Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Konwerter

Mieszany widok

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KORD/EPKK
    Nosze sie z zamiarem kupienia konwetera do mojego obiektywu 75-300mm. Akurat takie mam hobby ze troche fotografuje "z daleka" i ten obiektyw ktory mam jest niewystarczajacy. I tak sobie mysle czy taki konwerter nie bylby na miejscu.
    Moze i bylby, ale o ile wiem to szklo ktore masz ma maksymalna przeslone 4-5.6 czyli jednym slowem extender 2x da Ci na pewno szklo bez AF. Extendery 2x powoduja "przymkniecie" przeslony o 2 dzialki czyli z Twojego obiektywu robi Ci sie 75-300mm f/8-11. Jednym slowem bedzie ciemno jak... nie powiem gdzie, czyli o AF mozesz zapomniec. Nie bedzie dzialal.

Druga sprawa to strata jakosc obrazu przy takich konwerterach - 2x daje juz widoczne pogorszenie ostrosci (szczegolnie w rogach), 1.4x jeszcze jest uzywalny (wiem bo uzywam).

Rzecz nastepna to jakosc samego konwertera. Zapomnij o tych przykrecanych na szklo z przodu bo rownie dobrze mozesz robic fotki denkiem od butelki. Z tych wkrecanych pomiedzy szklo a body moge polecic Kenko Pro i Tamrona (ale 1.5x - nie wiem jak bedzie sie spisywal 2x). Oryginalne Canona odpadaja bo nie beda pasowaly do tego szkla.

Szczerze mowiac cala zabawa z extenderami przy tym zoomie co masz nie jest warta zachodu. Konwertery tego typu maja szanse bytu przy jasnych obiektywach - czyli f/2.8 dla konwertera 2x i f/4 dla 1.4x.

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Moze i bylby, ale o ile wiem to szklo ktore masz ma maksymalna przeslone 4-5.6 czyli jednym slowem extender 2x da Ci na pewno szklo bez AF. Extendery 2x powoduja "przymkniecie" przeslony o 2 dzialki czyli z Twojego obiektywu robi Ci sie 75-300mm f/8-11. Jednym slowem bedzie ciemno jak... nie powiem gdzie, czyli o AF mozesz zapomniec. Nie bedzie dzialal.
    No wlasnie.
    A nie jest to czasem kwestia psychiki aparatu ? W koncu przeslona nie jest scislym i jedynym wyznacznikiem ilosci swiatla jakie pada na czujniki.
    Moze dalo by sie jakos sciemnic aparatowi, ze there is no TC ? Mozna by wtedy miec TC z ciemniejszymi obiektywami (pod warunkiem ze bylo by odpowiednio jasno)

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez birez
    Moze dalo by sie jakos sciemnic aparatowi, ze there is no TC ? Mozna by wtedy miec TC z ciemniejszymi obiektywami (pod warunkiem ze bylo by odpowiednio jasno)
    Wszystko mozna. Pytanie tylko czy warto. Tak ludzie robia z 400mm f/5.6L zaklejajac odpowiednie kontakty przy konwerterze tasma.
    Body mysli ze nie ma konwertera i AF jako tako dziala ale tylko gdy jest duzo swiatla. Czasami sie jednak gubi. To wszystko przy konwerterze 1.4x ktory robi z tego szkla 560mm f/8L. W podanym wyzej problemie na dlugim koncu bedziemy miec f/11 (!) wiec nadal uwazam ze extender do tego szkla do strata pieniedzy.

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Wszystko mozna. Pytanie tylko czy warto. Tak ludzie robia z 400mm f/5.6L zaklejajac odpowiednie kontakty przy konwerterze tasma.
    Body mysli ze nie ma konwertera i AF jako tako dziala ale tylko gdy jest duzo swiatla. Czasami sie jednak gubi. To wszystko przy konwerterze 1.4x ktory robi z tego szkla 560mm f/8L. W podanym wyzej problemie na dlugim koncu bedziemy miec f/11 (!) wiec nadal uwazam ze extender do tego szkla do strata pieniedzy.
    Nie, no jasne, oczywiscie sie zgadzam.
    Tak tylko sobie teoretyzowalem, rozwazajac potencjalne mozliwosci

Uprawnienia umieszczania postów