no niestety nie mam szczesciaZamieszczone przez Pikczer
plener planowałem zrobic kiedy słonce wyjdzie zaa chmur... ale w te dni akurat było mało sniegu
a szkoda...
no niestety nie mam szczesciaZamieszczone przez Pikczer
plener planowałem zrobic kiedy słonce wyjdzie zaa chmur... ale w te dni akurat było mało sniegu
a szkoda...
ciesze sie ze ktos sie zainteresował tymi ptaszkamiZamieszczone przez djtermoz
bo byłem ciekaw komentarzy poniewaz był to moj pierwszy plener w tele
Robiłem te fotki sigmą 70-300 na pełnym powiększeniu. Na zdjęciach był malutki crop by wywalić zbędne śmieci po bokach.
Duzo osob zarzucało mi to ze ptaszki sa złapane za bardzo z gory... ale niestety tam sie nie dało inaczejnajblizej tych ptaków mozna było podejsc gdzie mozna je było oglądac z dosc wysokiej skarpy nad jeziorem. Nizej juz nie dało sie zejsc bo bym musiał popływać... niestety nie miałem takich mozliwosci
![]()
tam gdzie skakalismy był cien rzucany przez drzewa. Widac słonce na szczycie drzew jedynie. Niestety tak jak napisałem trudne warunki byly![]()
na 3 nie jest tak zlepewnie dzieki swiecacej desce
![]()
To nie jest dobra wymowka... korekta ekspozycji sie klaniaZamieszczone przez Venio
. Pierwsze pare fotek robisz, potem przegladasz kukajac na histogram, korygujesz i walisz kolejne kilkaset (bo raczej miejsca nie zmienialiscie patrzac po kadrze) - na ok 1 godzine wystarczy jedna korekta ekspozycji, pozniej swiatlo sie zmienia.
ja śnieg (kurde- jest za oknem wreszcie czyli szybki plener) walę +1. plus ew. korekta. śnieg zdecydowanie powinien wyglądać jak śnieg a nie brudna breja na ulicy. zdjęcia #3 i #4 dzięki bliższym kadrom lepsze niż inne. no i fajny kontrast koloru skoczka i TEGO CO POWINNO BYĆ BIAŁE JAK ŚNIEG ;-)
teraz faza 2: jak zamrozić ruch już wiesz, próbuj teraz oddać dynamizm robiąc albo z rozmazanym tłem (DOF) albo ruchowym (panning/zooming). zamrażanie na statycznym tle ma czasem taką wadę, że obiekt wygląda jak wklejony. no i na dłuższą metę: ile można walnąć fotek tego samego rodzaju ;-)
aha - brakuje mi lecących fragmentów śniegu wraz z deską (tzn. nie widać ich za bardzo)., możesz próbować focić kumpli będąc nieco niżej, wtedy masz ich na tle nieba, no i śnieg wylatujący z nimi będzie w kontraście. no i masz przy okazji jakiś inny kąt ujęcia niż mama robiąca zdjęcie dziecku na stoku ;-)
gra i buczy bebop
heh ale ja wcale sie tym nie bronie ze były trudne warunki. Poprostu widac przerosło to moje umiejętnosci jak na początek. Były to moje pierwsze zdjęcia na śniegu ale nie moge powiedziec ze nie robiłem korekty. Zdjęcia były robione na M ze zmieną wartosci czasu... i czasami przysłony ale to tylko na początku i dawałem info i sprawdzałem historgram tak jak mowisz i czy nie ma przepalen. Niestety jak probowałem by snieg był jasniejszy to dostawałem w zamian przepalone niebo :/ dlatego z dwojga złego wybrałem 'czarny' sniegZamieszczone przez Vitez
![]()