - ja kupowałem Extreme iV na Allegro od niby w miarę sprawdzonego sprzedawcy i dostałem dwukrotnie podróbkę. Karty zwróciłem i dostałem zwrot kosztów z przesyłką - nie było problemów. Przypomniałem tylko sprzedawcy, że wprowadzanie do obiegu towarów podrobionych jest ścigane z mocy prawa.
    Warto również zapoznać się z zawartością stron (pierwsza bynajmniej nie wyczerpuje możliwych "przypadków"):

http://allegro.pl/rights_protection.php
    Z tego co napisałeś wynika że karta może być podróbką. Teraz mnie dopiero załamałeś kolego. I znowu kolejne spory ze sprzedawcą przede mną. Ale dzięki bardzo za pomoc. Naświetliłeś mi trochę sytuację...
    5Dmk2+ S24-70HSM 2.8, S50 1.4, HELIOS 40-2 (85mm f1.5), Samyang 14mm 2.8, Speedlite 580EX II, Opticam WT-6604, UrbanGear U120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez damian26 Zobacz posta
    Z tego co napisałeś wynika że karta może być podróbką. Teraz mnie dopiero załamałeś kolego. I znowu kolejne spory ze sprzedawcą przede mną. Ale dzięki bardzo za pomoc. Naświetliłeś mi trochę sytuację...
    Nie musisz nawet oglądać detali na karcie żeby zobaczyć czy to podróbka,wystarczy że zobaczysz jaki masz transfer na pierwszym lepszym czytniku,jak będzie to 3-5MB to już wiesz że zostałeś nabity w butelkę??: SanDiscki jak coś to kupować tylko w sklepach,bo na allegro aż roi się od takich bubli.
    30D + 17-40L+ Plástico Fantástico

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostrowin Zobacz posta
    Nie musisz nawet oglądać detali na karcie żeby zobaczyć czy to podróbka,wystarczy że zobaczysz jaki masz transfer na pierwszym lepszym czytniku,jak będzie to 3-5MB to już wiesz że zostałeś nabity w butelkę??: SanDiscki jak coś to kupować tylko w sklepach,bo na allegro aż roi się od takich bubli.
    Jeszcze ta sprawa mnie nurtuje. Kolega napisał, że jak to jest podróbka prędkość będzie 3-5MB. U mnie na czytniku z biedronki 16,5MB. Aż taka szybka ta podróbka...

PS Gościu od którego kupiłem ją kupił ją na eBay USA

Jak by nie było nie chce działać w aparacie A może ja mam jednak coś z body...

Uzależniony

Domyślnie

Jeszcze ta sprawa mnie nurtuje. Kolega napisał, że jak to jest podróbka prędkość będzie 3-5MB. U mnie na czytniku z biedronki 16,5MB. Aż taka szybka ta podróbka...

PS Gościu od którego kupiłem ją kupił ją na eBay USA

Jak by nie było nie chce działać w aparacie A może ja mam jednak coś z body...
    Kilka miesięcy temu na Allegro były też szybkie karty - zdjęcia wskazywały, że były to podróbki - w testach odczyt dochodził do 25MB/s. Szybkość to niestety nie wszystko.

Domyślnie

Witam Wszystkich!
    Mam następujący problem. Kupiłem ostatnio kartę na allegro 16gb SanDisc-a ex.IV i zaczęła się gehenna...Może po kolei. Fotografuję w raw-ach i po zrobieniu kilku fotek (nie ma reguły ile i czy w serii czy pojedynczo) aparat wiesza się. Przeważnie wyświetla zdjęcie ostatnie i nie da się nic zrobić. Czasami pojawił się błąd err80 i raz 99. Wtedy pozostaje wywalić aku i tracę ostatnie ujęcie. Początkowo sądziłem iż to zmiana foftu z 1.0.3 na 1.0.7 spowodowała, ale teraz sądzę że raczej nie bo powracałem do 1.0.6 i w końcu do...3. Nie mam problemu na soniaczu 2gb 300x. Nie wiem czy to problem z obsługą 16-tki w aparacie czy karta jest wadliwa. Nie wiem czy można ją przetestować z PC-ta. Dodam jeszcze, że karta trochę różni się od najnowszych 16-gigowych IV. Wygląda tak:

http://www.karen.pl/index.php/produc...xtreme_IV.html

Jak ma ktoś jakieś pomysły proszę pisać..Dziękuję
    Co do wyglądu kart Sandiska, to oni mieli standardowo dwa rodzaje III. Starsza wersja miała przepustowość bodajże 20MB/s i widniał znaczek ESP. Druga wersja to już transfer rzędu 30MB/s. Nie będę wspominał jeszcze o wersjach podrasowanych - limitowanych, natomiast IV nie powinny mieć znaczka w ogóle znaczka ESP...
    Poza tym faktycznie chodzą po świecie niezłe podróby. W oryginale powinien być napis z przodu (numer seryjny i miejsce produkcji). Była też chyba wzmianka o innym odcieniu koloru napisu Sandisk na obudowie przy fake'ach

ps. zajrzyj tutaj
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 18-10-2009 o 19:20

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

Zerknijcie chociaż na zdjęcia tej karty. Muszę mieć pewność ze jest nieautentyczna zanim wyjadę z pyskiem na niego

http://www.aukcjoner.pl/gallery/001517925-.html#I3

Domyślnie

z linku, który zapodałem niepokoją mnie te ostre metalowe krawędzie u góry. Zgodnie z opisem powinny być zaokrąglone. Na dole powinno być więcej plastiku. U Ciebie z tego co widzę nie ma tego.
    Na zdjęciu nie bardzo widać, ale aluminium powinno mieć horyzontalne linie.
    Co do napisu Made in China, nowe podróby w ostatnich wersjach mają prawidłowy, więc nie musi to być kryterium oceny.

niech się jednak wypowiedzą i inni w tej sprawie, bo oskarżyć jest zawsze łatwo...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

Jest jeszcze jedna kwestia. Rozmiar jednostki alokacji karty. Jak ją dostałem zahaczyłem ustawienia domyślne podczas formatowania. Do końca nie wiem co Windows uważa jako domyślne(chyba 4096b). Teraz spojrzałem że karta 2gb sony ma 32kb rozmiar alokacji. Wiadomo formatowanie z poziomu aparatu jest tylko szybkie i nie ustawia nośnika. Porobiłem parę fotek (ok 40) i o dziwo jeszcze się nie zawiesił. Mało tego po serii zdjęcia spokojnie schodzą z bufora na kartę i nic kiedy wcześniej już by się w końcu zawiesił. Myślicie że to może byś przyczyna? Może ktoś ma 16gb choćby extrime III i może sprawdzić jaki wyświetla rozmiar? Co o tym myślicie??

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów